Otvoriť terasy nebol všade dobrý nápad. Okresy sú na tom rôzne, upozorňuje Bošňák

TA3
29.4.2021 06:00

Analytici upozorňujú, že núdzový stav odvodzujeme od nepresných dát. Obete vykazujeme pozadu. Do hlásení zahŕňame už aj pozitívne antigénové testy, medzi ktorými sú však aj falošne pozitívni ľudia. Čo vieme povedať o stave pandémie? Pýtali sme sa v relácii Tak takto?! na TA3 dátového analytika Ivana Bošňáka.

Otvoriť terasy nebol všade dobrý nápad. Okresy sú na tom rôzne, upozorňuje Bošňák
TASR/Jaroslav Novák

Čo by za to iné krajiny dali

Podľa Bošňáka je veľmi dôležité, aby tí, ktorým chodia dáta na stôl, ako napríklad pandemická komisia, konzílium odborníkov, vláda či ministerstvo zdravotníctva, mali presné dáta, ktoré budú vykladať jednotne. "Za posledné dva týždne sme boli svedkami toho, že prudko klesáme, ako povedal pán premiér v nedeľu. Predtým, päť dní, sa nehovorilo o tom, že prudko klesáme, ale že nám reprodukčné číslo rastie," zhrnul alalytik.

Vysvetlil, že sa hovorilo, že reprodukčné číslo je na úrovni jeden, ale na tejto úrovni nebolo. Bošňák zdôraznil, že na Slovensku už osem týždňov vykazujeme reprodukčné číslo skôr pod jeden, počet chorých sa teda nezvyšuje. Situáciu na Slovensku označil analytik za veľmi dobrú. "Čo by za to iní dali," zhrnul.

Situácia sa dramaticky zlepšila

Bošňák zdôrazňuje regionálny rozmer pandémie. "Krajina je rôzne postihnutá, hoci postihnutá je dnes už silné slovo. Výskyt vírusu je rôzny," hovorí analytik. Bošňák poukázal na to, že na juhozápade Slovenska sú čísla veľmi dobré, kým na severe krajiny, napríklad okresy Žilina či Ružomberok, vyzerajú úplne inak. Otváranie terás či fitnes centier v takýchto regiónoch by neoznačil za dobrý nápad.

Bošňák nechce Covid automat "úplne haniť", poukázal na to, že ho pripravili odborníci, ale teraz, keď sa dostávame do normálnej situácie a pandémia sa dá riadiť úradmi regionálneho zdravotníctva, sa situácia mení. Stále viac okresov bude podľa Bošňáka ružových, ale Turiec, Kysuce či horné Považie majú problémy. Keby išlo o počasie, podľa analytika na juhozápade môžeme ísť von v tričku, kým na severe potrebujeme "kabát a ušianku".

"Situácia sa dramaticky zmenila k lepšiemu, toto musí zaznieť," vyhlásil Bošňák. Čo je za tým? "Nitra v januári, Trnava vo februári, horné Považie v marci, si prešli troma vecami," vysvetlil alanyltik. Ide o silný lockdown, masívne testovanie všetkých mobilných ľudí v ohniskách nákazy a zmena správania ľudí pod vplyvom dramatických okolností. Čísla nám podľa Bošňáka ukazujú, že sa veľmi skoro dostaneme do normálneho stavu a v niektorých už dokonca sme v normálnom stave.

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

Témy: TA3 Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok