Dohodnutá lehota kolúznej väzby sa v budúcnosti môže ešte skrátiť, tvrdí Kolíková

TA3
30.5.2021 13:47

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si vie predstaviť byť novou líderkou strany Za ľudí. Tvrdí však, že to momentálne nie je "na stole". V relácii V politike informovala aj o tom, že sa 5-mesačná lehota kolúznej väzby, na ktorej sa dohodli s Borisom Kollárom, môže v budúcnosti ešte skrátiť.

Situácia v strane

Mária Kolíková si nemyslí, že by za situáciu v strane Za ľudí mohla vládna kríza. "Kríza skôr veľa vecí ukázala. Máme šancu posunúť sa ďalej k väčšej stabilite a jednote v rámci strany. Väčšina chce, aby došlo k prehodnoteniu vedenia strany aj vyhodnoteniu vládnej krízy. Tá ukázala v našej strane, že máme rozdielny názor, ako presadzovať ciele, ktoré sú pre nás dôležité," dodala. 

Na otázku, či by chcela byť novou líderkou strany, odpovedala nejednoznačne. “Toto vnímam ako predčasné. Viem si to predstaviť, ale momentálne to nie je na stole,” uviedla s tým, že Juraj Šeliga je veľmi dobrý kandidát. Väčšina poslaneckého klubu a predsedníctva, podľa Kolíkovej, snem chce. "Keby sa hlasovalo na poslednom predsedníctve, tak by sme si odhlasovali snem".

Ministerka spravodlivosti zároveň vyvrátila dohady o možnom prestupe niektorých členov strany Za ľudí do SaS. “Žiadne úvahy o prechode do inej strany tu nie sú a ani nie sú na stole. Ja ich nemám ani v mojich myšlienkach. Takáto úvaha neexistuje.”

Vyjadrila sa aj k nezvoleniu Tomáša Lehotského za podpredsedu parlamentu. "Dohoda na podpredsedovi parlamentu, ktorá nie je naplnená v rámci tajného hlasovania v parlamente znamená, že niekde je problém. Vypovedá to o tom, že koalícia nefunguje dobre," povedala Kolíková s tým, že chyba v systéme sa stala. 

Správa a stretnutie v SIS

Kolíková nechce špekulovať nad tým, kto mohol správu Slovenskej informačnej služby zverejniť. "Je nezákonné, aby sa takýto materiál dostal na verejnosť." Jediný problém kauzy stretnutia v SIS je podľa nej to, že takéto stretnutie je neštandardné. "To, čo nie je štandardné znamená, že sa nedeje pravidelne a neznámená, že je nezákonné.". Ministerka zároveň odmietla, že by sa na stretnutí hovorilo o živých prípadoch.

Zo spravodajských informácií je podľa nej potrebné "vyčistiť", ktoré z nich sú nazoaj tie, ktoré by mali byť podnetom na začatie trestného stíhania. "A to nech sa udeje. Podľa mňa systém funguje, ak došlo k manipulácií a zneužitiu postavenia, máme mechanizmy na to, aby sa to vyšetrilo," dodala s tým, že vo veľkých korupčných kauzách je záujem tých, ktorí sa cítia ohrození, navodiť dojem, "že je všetko spochybnené, a to sa momentálne deje".

Kolúzna väzba

Kolíková hovorí o dohode s Kollárom. "Súčasne je pravdou aj to, že som prisľúbila, že k novembru tohto roku predložím trestný proces, ktorý chcem, aby bol jednoduchší a viem si predstaviť byť oveľa ambicióznejšia, vôbec, k lehotám väzieb, to znamená nielen ku kolúznej, ale aj ostatným väzbám a skrátiť lehoty," prezradila s tým, že kolúzna väzba sa nakoniec  v budúcnosti môže z piatich mesiacov skrátiť na tri. Ak bude v lete ešte jedna schôdza, návrh ku kolúznej väzbe by podľa nej mohol byť účinný od 1. augusta. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok