Delta nie je novinka, podľa analytikov by sme sa mali upokojiť. Tu sú fakty

TA3
22.6.2021 11:06

Delta variant koronavírusu aktuálne vzbudzuje obavy na Slovensku aj vo svete. Opäť sa prehodnocujú pravidlá cestovania a hovorí sa o tretej vlne. Analytici z projektu Dáta bez pátosu však upozorňujú, že nejde o žiadnu novinku "zo včera". Ponúkajú niekoľko faktov "na upokojenie".

vedec, laboratórium, test, 1140x
TASR/AP

Analytici upozorňujú, že vo Veľkej Británii Deltu sekvenujú od začiatku apríla, "kedy mala zastúpenie jedno percento". Čísla ukazujú, že nárast delty bol od apríla postupný. "Následne stúpla 3. mája na 28 percent, v polovici mája cez 50 percent a od 1. júna je nad 95 ercent. Takže už máme celkom slušné dáta z Veľkej Británie," uvádza sa na facebookovej stránke projektu Dáta bez pátosu.

Do nemocníc idú tri percentá nakazených

Analytici ponúkajú niekoľko faktov na upokojenie. Prvým je, že "delta posiela do nemocníc v slušne zaočkovanej Británii dnes tri percentá infikovaných". Na začiatku októbra minulého roka, keď sa rozbiehala druhá vlna pandémie, mala Británia 7500 nových prípadov denne a do nemocníc sa dostávalo 9 percent nakazených, rovnako, ako začiatkom marca pri doznievaní druhej vlny. 

Teraz idú v Británii do nemocníc tri percentá nakazených, "čo je trikrát menej ako pri variante alfa, ktorý máme doma my", zdôraznňujú analytici s tým, že Británia mala špičku v nemocniciach 40-tisíc, dnes má 1315.

Rozdiel v úmrtiach aj v očkovaní

Dnes má Británia deväť úmrtí denne. Je to priemerne asi týždeň po príchode pacientov do nemocnice. Podľa nalytikov pri delte zomiera v Británii šesť až 15-krát menej pacientov ako pri variante alfa. "Dobre, dajme priemer 10-krát menej úmrtí z počtu infikovaných ako v II. vlne. To už znie dobre. Británia mala špičku v úmrtiach 1200 denne, dnes má 10," uvádzajú analytici.

Podľa analytikov bude mať Slovensko pri príchode delty 30 percent ľudí zaočkovaných plne dvoma dávkami, "a nie 20 percent, ako mala Británia. To by malo vďaka vyššej zaočkovanosti, ale aj vďaka vyššej premorenosti spomaliť rast počtu prípadov, znížiť mieru hospitalizovanosti infikovaných a znížiť mieru úmrtnosti hospitalizovaných."

Opatrenia v Británii

Dáta bez pátosu píšu, že treba rátať s postupným pribúdaním prípadov. "Slovensko nezačne na Britských 2000 a ani na ekvivalente 200, ale asi na 20 prípadoch denne a na priemer 200 sa dostane za 2-4 týždne. To bude august. Zaočkovanosť druhou dávkou sa bude pomaly šplhať ku 40 % a budeme naťahovať čas," predpokladajú analytici.

Analytici upozorňujú aj na to, že Británia dnes nikoho neobmedzuje. "Sú takmer vo voľnom režime, už 4. mesiac všetky deti v škole, na športe, kultúre, v spoločnosti organizujú hromadné podujatia." Analytici píšu, že inak na tom nie sú ani oblasti, ktoré delta zasiahla viac. Región Lancashire, ktorý je silno zasiahnutý deltou, či okres Blackburn "nie je ani obkľúčený, ani zavretý, vyžaduje sa dodržiavanie opatrení"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok