Skôr dovolenky než festivaly. Takéto by malo byť leto podľa infektológa Jarčušku

TA3
1.5.2021 07:00

Infektológ a člen Konzília odborníkov Pavol Jarčuška si myslí, že situácia sa ešte môže zhoršiť, ale podstatné podľa neho je, že máme zaočkované "relatívne veľké kvantum ľudí" a podľa všetkého máme aj veľkú časť populácie, ktorá si už ochorením Covid-19 prešla. Ako podľa neho bude vyzerať na Slovensku leto?

Skôr dovolenky než festivaly. Takéto by malo byť leto podľa infektológa Jarčušku
TASR/Dano Veselský

"Letné festivaly patria k aktivitám, ktoré sú najrizikovejšie," vyjadril sa Jarčuška pre Nový čas. Vysvetlil, že odborníci diskutovali aj o podujatiach s výrazne obmedzeným počtom účastníkov a so striktnými pravidlami stravovania, nosenia rúšok a testovania. "Musíme si však počkať, čo bude v lete," hovorí infektológ s tým, že opatrenia budú upravovať podľa meniacich sa podmienok, aj podľa preočkovanosti.

Lepšie než s festivalmi by to mohlo byť s dovolenkami. "Odporúčame využívať práve cestovné kancelárie, ktoré by mali vedieť zabezpečiť väčšiu bezpečnosť," povedal Jarčuška. Vysvetlil, že odborníci mali stretnutie s Asociáciou cestovných kancelárií a "situácia oproti minulému roku je do istej miery odlišná".

Kým pred rokom malo Slovensko pred dovolenkami najnižší výskyt koronavírusu v Európe, teraz je to iné. "Chceme nastaviť bezpečný model cestovania. Aby sa dalo ísť do rezortu, aby sa v rezortoch ľudia nemiešali s ľuďmi z iných krajín, ktoré sú rizikové, a aby bolo všetko viac pod kontrolou cestovnej kancelárie," ozrejmil infektológ.

V súvislosti s cestovaním sa hovorí aj o COVID pasoch. Jarčuška vysvetlil, že Covid pasy obsahujú niekoľko parametrov. Ide o zaočkovanosť, ale zohľadniť by sa malo aj to, ak ľudia prekonali Covid-19. "Európska komisia navrhuje uznávať 180 dní po prekonaní ochorenia. Tí, ktorí to neprekonali a ani neboli zaočkovaní, budú potrebovať test," potvrdil Jarčuška.

Kým pred rokom malo Slovensko pred dovolenkami najnižší výskyt koronavírusu v Európe, teraz je to iné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok