O úniku koronavírusu z čínskeho laboratória už nehovoria len konšpirátori

TA3 ČTK
5.6.2021 09:00

Facebook prestal zo svojich platforiem mazať príspevky o umelom pôvode koronavírusu. Spoločnosť túto položku odobrala zo svojho zoznamu "zakázaných tvrdení". Debaty o tom, že koronavírus SARS-CoV-2 sa medzi ľuďmi rozšíril po úniku z čínskeho laboratória, sú čoraz častejšie.

veda mikroskop vedci chémia pokus biológia 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Diskusia o pôvode vírusu sa posúva

Aj podľa amerického prezidenta Joea Bidena ide o jeden z dvoch scenárov, na ktoré sa sústredia americkí spravodajcovia. Vo vyjadrení sa Facebook odvoláva aj na Bidena. "Vo svetle pokračujúcich vyšetrovaní pôvodu ochorenia Covid-19 a na základe konzultácie s odborníkmi na verejné zdravie už nebudeme z našich služieb odstraňovať tvrdenie, že covid je vytvorený človekom," uviedol prevádzkovateľ sociálnych sietí. Informoval o tom web Politico.

Rozhodnutie blokovať výroky o umelom pôvode covidu Facebook oznámil vo februári, keď experti Svetovej zdravotníckej organizácie po bádaní v Číne označili za vysoko nepravdepodobné, že by vírus SARS-CoV-2 unikol z laboratória, a naopak sa priklonili k teórii o prírodnom pôvode pandémie.

V posledných týždňoch sa však diskusia na túto tému znovu posúva. Skupina prominentných virológov prostredníctvom časopisu Science uviedla, že je potrebné vec ďalej vyšetrovať a že "teória neúmyselného vypustenia z laboratória", ako aj teória o prenose koronavírusu na človeka z infikovaného zvieraťa, sú stále v hre.

Odborníci predtým špekulácie skôr odmietali a teóriu o úniku koronavírusu z laboratória propagovali predovšetkým kritici Číny vrátane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hospitalizovaní virologickí výskumníci

O niekoľko dní neskôr prišiel denník The Wall Street Journal s informáciou, že podľa amerických tajných služieb v novembri 2019 skončili v nemocničnej starostlivosti traja výskumníci virologického inštitútu v čínskom meste Wu-chan. Práve tento výskumný ústav je jadrom špekulácií o "laboratórnej nehode", o ktorej hovoril Biden. Wu-chan sa na začiatku minulého roka stal prvým známym ohniskom šírenia koronavírusu.

"Rovnako ako v iných laboratóriách tu vedci niekedy upravujú vírusy, aby ich mohli pochopiť a zneškodniť," píše o wu-chanskom inštitúte denník The New York Times. Podľa denníka aj podľa ďalších komentátorov však v poslednej dobe nedošlo k veľkým zmenám, ak ide o skutočné dôkazy týkajúce sa začiatku pandémie covidu. NYT mieni, že o verzii s únikom z laboratória sa viac hovorí, pretože niektorí predtým skeptickí vedci teraz vyjadrujú voči tejto teórii otvorenosť.

Navždy nevyjasnená otázka?

"Najpravdepodobnejšie je, že tento vírus sa rozšíril prirodzene, nemôžeme však vylúčiť možnosť nejakej laboratórnej nehody," povedal americkým senátorom riaditeľ amerického Národného ústavu zdravia Francis Collins. Odborníci predtým špekulácie v tomto smere skôr odmietali a teóriu o úniku koronavírusu z laboratória propagovali predovšetkým kritici Číny vrátane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Po ďalšom vyšetrovaní počiatkov pandémie nevolá len spomínaná skupina virológov, napriek tomu však táto otázka môže zostať navždy nevyjasnená. Prípadná odpoveď by nemala zásadný význam pre boj proti šíreniu covidu, bola by však dôležitá okrem iného aj z hľadiska minimalizácie rizika ďalších pandémií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok