Matovič sa s novým postom nezžil, so Sulíkom k sebe nemajú ani základný rešpekt

TA3
22.5.2021 06:00

Igor Matovič je ministrom financií od apríla, podľa politológa Branislava Dolného sa však na ňom nová funkcia veľmi neprejavila. Koalíciu trápia nezhody ohľadne kolúznej väzby a navyšovania štátneho rozpočtu, Dolný však rozpad vlády kvôli týmto sporom neočakáva.

Matovič sa s novým postom nezžil, so Sulíkom k sebe nemajú ani základný rešpekt
TASR/Jaroslav Novák

Náročná Hegerova úloha

Na pôsobení Igora Matoviča vo vláde sa zatiaľ jeho nová funkcia veľmi neprejavila. "Rieši otázky a prichádza z iniciatívami bez ohľadu na to, či patria do kompetencií ministerstva financií, čím nielen komplikuje prácu a narúša autonómiu rozhodovania iným členom vlády, ale aj prináša nejasnosti o politickej zodpovednosti takýchto rozhodnutí," zhodnotil Dolný. "Dá sa preto povedať, že sa stále so svojim novým postom "nezžil" a správa sa rovnako, ako keď bol predsedom vlády."

Ak sa minister financií správa ako premiér, aké je pôsobenie Eduarda Hegera? Podľa politológa je zrejmé, že jeho úlohou nie je presadzovať vlastné politické priority, ale "tlmiť konflikty medzi koaličnými partnermi a hľadať kompromisy tak, aby bola zabezpečená základná funkčnosť vládnej koalície".

Odvolávanie Kolíkovej

Dolný kladne hodnotí vystupovanie premiéra pri odvolávaní Márie Kolíkovej. "V prvej vážnejšej skúške pri odvolávaní ministerky spravodlivosti sa mu podarilo uspieť. Tu sa dokonca opatrne postavil proti tlaku Igora Matoviča a časti poslancov svojho hnutia," spresnil politológ.

Otázne je, čo sa skrýva za bezkonfliktným správaním Hegera, ktorý kritiku lídra svojej strany nikdy ani len nenaznačil. "Doteraz bol lojálny a rešpektuje postavenie svojho predsedu," konštatuje Dolný s tým, že stabilite vlády by otvorený konflikt s Matovičom nijako nepomohol. "Je preto pochopiteľné, že sa voči nemu vyhýba verejným kritickým vyjadreniam. Táto taktika však nemusí byť vždy úspešná najmä pri neustálych konfliktoch v koalícii," usudzuje Dolný.

Rozpad zatiaľ nehrozí

Potreba kompromisov a tlmenia sporov môže podľa politológa viesť Hegera aj k potrebe odlišných pozícií ako prezentuje Matovič, "ktorý mu situáciu rozhodne neuľahčuje". Aktuálny konflikt predsedu parlamentu a šéfa Sme rodina Borisa Kollára s ministerkou spravodlivosti nemá podľa Dolného potenciál prejsť do vážnej krízy. "Nejde o zásadný hodnotový spor a malo by byť možné nájsť kompromis," nazdáva sa.

Ak ide o spor Matoviča s ministrom hospodárstva a šéfom SaS Richardom Sulíkom, nájsť riešenie podľa Dolného nie je nemožné. Spor však môže "doznievať" podobne, ako spor ohľadom nákupu testov a rozhodovania o lockdowne. "Tento spor okrem toho ukázal, že Igor Matovič a Richard Sulík voči sebe nemajú ani základný rešpekt a dôveru, čo by mala byť nevyhnutná podmienka dlhodobejšieho úspešného fungovania akejkoľvek vládnej koalície," zhodnotil Dolný.

Konflikt predsedu parlamentu s ministerkou spravodlivosti nemá podľa Dolného potenciál prejsť do vážnej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok