Žalobu Kočnera zamietli. Markíza mu miliónovú zmenku platiť nemusí

TA3 TASR
1.7.2021 11:47

Spoločnosť Markíza – Slovakia nemusí platiť podnikateľovi Marianovi Kočnerovi zmenku za 8,3 milióna eur, ktorú mal Kočner voči Markíze. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave, ktorý prejednával odvolanie Markízy. Potvrdil to mediálny zástupca TV Markíza Mario Marcinek.

Rozsudok zmenili

Odvolací súd zmenil rozsudok prvostupňového súdu a zamietol žalobu Kočnerovej spoločnosti Správa a inkaso zmeniek s.r.o. proti Markíze. Žalovanú sumu teda Markíza nemusí nakoniec Kočnerovej spoločnosti uhradiť.

Právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec označil rozsudok súdu za spravodlivý a zákonný. "Vždy sme vedeli, že príbeh o zmenkách vznikol len ako snaha získať podvodne peniaze od Markízy. Naše tvrdenia boli potvrdené aj dôkazmi vykonanými v trestnom konaní a zjavne presvedčili o vine páchateľov tohto gigantického podvodu aj Špecializovaný trestný súd. Zamietnutie Kočnerovej žaloby je logickým a spravodlivým zavŕšením tohto neuveriteľného príbehu chamtivosti," zhodnotil rozsudok Kamenec.

Príbeh o zmenkách si vymysleli

Marcinek dodal, že rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu jednoznačne preukázali, že zmenka bola sfalšovaná. "Z dôkazov je zrejmé, že Kočner a Rusko si celý príbeh o zmenkách vymysleli, zmenky bez ostychu sfalšovali a predpokladali, že im korupční sudcovia pomôžu zmocniť sa vysokej sumy na úkor Markízy," uviedol Marcinek.

O povinnosti bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a v druhom rade aj samotnej TV Markízy zaplatiť Kočnerovej spoločnosti viac ako osem miliónov eur rozhodol v máji 2018 Okresný súd Bratislava V a sudkyňa Zuzana Maruniaková. Televízia sa voči rozhodnutiu odvolala.  Rusko ako obžalovaný v prvom rade sa v tomto prípade neodvolal. O odvolaní Markízy z júna 2018 rozhodol vo štvrtok Krajský súd v Bratislave.

Sudkyňa Zuzana Maruniaková je v súvislosti s touto zmenkou obvinená zo zločinu prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, pričom sa priznala k manipulácii súdneho konania v prospech Kočnera. Kočner a Rusko sú už pre falšovanie aj tejto zmenky vo výkone trestu.

Odvolací súd konštatoval rozsiahle procesné pochybenia súdu prvého stupňa, keďže okresný súd dostatočne nevykonal dokazovanie v tomto zmenkovom konaní. "Odvolanie nie je prípustné, rozsudok bude právoplatným doručením procesným stranám," spresnil Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok