Sulík: Zvýšenie DPH je neprijateľné, využijeme právo veta

TA3 TASR
2.5.2021 17:33

Strana Sloboda a Solidarita bude vetovať na koaličnej rade akékoľvek snahy zvýšiť DPH. Zvýšenie DPH označil šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík za "absolútne neprijateľné".

Sulík: Zvýšenie DPH je neprijateľné, využijeme právo veta
TASR/Martin Baumann (ilu)

Za ľudí návrh tiež nepodporí

Podporu rodín považuje Sulík za správnu vec. Rovnako za dôležitú však označil daňovo-odvodovú reformu. "Určite sa však nemôže ísť cestou zvyšovania DPH a populisticky prichádzať s nápadmi, ktoré nemajú oporu ani medzi koaličnými partnermi," podotkol Sulík.

Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová v nedeľu uviedla, že táto koaličná strana nepodporí prípadné zvýšenie DPH. Zároveň podotkla, že takýto návrh na koaličnú radu neprišiel, koalícia sa však zaoberala návrhom na zvýšenie rodinných prídavkov.

Zázrak v poslednej chvíli

Minister financií Igor Matovič v sobotu avizoval prípravu finančného plánu. Z pohľadu verejných financií nastáva podľa neho totiž zásadný problém, keďže v blízkej budúcnosti sa Slovensko stane najrýchlejšie starnúcou krajinou Európskej únie.

"Ak vychádzam z predpokladu, že cesta vyšším zadlžením bude zarúbaná, migrantov nechceme, kradnúť sa nebude a šetriť už nebude kde, tak jediný zdroj na financovanie viac dôchodkov z menej miezd budú vyššie dane a odvody," uviedol minister. Priznal však, že to následne môže zo Slovenska vyhnať ešte viac ľudí. Ako tvrdí, je možnosť pokúsiť sa aj o "zázrak v poslednej chvíli" a urobiť zo Slovenska krajinu, kde sa mladí nebudú báť založiť si rodinu a rodina sa nebude báť prijať ďalšie dieťa.

Premiér Eduard Heger tento týždeň vyhlásil, že sa daňovo-odvodové zaťaženie zvyšovať nebude. Zvyšovanie daní ale na druhej strane jednoznačne nevylúčil. "Daňová reforma ak príde, tak preto, aby bola prospešná pre občanov," povedal.


"Aj z toho dôvodu využijeme na koaličnej rade právo veta a akýkoľvek návrh, ktorý bude zvyšovať DPH, zavetujeme. Ak má dobre fungovať naša koalícia, musia sa rešpektovať aj pravidlá," vyhlásil Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok