Experti navštívili laboratóriá, o ktorých hovoria konšpirátori

TA3 TASR
3.2.2021 08:30

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie navštívili Inštitút virológie a laboratóriá v čínskom Wu-chane. Práve tieto miesta sa často skloňujú v konšpiračných teóriách, ktoré vedci popierajú. Do 11-miliónového mesta preto prišli hľadať pravý pôvod vírusu.

Jedna z najsledovanejších zastávok

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorí skúmajú pôvod nového druhu koronavírusu, navštívili v stredu Inštitút virológie a laboratóriá v stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pred vyše rokom objavili jedny z prvých ohnísk nákazy. Jeden z členov tohto expertného tímu Peter Daszak pred vstupom do zariadenia uviedol, že on a jeho kolegovia sa "tešia na veľmi produktívny deň a možnosť pýtať sa na všetky otázky, o ktoré je potrebné sa zaujímať".

virus-outbreak-china-who-mission278235757013_0a140370-4d98-8a88.jpg

Práve inšpekcia wuchanského Inštitútu virológie, ktorý skúma najnebezpečnejšie choroby na svete, je podľa agentúry AFP jednou z najsledovanejších zastávok medzinárodnej skupiny expertov. Bývalý americký prezident Donald Trump a niektorí členovia jeho administratívy totiž tvrdili, že koronavírus pochádza práve zo zmieneného zariadenia.

Americké ministerstvo zahraničných niekoľko dní pred odchodom Trumpa z funkcie prezidenta uviedlo, že pracovníci tohto inštitútu predvlani ochoreli a mali príznaky pripomínajúce COVID-19, a to oveľa skôr, než sa na verejnosť dostali akékoľvek informácie o prvých prípadoch nákazy. Čína zmienené obvinenia odmietala. V reakcii na ne zároveň uviedla, že Wu-chan bol síce miestom, kde zaznamenali prvé ohnisko nákazy, vírus však odtiaľ nemusí nevyhnutne aj pochádzať.

Misia sa veľmi oneskorila

Vyšetrovací tím WHO už absolvoval v utorok ráno vo Wu-chane prehliadku centra pre prevenciu chorôb zvierat provincie Chu-pej. Daszak pred vstupom doň novinárom povedal, že misia pokračuje "veľmi dobre". Šéf tímu WHO okrem toho prikývol na otázku, či majú experti vo Wu-chane dostatočný prístup na všetky miesta, ktoré potrebujú navštíviť.

Tím WHO v nedeľu navštívil trhovisko s morskými plodmi, kde hlásili jeden z prvých výskytov infekcií. V priebehu uplynulých dní bol taktiež v nemocniciach, ktoré ako prvé liečili pacientov s ochorením COVID-19. Čína do polovice januára odmietala vpustiť tím WHO na svoje územie, vďaka čomu sa misia veľmi oneskorila. V súvislosti s misiou sa preto objavili pochybnosti, čo môžu odborníci ešte zistiť po viac ako roku od vypuknutia pandémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok