Košický súd v kauze pouličnej bitky uložil tresty pre bratov Paškovcov

TA3 TASR
22.6.2021 12:10

V kauze pouličnej bitky z novembra 2015 v centre Košíc krajský súd v utorok uložil tresty pre trojicu bratov Paškovcov. Uznaní sú za vinných z prečinu výtržníctva a dvaja z nich aj z prečinu ublíženia na zdraví.

Košický súd v kauze pouličnej bitky uložil tresty pre bratov Paškovcov
TASR/František Iván

Vypočuli si verdikt

Odvolací súd potvrdil Branislavovi Paškovi podmienečný dvojročný trest, Marošovi Paškovi zvýšil podmienečný trest na deväť mesiacov a Martinovi Paškovi zvýšil trest na podmienečné tri mesiace.  

Odsúdení majú zároveň povinnosť uhradiť škodu štvorici poškodených vrátane dvoch žien. Rozsudok je právoplatný. Skúšobná doba pre podmienečné tresty je pre Branislava Pašku v trvaní troch rokov, pre Maroša Pašku 18 mesiacov a pre Martina Pašku 12 mesiacov.

Krajský súd rozhodoval o odvolaní voči rozsudku Okresného súdu Košice I. z mája 2020. Odvolanie obžalovaných zamietol, odvolanie podal aj krajský prokurátor, ktorý žiadal adresnejšie tresty. V prípade dvoch z bratov krajský súd zvýšil tresty, Maroš Paška mal pôvodne podmienečný trojmesačný trest a Martin Paška peňažný trest v sume 500 eur.

Okresný súd rozhodoval trikrát

V kauze, ktorá trvala viac ako 5,5 roka, rozhodoval okresný súd trikrát, dvakrát mu krajský súd vec vrátil, posledne v novembri 2019, keď zohľadnil námietky prokurátora. Okresný súd následne uznal, že Branislav Paška spôsobil mladej žene ťažkú ujmu na zdraví, keď ju kopol do oblasti zadnej časti hlavy a krku.

Odsúdení sú synovci niekdajšieho predsedu Národnej rady SR, zosnulého Pavla Pašku. Všetci traja na pojednávaniach vyhlásili, že sa cítia nevinní, vypovedať pred súdom odmietli. Pre médiá sa odmietli vyjadriť.

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov došlo 22. novembra 2015 okolo 3.15 h pred pizzeriou na košickej Hlavnej ulici. Udalosť dokumentuje aj záznam z bezpečnostnej kamery. Pri fyzickom útoku bratov utrpela zranenie najmä mladá žena a jej priateľ. 

Po medializácii incidentu musel Martin Paška odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice, Branislav Paška prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov, Maroša Pašku, prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.

S výsledkom sú spokojné

Na súd v utorok prišla aj poškodená Zuzana Kováčová, ktorá pri útoku okrem iného utrpela podvrtnutie krčnej chrbtice.

 „Som veľmi spokojná, že je už naozaj koniec. Konečne, po päť a pol roku, sme sa dočkali toho, že sú naozaj vinní a spôsobili nám tie zranenia, ktoré nám spôsobili,“ uviedla pre novinárov.

Aj právna zástupkyňa poškodených Dagmar Horváthová vyjadrila spokojnosť s výsledkom súdneho rozhodnutia vrátane sprísnenia trestov. 

„Mali sme za to, že z dôvodu generálnej prevencie by bolo potrebné sprísniť tresty u všetkých troch obžalovaných, aj z hľadiska ich postoja k celej trestnej veci, ako sa správali počas celého konania a poškodeným sa neospravedlnili,“ vysvetlila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok