Kauza televíznych zmeniek: Kočner v procese s Ághom vypovedal dve hodiny

TA3 TASR
3.6.2021 11:58

Približne dve hodiny vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v procese so Štefanom Ághom v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza odsúdený podnikateľ Marian Kočner.

Podnikateľ vypovedal ku komplikovaným vlastníckym vzťahom v rámci televízie medzi Sylviou Klaus-Volzovou, Silošom Pohankom, exriaditeľom Pavlom Ruskom a napokon aj obžalovaným Štefanom Ághom. Opísal, ako jeho a Ághova spoločnosť Gamatex odkúpila pohľadávku Pohanku, majiteľa ESPE štúdia, voči televízii Markíza.

"Nie je pravdou, žeby sme do TV Markíza prišli v auguste 1998 po zuby ozbrojení a že išlo o nejaký prevrat, ako to písali médiá," povedal Kočner. Viac razy uviedol, že Klaus-Volzová chodila na spoločné stretnutia ešte pred "obsadením Markízy" s nebohým zavraždeným bosom sýkorovcov Petrom Čongrádym. Klaus-Volzová podľa slov Kočnera nemala podporu zamestnancov televízie.

Obvinený Štefan Ágh a svedok Marián Kočner počas pojednávania TASR/Jakub Kotian

"Niektorí ľudia zo Slovenskej informačnej služby nás nútili, aby sme vypli Markízu. Potom prišli voľby a bolo jasné, že ich vyhrá koalícia budúceho premiéra Mikuláša Dzurindu," povedal. Kočner vo svojej výpovedi pospomínal mená zosnulého bývalého námestníka SIS Jaroslava Svěchotu, zavraždených bratov Diničovcov či Petra Steinhübela a zastreleného advokáta Ernesta Valka. Kočner vo viacerých častiach zopakoval svoju výpoveď z pojednávaní, ktoré sa v kauze zmeniek viedli voči jeho osobe a Ruskovi.

Vinu popiera

Súd po jeho výpovedi pojednávanie prerušil. Popoludní by mal vypovedať právoplatne odsúdený exriaditeľ TV Markíza Rusko. Obžalovaný Štefan Ágh sa na proces dostavil. Zastupuje ho nový obhajca Štefan Neszméry, ktorý nahradil jeho doterajšieho advokáta Mareka Paru.

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta v júni minulého roka.

Štefan Ágh v minulosti figuroval v kauze, v ktorej 12. januára tohto roku Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody, ako obvinený. Štefana Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok