Pápež odmietol demisiu nemeckého kardinála Marxa

TA3 TASR
10.6.2021 15:44

Pápež František neprijal ponuku nemeckého kardinála Reinharda Marxa, že sa vzdá úradu mníchovského arcibiskupa, ktorú podal pre krízu súvisiacu s prípadmi sexuálneho zneužívania v cirkvi. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na list zverejnený Vatikánom.

Pápež odmietol demisiu nemeckého kardinála Marxa
TASR/AP

Marx, jeden z najvplyvnejších liberálnych predstaviteľov katolicizmu, ponúkol začiatkom júna svoje odstúpenie z úradu mníchovsko-frízinského arcibiskupa. Svoje gesto vysvetlil tým, že mu "ide o prevzatie spoluzodpovednosti za katastrofu sexuálneho zneužívania, spáchaného predstaviteľmi cirkvi v posledných desaťročiach".

Kardinál Marx, ktorý je pápežov veľmi blízky spolupracovník, má vplyv nielen v Nemecku, ale aj vo Vatikáne, kde je členom Rady kardinálov zriadenej pápežom Františkom s cieľom, aby mu bola nápomocná pri riadení cirkvi a skúmala projekt revízie Rímskej kúrie. V roku 2014 ho pápež vymenoval za koordinátora Ekonomickej rady. V roku 2012 bol zvolený za predsedu Nemeckej biskupskej konferencie a v tejto funkcii pokračoval až do februára 2020, keď oznámil, že na ďalšie obdobie už kandidovať nebude.

Otázka zneužívania maloletých duchovnými sa v Nemecku dostala do popredia v marci po zverejnení 800-stranovej správy o arcidiecéze v Kolíne nad Rýnom.

Podľa správy bolo v rozmedzí rokov 1975 až 2018 v rámci diecézy podozrivých z účasti na zneužívaní 202 ľudí, z toho 63 percent tvorili duchovní.

Niekoľko biskupov a ďalších predstaviteľov bolo po zverejnení správy odvolaných alebo sami rezignovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok