Top udalosti týždňa: Od nešťastia v Rudne po stretnutie najmocnejších v SIS

TA3
23.5.2021 17:42

Do nového týždňa sme vstúpili s nešťastnou udalosťou. V Rudne nad Hronom sa pretrhla hrádza. Situácia nebola pokojná ani na politickej scéne. Rozruch spôsobilo stretnutie najmocnejších predstaviteľov štátu na pôde SIS, a takisto obvinenie bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana. Uplynulý týždeň však priniesol i dve víťazstvá slovenského tímu na šampionáte v Rige. Pozrite si top udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Od nešťastia v Rudne po stretnutie najmocnejších v SIS
TASR/Prezídium HaZZ

Nad obcou Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica sa pretrhla hrádza a zaplavila ulice a rodinné domy. Prívalová vlna bola taká silná, že strhla desiatky áut a mostov. Voda narobila v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica spúšť, a vyžiadala si aj jednu obeť. Povodňou zničenú obec navštívil aj premiér Eduard Heger. Po stretnutí so starostom Mariánom Šurjanským prisľúbil obci súčinnosť pri odstraňovaní následkov povodne i finančnú pomoc.

Po tragédii v obci Rudno nad Hronom sa vynárajú viaceré otázky. Hrádza, ktorá sa pretrhla, bola postavená v rámci projektu takzvaného "vodného lesa" za vlády Ivety Radičovej. Čo na tragédiu hovorí jeden z autorov myšlienky environmentalista Michal Kravčík? Odpovedal v našej relácii Téma dňa.

Bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana obvinila Inšpekcia ministerstva vnútra. V piatok ráno si poňho do jeho popradského bytu prišla polícia, Zurian sa však nachádzal v zahraničí. Policajti uňho vykonali domovú prehliadku. Zurian všetky obvinenia odmieta. TA3 to potvrdil v krátkom telefonickom rozhovore. Podrobnosti obvinenia nepozná ani on. Je pripravený vrátiť sa na Slovensko.

„Vyšetrovateľ ma len ráno kontaktoval, že idú vstúpiť do môjho obydlia, ja som mu povedal, že som v zahraničí s tým, že som poslal syna na miesto. Keď syn prišiel na miesto, dvere boli vylomené,“ opísal pre TA3 piatkové ráno.

Na obvinenie exšéfa NAKA reagovali viacerí politickí predstavitelia, medzi nimi aj Boris Kollár, SaS, či hnutie OĽANO. V nedeľu zvolala tlačovú konferenciu aj strana Smer-SD.

V jednej z budov Slovenskej informačnej služby sa uskutočnilo stretnutie desiatich vysokopostavených osôb vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej, premiéra Eduarda Hegera či ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Stretnutie vyvolalo viaceré otázky. Heger odmieta špekulácie, že by sa pondelkové rokovanie najvyšších ústavných činiteľov a ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu na pôde SIS týkalo jej obvineného bývalého šéfa Vladimíra Pčolinského či iných vyšetrovaných živých prípadov.

Po ročnej prestávke odštartovali opäť majstrovstvá sveta v hokeji. Naša reprezentácia nastúpila v dejisku v Rige v piatok večer proti Bielorusom, ktorých zdolala. Bieloruský hokejový reprezentant Jegor Šarangovič sa na sociálnej sieti ospravedlnil slovenskému tímu za nevhodnú reakciu v piatkovom úvodnom zápase. Dvadsaťdvaročný útočník nepremenil minútu a šesť sekúnd pred koncom za stavu 4:2 pre SR trestné strieľanie, následne frustrovaný prešiel popri slovenskej striedačke rukou pri uchu naznačujúc, že si vychutnáva potlesk a vzápätí ukázal slovenským hráčom prostredník. Slováci sa v nedeľu predstavili v druhom zápase proti Veľkej Británii, ktorú takisto zdolali.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v utorok sudcu Pavla Naďa za predsedu nového Najvyššieho správneho súdu SR. Funkčné obdobie predsedu NSS SR je päť rokov. Naďa zvolila Súdna rada SR za kandidáta na predsedu NSS SR jednohlasne 20. apríla.

Ľudia, ktorí budú tento týždeň zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu Covid-19, by už mali dostávať tzv. prechodný certifikát. Tí, ktorí sa zaočkovali skôr majú dostať možnosť vybaviť si ho dodatočne. Avizoval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že od 26. júna by mali všetci dostávať štandardné európske certifikáty.

Epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje. Od pondelka 24. mája bude platiť opäť nové rozdelenie okresov. Pribudnú dva žlté, bordové ostávajú už len Myjava a Sobrance. Menia sa aj podmienky nosenia rúšok a respirátorov. Konzílium odborníkov sa tento týždeň tiež zhodlo na podobe cestovateľského semaforu, čaká ho ešte schválenie vlády, v piatok prípadne v pondelok. Do platnosti by mohol vstúpiť vo štvrtok 27. mája.

Vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti AstraZeneca sú po podaní oboch dávok účinné aj proti variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii. Vyplýva to z výsledkov štúdie anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England.

Veková hranica už neplatí. Na webe Národného centra zdravotníckych informácií odteraz ponúkajú termíny na vakcínu Moderna pre každého od 18 rokov a od 16 rokov na Pfizer-BioNTech. Iné vakcíny už v ponuke nie sú. Vakcíny boli doteraz prístupné záujemcom nad 35 rokov. Podľa skupiny dátových analytikov je zaočkovanosť na Slovensku na dobrej ceste. Očakávajú, že kľúčovú 60-percentnú hranicu dosiahneme koncom leta. Viac nám v rozhovore povedal analytik Ivan Bošňák.

Skončí Veronika Remišová ako šéfka strany Za ľudí? Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková si myslí, že by bolo vhodné zvolať čo najskôr snem, na ktorom by sa volil nový predseda strany. Kolíková tiež uviedla, že otázka o tom, či by kandidovala za šéfku Za ľudí, je predčasná. Remišová poslala členom strany mail, s ktorého obsahom viacerí členovia neboli spokojní. Podpredsedníčka strany Za ľudí a poslankyňa Národnej rady SR Miriam Šuteková však nevidí dôvod na výmenu predsedníčky strany Remišovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok