Kollár: Rezort vnútra zriadil špeciálny tím, ktorý vyšetruje podozrenia zo správy SIS

TA3
30.5.2021 12:19

Stretnutie najmocnejších ľudí v štáte v sídle Slovenskej informačnej služby stále vyvoláva množstvo otáznikov a tento týždeň rozhádala aj politikov. Predseda parlamentu Boris Kollár v relácii V politike prezradil, že rezort vnútra zriadil špeciálny tím, ktorý preverí nedávne podozrenia, týkajúce sa ovplyvňovania vyšetrovania viacerých káuz.

Zriadený špeciálny tím

Kollár si myslí, že poslanci majú právo vedieť informácie, ktoré sa nachádzajú v správe od Slovenskej informačnej služby. “Jediný rozdiel je v tom, že v nej neboli dosadené mená. Nemohli tam byť z toho dôvodu, že síce poslanec má previerku stupňa “Prísne tajné” a môže sa s tým oboznamovať, ale sála pléna nie je prispôsobená na "Prísne tajné". Môžeme v nej preberať len "Dôverné" alebo "Vyhradené". Poslanci majú právo sa dozvedieť tieto veci, ale nie v tomto priestore,” odôvodnil Kollár.

Raz, keď je nejaká informácia utajená, tak nemám právo ísť do televízie a povedať ju, vystavil by som sa trestnému činu,” tvrdí Kollár s tým, že informácie sú vážne, ale treba ich preveriť. Dodal, že od ministra vnútra Mikulca dostal ubezpečenie, že je zriadený špeciálny tím, ktorý vyšetruje podozrenia. 

Šéf koaličnej strany nevylúčil, že si správu od SIS onedlho prečítame všetci. “Môže sa to stať. Ale musím povedať, že budem nešťastný, ak to unikne nezákonným spôsobom,” dodal s tým, že by sme sa dozvedeli veci, ktoré “keď sa preukážu, tak to bude zlé”.

Pčolinský v pléne

Predseda Sme rodina sa vyjadril aj ku podpore Ficovho návrhu, aby v pléne vystúpil väzobne stíhaný exšéf SIS Vladimír Pčolinský. “Vedel som, že to zatrasie Slovenskom. Uvedomujem si, že je to právny nezmysel. Bolo nám jasné, že dozorový prokurátor neumožní jeho vypočutie. Minimálne sme tým zatriasli a upozornili sme na tento problém,” odôvodnil svoje rozhodnutie. Poslancom by Pčolinský podľa slov Kollára “vedel porozprávať veľmi zaujímavé veci”.

Dohoda s Kolíkovou 

Kollár si myslí, že dohoda o kolúznej väzbe je kompromisný návrh a každá strana nejakým spôsobom ustúpila. “Podávali sme návrh päť mesiacov, rovnako ako pani Kolíková, no chceli sme to neskôr opraviť na český model – tri mesiace. Ustúpili sme aj v niektorých výnimkách,” dodal s tým, že návrh bude v budúcnosti ešte lepší, pretože mu “ministerka Kolíková prisľúbila, že v októbri alebo novembri prinesie novelu Trestného poriadku”. "Prisľúbila mi, že sa to dokoca možno aj bude znižovať, možno to nakoniec budú tie tri mesiace,” dodal Kollár.

Podpora pre Lehotského

Líder Sme rodina sa vyjadril aj k nezvoleniu Tomáša Lehotského za podpredsedu parlamentu. Tvrdí, že ho on sám podporil.  “Ja som ho volil, neviem vám odpovedať, kde sa stala chyba. Problém je aj to, že ich vlastná strana je rozkolísaná. Sú tam vnútorné, veľmi silné tlaky a boj o moc. Je vysoko pravdepodobné, že si to mohli urobiť aj navzájom," myslí si Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok