Zametá Čína dôkazy? Z databázy vraj zmizli vzorky koronavírusu zo začiatku pandémie

TA3 ČTK
4.7.2021 07:00

Genetické sekvencie vzoriek koronavírusov, ktoré boli odobraté na začiatku pandémie ochorenia Covid-19 ešte v roku 2019 pacientom v čínskom meste Wu-chan, zmizli z internetovej vedeckej databázy. Podľa denníka The New York Times to uviedol americký virológ Jesse Bloom, ktorému sa podarilo dohľadať len 13 z viac než 200 pôvodných sekvencií.

Zametá Čína dôkazy? Z databázy vraj zmizli vzorky koronavírusu zo začiatku pandémie
TASR/AP

Chýbajúce informácie

Vedec pripustil, že samotné sekvencie neprinášajú viac svetla do otázky, či sa vírus preniesol na človeka z netopierov či iných zvierat, alebo unikol z laboratória. Zmiznutie sekvencií z databázy je však podľa neho podozrivé a naznačuje, že experti pri skúmaní pôvodu vírusu nemajú k dispozícii všetky dostupné informácie. Niektorí vedci však vyjadrili nad Bloomovými závermi pochybnosti.

Bloom, ktorý pracuje v stredisku pre výskum rakoviny v americkom Seattli, uviedol, že tím čínskych vedcov získal vzorky vírusu od pacientov nakazených covidom, ktorí vo Wu-chane patrili k prvým, a poslal ich genetické sekvencie do široko využívanej databázy amerického Národného ústavu zdravia.

Po niekoľkých mesiacoch však boli tieto sekvencie z databázy odstránené. Podľa niektorých vedcov to potvrdzuje podozrenie, že Čína niečo skrýva. Kritici naopak tvrdia, že Bloomova detektívna práca neodhalila nič prevratné, pretože čínski experti tieto informácie znovu zverejnili, aj keď v inej forme.

Vymazanie podľa niektorých vedcov potvrdzuje podozrenie, že Čína niečo skrýva.

Rozdiely medzi vzorkami

Sekvencie podľa Blooma podporujú teóriu, že pandémia sa nerozšírila z trhu s morskými plodmi v čínskom meste Wu-chan, ako sa pôvodne uvádzalo. Bloom vo svojej štúdii poukazuje na tri mutácie vo vzorkách vírusu SARS-CoV-2, ktoré boli odobraté pacientom spojeným s wuchanským trhom. 

Tieto mutácie však nie sú prítomné v sekvenciách koronavírusov, ktoré vyhľadal Bloom. Dohľadané sekvencie sa podľa Blooma viac podobajú koronavírusom, ktoré sa vyskytujú u netopierov než koronavírusu, ktorý sa rozšíril z trhu vo Wu-chane.

Vedec požiadal o vymazanie

"Domnievam sa, že je to ďalší dôkaz, že sa rôzne varianty tohto vírusu vo Wu-chane pravdepodobne šírili už pred decembrom 2019 a že pravdepodobne máme neúplný obraz o týchto prvých prípadoch," napísal Bloom vo svojej analýze, ktorá podľa The New York times nebola zverejnená v žiadnom vedeckom časopise a ani neprešla recenznou fázou.

Hovorkyňa amerického Národného ústavu zdravia Renate Mylesová vyhlásila, že sekvencie boli do databázy pridané v marci 2020, v júni toho istého roku však rovnaký vedec požiadal o ich vymazanie, čo je podľa nej bežná praktika. Vedec správcom databázy povedal, že sekvencie budú aktualizované a budú nahrané do inej databázy.

Názory odborníkov sa líšia

Bloom uviedol, že sa mu miesto, kam boli sekvencie uložené nanovo, nepodarilo nájsť. Objavil však štúdiu uverejnenú v marci 2020 čínskym expertom menom Fu Aj-s' z wuchanskej nemocnice, ktorá popisuje nové testovanie na vírus SARS-CoV-2 a pracuje podľa Blooma so vzorkami, ktoré boli základom zmiznutých sekvencií.

Trinásť z 241 stratených sekvencií nakoniec Bloom vyhľadal na cloudovom úložisku firmy Google. "Vyzerá to, že tieto sekvencie boli z databázy NIH odstránené, aby bola ich existencie utajená," napísal.

Niektorí odborníci nevidia na prípade nič zvláštne. Virológ Stephen Goldstein uviedol, že sekvencie síce už v archíve NIH nie sú, kľúčové informácie sú však už viac ako rok prístupné verejnosti. Iba boli podľa neho uložené vo formáte, ktorý je pre vedcov zle dohľadateľný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok