Analytička: Krajiny počas pandémie DPH znižujú, my plánujeme opak

TA3/TASR
3.5.2021 16:44

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 25 % by mohlo zvýšiť ceny tovarov a služieb o viac než 2,5 %. Odhadla to analytička FinGo.sk Lenka Buchláková. Najviac by tým utrpeli nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré už teraz majú problém so splácaním svojich základných finančných záväzkov

Analytička: Krajiny počas pandémie DPH znižujú, my plánujeme opak
TASR/KR PZ ilustračné

Analytička Jana Glasová doplnila, že akékoľvek zvyšovanie daní v čase ekonomickej krízy je nevhodným riešením, pretože odčerpáva zisky podnikateľom a disponibilné príjmy obyvateľom, ktorí sú už beztak zasiahnutí krízou.Zvýšenie DPH pripustil cez víkend vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO), keď načrtol svoju plánovanú daňovo-odvodovú reformu, ktorej cieľom by mala byť podpora rodín s deťmi.

Buchláková podotkla, že ak by Slovensko pristúpilo k zvýšeniu daní, robilo by presný opak toho, čo iné krajiny v čase pandémie. Pritom slovenskí podnikatelia v reštauračných a stravovacích službách dlhodobo bojujú za nižšie dane. "Napríklad v Bulharsku ich pre pandémiu znížili z 20 na 9 %. Česká republika ich mala na úrovni 15 %, pre ochorenie COVID-19 ich znížili na 10 %," vymenovala Buchláková s tým, že aj v Rakúsku dane znižovali z 10 na 5 %. Na Slovensku boli aj sú na úrovni 20 %. "Práve zníženie sadzby by zvýšilo konkurencieschopnosť a opätovný príliv zákazníkov do reštaurácií, jej zvýšenie prinesie presný opak," dodala Buchláková.

Vyššiu daň má už len Maďarsko

Analytička tiež zdôraznila, že ak by štát zvýšil DPH na 25 %, Slovensko by sa zaradilo k trojici krajín – Švédsko, Chorvátsko a Dánsko – s rovnakou sadzbou dane. Vyššiu má už len Maďarsko (27 %). Zároveň však Buchláková považuje za dôležité dodať, že Chorváti majú napríklad 5-percentnú daň na základné potraviny, lieky a zdravotnícke potreby.

Glasová podotkla, že je zrejmé, že pre zvýšené náklady v súvislosti s pandémiou je potrebné zvyšovať príjmy do štátnej pokladnice. Podľa nej to však treba robiť čo najšetrnejším spôsobom pre ekonomiku. Zvýšenie DPH na 25 % by okrem toho mohlo viesť aj k obmedzeniu spotreby domácností, vďaka čomu by nemuseli príjmy do štátnej pokladnice z výberu DPH výrazne rásť. Zároveň podľa Glasovej platí, že ak budú ľudia menej kupovať, podnikatelia menej zarobia, čo môže spomaliť ekonomické oživovanie a obmedziť ekonomický rast.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok