Ruskovi nástupcovia nemohli o zmenkách nič vedieť, tvrdí Ágh pred súdom

TA3 TASR
7.6.2021 12:07

Bývalí riaditelia TV Markíza, nástupcovia odsúdeného Pavla Ruska nemohli vedieť o existencii dvoch zmeniek, ktoré sú predmetom pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Domnieva sa to obžalovaný Štefan Ágh. Reagoval tak na výpoveď súčasného riaditeľa televízie Matthiasa Setteleho, ktorý je v televízii od roku 2013 a o zmenkách sa dozvedel v roku 2016.

Účtovníctvo za 20 rokov

"Je tam od roku 2013 doteraz. To znamená, že asi keď si preberal firmu, tak si zrejme prezrel účtovníctvo. Pochybujem, že si niekto vie prezrieť účtovníctvo za 20 rokov, ale budiš a že nenašiel žiadne zmienky o zmenkách,“ povedal médiám Štefan Ágh.

Vysvetľuje si to tak, že zmenky do účtovníctva neboli dané. "Ja som vo svojej odpovedi hovoril o tom, že to bola povinnosť Ruska a Silvie Klaus-Volzovej to tam vložiť. Oni v tom čase v roku 2000 boli dvaja konatelia Markíza - Slovakia. Čiže ak to tam oni nevložili, tak nemôže o tom vedieť pán Settele, nebude o tom vedieť Zuzana Ťapáková, ani Vladimír Repčík. Všetci následní riaditelia o tom nemohli vedieť," zdôraznil obžalovaný.

Nesplnili povinnosť

"Ak niekto si nesplnil svoju povinnosť v roku 2000, tak o tom nemôžu vedieť. Čiže svedecké výpovede budú o tom," povedal. Ruska videl naposledy v roku 1998 a potom v roku 2016. "V živote som sa s ním nestretol odvtedy. Videl som ho asi dvakrát náhodne. Čiže nemohol som mať tieto informácie. Ja ako vlastník zmeniek takú povinnosť nemám,“ vysvetlil Ágh.

V kauze v pondelok vypovedal Settele a Ťapáková.  "O zmenkách som nevedela, nemala som žiadnu vedomosť. Moja výpoveď v podstate lícuje výpovede, ktoré už som absolvovala ešte predtým v kauze zmenky, a takisto počas môjho pôsobenia ako generálnej riaditeľky nefigurovali v účtovníctve. V tom čase prechádzala spoločnosť pod novú americkú spoločnosť Media Time Warner a podliehala veľmi prísnym, veľmi striktným auditom,“ povedala médiám Ťapáková. Ďalší exriaditeľ televízie Vladimír Repčík by mal vypovedať 30. júna. Pojednávanie je naplánované aj na začiatok júla.

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor ÚŠP Ján Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok