Čo sa stalo v Rudne? V TA3 odpovedal jeden z autorov projektu hrádze

TA3
19.5.2021 20:28

Po tragédii v obci Rudno nad Hronom sa vynárajú viaceré otázky. Hrádza, ktorá sa pretrhla, bola postavená v rámci projektu takzvaného "vodného lesa" za vlády Ivety Radičovej. Čo na tragédiu hovorí jeden z autorov myšlienky environmentalista Michal Kravčík? Odpovedal v Téme dňa.

Čo sa stalo v Rudne? V TA3 odpovedal jeden z autorov projektu hrádze
TASR/Ján Krošlák

Pôvodná ochrana pred povodňou dnes spôsobila tragédiu. Kde nastala chyba? Došlo k zanedbaniu kontroly? Podľa Michala Kravčíka mal projekt revitalizácie krajiny napraviť chyby z minulosti. "Na začiatku vybrali 190 obcí, bolo to aj Rudno. Je tam viacero dôvodov a príčin, ktoré to pravdepodobne vyvolali. Tá hrádza bola už naplnená mesiac pred povodňou a výdatným dážďom, zrejme tam nebolo niečo v poriadku. Ešte v januári som na to upozorňoval, že sa tam objavili kopy odpadu," uviedol s tým, že hrádza bola pôvodne naprojektovaná ako priepustná. Niektoré objekty doteraz monitoruje aj z vlastnej iniciatívy. "Z lesa sa pri veľkej vode valí lístie aj konáre a hrádzu upchávajú, to treba pravidelne čistiť, udržiavať a prevádzkovať," dodal.

Bola hrádza postavená správne? Podľa Kravčíka prešla riadnym konaním štátnej vodnej správy, ide vraj o klasickú vodohospodársku stavbu priehradného typu. Bola prvou etapou v rámci programu revitalizácie krajiny, po páde Radičovej vlády sa však zastavil aj samotný projekt. "Malo sa v tom pokračovať, je mi ľúto, že 10-ročný plán bol zastavený v roku 2012. Bolo to rozhodnutie bývalej vlády, v projekte sa malo pokračovať a hrádzky aj dobudovať. Mohlo sa predísť viacerým problémom," uviedol Kravčík.

Hrozí nám niečo podobné aj v iných lokalitách? Podľa Kravčíka potrebujeme ekosystémovú ochranu vôd, neskôr o tento projekt nikto neprejavil záujem. Aj stavba hrádze v Rudne nad Hronom mala byť dokončená v rámci celého povodia, ako bolo plánované v programe revitalizácie krajiny. To sa však už nestalo. "Ak by sa tento plán dokončil, mali by sme pokoj od mnohých povodní. Mali by sme zdravšiu a bezpečnejšiu krajinu, nerobíme to a nestaráme sa o to, preto tu máme veľké riziká. Potrebujeme komplexné a integrované riešenia," spresnil v Téme dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok