Zoznamky sú bezpečnejšie, riziko odhalenia osobných informácií však pretrváva

TA3 TASR
4.7.2021 11:50

Zoznamovacie aplikácie sú v roku 2021 v porovnaní s rokom 2017 z technického hľadiska bezpečnejšie, najmä čo sa týka prenosu údajov. Vyplýva to z analýzy expertov kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky, v rámci ktorej sa zamerali na deväť populárnych zoznamovacích aplikácií.

notebook počítač pracovný stôl práca 1140pc (ČTK
ČTK

Tieto aplikácie však naďalej predstavujú riziko, pokiaľ ide o odhalenie príliš veľkého množstva osobných údajov o používateľoch, čím sa stávajú zraniteľnými voči hrozbám, ako sú prenasledovanie v kybernetickom priestore či doxing, teda neoprávnená manipulácia s informáciami.

Situácia sa výrazne zlepšila

Tohtoročné zistenia porovnávali experti s rovnakým prieskumom z roku 2017. Vtedy štyri zo skúmaných aplikácií umožnili zachytiť údaje odoslané z aplikácie a mnohé z nich používali nezašifrovaný HTTP protokol. "V roku 2021 sa však situácia výrazne zlepšila. Žiadna zo skúmaných aplikácií už nepoužíva HTTP protokol a nedochádza k odosielaniu údajov, ak nie je protokol zabezpečený," vysvetlili odborníci.

Ochrana súkromia je však podľa výskumníkov stále otázna. Väčšina aplikácií totiž umožňuje používateľom registrovať sa s účtom niektorej zo sociálnych sietí. "Ak sa používateľ rozhodne pre túto možnosť, potom sa do jeho profilu automaticky vyplnia informácie z danej sociálnej siete, napríklad fotografie a profilové informácie," podotkli odborníci.

Rizikové zdieľanie polohy

Okrem toho, niektoré zo zoznamovacích aplikácií žiadajú aj zdieľanie polohy. "Prístup k údajom, ako je poloha, kde pracuje, meno či kontaktné informácie, vystavuje používateľov riziku kybernetického prenasledovania alebo dokonca až prenasledovania v skutočnom svete, ako aj doxingu," dodali experti.

Odborníci odporúčajú používateľom zoznamovacích aplikácií nezdieľať vo svojom profile príliš veľa osobných informácií. Vyhnúť by sa mali zverejneniu priezviska, zamestnávateľa, fotiek s priateľmi či politických názorov. "Neviažte k svojmu profilu ďalšie účty sociálnych médií. Ak je to možné, vyberte svoju polohu manuálne," vymenovali tiež experti. Radia aj používať dvojfaktorovú autentifikáciu a bezpečnostné riešenie. "Ak už aplikáciu nepoužívate, odstráňte ju, alebo skryte svoj profil," uzavreli experti.

Témy: Kaspersky Lab
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok