SaS ako rozbíjač vlády. Matovič venoval Sulíkovi ostré slová

TA3 TASR
19.5.2021 17:55

Minister financií Igor Matovič reagoval na vyjadrenia strany SaS k štátnemu rozpočtu. Vyzval ich, aby sa začali konečne správať zodpovedne. "Mám pocit, že sa premenujú na stranu rozbíjačov vlády," uviedol Matovič.

Predstavil návrh, ktorý podľa neho prezentovala SaS v koalícii. "Ľudí a firmy si berú za rukojemníkov," uviedol s tým, že ministri SaS na vláde za všetky opatrenia finančne kryté z navrhovaného zvýšenia deficitu štátneho rozpočtu hlasovali, vychádzajú aj zo zákonov, ktoré väčšina schválila v parlamente.

Sulíka kritizoval aj za viaceré výroky na tlačovej besede. Stranu SaS nazval asociálnou a "akože" koaličným partnerom. Rezerva na Covid je podľa Matoviča už minutá a Sulík o jednej miliarde klamal.

Spor sa rozhorel

Spor medzi Matovičom a Sulíkom sa znova rozhorel po tom, ako minister financií odletel do amerického Pittsburghu na stretnutie s vedením amerického koncernu US Steel a na rokovanie vlády v tom čase poslal návrh na zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu o ďalších 3,4 miliardy eur. Sulík označil toto zvýšenie dlhu za príliš vysoké. Nepáčilo sa mu, že Matovič jednotlivé položky osobne nevysvetlil a odmietol aj prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Minister financií si však stojí za svojím. Pandémia ochorenia Covid-19 podľa neho spôsobila od začiatku roka škodu viac ako tri miliardy eur, čo rozpočtovaná rezerva vo výške jednej miliardy eur nepokryla. Navrhovaná suma 3,4 miliardy eur podľa Matoviča dokonca nebude stačiť a predpokladá, že sa deficit navýši o ďalších niekoľko sto miliónov eur.  Minister financií chce, aby si vláda vytvorila rezervu na 300 miliónov eur. „Aspoň jednu desatinu z toho, čo nám Covid spôsobil v prvom polroku, by sme si mali nechať na druhý polrok,“ povedal Matovič.

Predseda hnutia OĽANO obvinil Sulíka, že nemá informácie o predloženom návrhu, pretože nebol ani na jednom z troch stretnutí k tejto téme. Sulík však na predchádzajúcej tlačovej konferencii vysvetlil, že na stretnutí osobne byť nemusí, pretože má na tieto témy odborníkov. Skrátené legislatívne konanie je podľa Matoviča štandardný postup pri zmenách štátneho rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok