Unikol vírus z laboratória? Táto možnosť je podľa vedcov stále v hre

TA3 TASR
8.6.2021 07:33

Hypotéza, že koronavírus mohol uniknúť z čínskeho laboratória znie vierohodne, tvrdí americké národné laboratórium. V tajnej správe ešte z mája minulého roka uviedlo, že je túto možnosť nutné dôkladne preveriť. Informáciu ako prvý uverejnil americký denník The Wall Street Journal.

Správu o pôvode žiada Biden

Denník sa odvolal na nemenované zdroje oboznámené s obsahom tohto utajovaného dokumentu. Správu pripravilo v máji 2020 výskumné pracovisko Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) v Kalifornii, ktoré je inštitúciou federálnej vlády USA. Na tento dokument sa i svojom vlastnom vyšetrovaní pôvodu koronavírusu odvolalo aj americké ministerstvo zahraničných vecí počas posledných mesiacov vlády exprezidenta Donalda Trumpa, píše WSJ.

Štúdia výskumného centra LLNL je založená na analýze genómu nového koronavírusu. Hovorca laboratória sa k článku WSJ odmietol vyjadriť. Nový americký prezident Joe Biden v apríli informoval o tom, že poveril spravodajské služby USA vypracovaním správy o pôvode koronavírusu. Tajné služby podľa neho aktuálne pracujú s dvoma pravdepodobnými teóriami o pôvode vírusu, ktorými sú únik z laboratória a infikovanie ľudí pri kontakte s nakazeným zvieratami. Zatiaľ však nedospeli ku konkrétnym záverom.

Nejasnosti okolo Wu-chanu

Americký denník The Washington Post nedávno s odvolaním sa na zdroje z prostredia amerických spravodajských služieb napísal, že traja pracovníci Wuchanského virologického inštitútu v novembri 2019 ochoreli a museli vyhľadať nemocničné ošetrenie, pričom sa u nich prejavili príznaky podobné ochoreniu Covid-19. Stalo sa tak viac ako mesiac predtým, než Čína oficiálne oznámila svetu, že vo Wu-chane dochádza k šíreniu nového druhu koronavírusu vyvolávajúceho vážne respiračné ťažkosti.

WSJ tiež informoval, že vedci z wuchanského inštitútu sa v roku 2012 podieľali na výskume v opustenej bani v provincii Jün-nan na juhozápade Číny, kde sa vtedy u niekoľkých baníkov prejavili symptómy ochorenia podobného zápalu pľúc. Traja z nich chorobe podľahli. Výskumníci z bane, v ktorej žili netopiere, odobrali vzorky a údajne v nich identifikovali viacero nových typov koronavírusov.

Zahmlievanie zo strany Číny?

Americké úrady obviňujú čínsku vládu zo zahmlievania pôvodu koronavírusu, Peking však takéto obvinenia rázne odmieta. Výskumná misia Svetovej zdravotníckej organizácie mohla navštíviť Wu-chan až vyše roka po začiatku pandémie, k jednoznačným zisteniam o počiatkoch pandémie však nedospela.

Tím expertov WHO po návrate z Číny označil teóriu o úniku vírusu z miestneho laboratória za "mimoriadne nepravdepodobnú". Odborníci WHO vtedy uviedli, že koronavírus sa pravdepodobne preniesol zo zvierat na človeka; ako konkrétne k tomu došlo, však nezistili. Za najpravdepodobnejší pôvodný zdroj nákazy vedci označujú netopiere. Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Mike Ryan sa v pondelok vyjadril, že táto inštitúcia OSN nemôže donútiť čínsku vládu, aby jej poskytla bližšie informácie o pôvode koronavírusu. Dodal však, že WHO iniciuje vykonanie nových štúdií, ktoré posunú pochopenie pôvodu nákazy koronavírusom na "vyššiu úroveň", píše agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok