Udalosti týždňa: Od otvorených terás a očkovania mladých až k "milujte sa a množte sa"

TA3
2.5.2021 17:00

Týždeň odštartoval uvoľnením opatrení a otvorenými terasami, končil sa výzvou ministra financií: "milujte sa a množte sa". Medzitým si Rusi odviezli pár stoviek svojich vakcín, čakáreň okrem pozývania na očkovanie pozvánky aj rušila a premiér absolvoval cestu do Bruselu. Pripomeňte si s nami, čo podstatné sa udialo v končiacom sa týždni.

Udalosti týždňa: Od otvorených terás a očkovania mladých až k "milujte sa a množte sa"
TASR/Jaroslav Novák

Otvorené terasy, predĺžený núdzový stav

V pondelok vstúpil do platnosti nový COVID automat, podľa ktorého sa už ani jeden okres nenachádza v čiernej fáze. Po mesiacoch sa konečne otvorili terasy reštaurácií a barov. Množstvo ľudí sa teda vyzbrojilo negatívnym testom a hneď na začiatku týždňa vyrazilo za spoločenským životom, avšak len do dvadsiatej, keď sa so západom slnka začal zákaz vychádzania. Na svoje si, za prísnych obmedzení, prišli aj milovníci fitnes centier.

Pondelkové rokovanie vlády trvalo aj po večierke. Z online rokovania vzišlo predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní. Vláda sa dohodla aj na zmene času pri zákaze vychádzania. Ten sa od štvrtka posunul o hodinu, na 21. večer. Za núdzový stav neboli všetci. "Napriek pozitívnej správe, že sa zruší testovanie v školách, ostal aj naďalej platný zákaz vychádzania. Richard Sulík s Ivanom Korčokom z toho dôvodu hlasovali proti núdzovému stavu," informovala strana SaS vo vyhlásení.

Vláda vyhlásila núdzový stav ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval.

Plán obnovy a Heger v Bruseli

V utorok ráno odletel premiér Eduard Heger do Bruselu na svoju prvú oficiálnu pracovnú cestu a stretol sa s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie. Po prijatí u predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela vyhlásil, že slovenský národný Plán obnovy a odolnosti získal pozitívnu spätnú väzbu.

"O prioritách, ktoré sme nastavili, sme s nimi dlho rokovali, a nebol žiaden problém," povedal Heger. S generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom hovorili aj o Rusku a o kauze výbuchu muničného skladu v Česku.

Čoraz viac sa hovorí o indickom variante koronavírusu. Identifikovalo ho už viacero európskych krajín vrátane Česka. Podľa virológa Borisa Klempu však vážna situácia v Indii nie je dôsledkom tejto mutácie. 

Podvečer sa objavila informácia, že po všetkých peripetiách slovenskej vlády, testoch na morčatách, po analýzach v maďarsku a štvavých facebookových statusoch si chcú Sputnik skontrolovať aj samotní Rusi. Ide pritom o 600 dávok vakcín.

Rusi si prišli po Sputnik

V stredu si Rusi zo závodu Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch Sputnik skutočne odviezli.  "Rusi nás požiadali o túto možnosť, my sme jej vyhoveli," vysvetlil stručne minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej konferencii. Ruská strana si podľa neho chce "skontrolovať šarže". O presune Sputnika, ktorý nám na Slovensku ešte ostal, do Maďarska, vraj reč nebola.  

Uvoľňovanie pravidiel pokračuje. Ak to dovolí pandemická situácia, od 15. mája by mohli byť povolené aj výlety do zahraničia. Oznámil to Martin Klus, tajomník ministerstva zahraničných vecí.  "Realita je taká, že zatiaľ platí termín 28. máj, ale s dobrým vývojom pandemickej situácie sa môže o dva týždne skôr zrušiť nielen núdzový stav, ale aj zákaz cestovania," spovedal Klus.

Čakáreň pre všetkých, Matovič v Maďarsku

Čakáreň funguje od prvých sekúnd štvrtka už pre všetkých. Teda pre všetkých nad 16 rokov. V Bratislave je čakanie dlhšie, kým niektorým v menej "vychytených" regiónoch prišli pozvánky už za pár hodín. Na ceste je však viac než milión vakcín Pfizer/BiNTech, s ktorým ministerstvo zdravotníctva počíta do konca mája.

Expremiér Igor Matovič cestoval opäť do Maďarska. S tamojším ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom hovorili aj o pandémii a o očkovaní. Matovič nevyvrátil, že hovorili aj Sputniku, ale odmietol prezradiť viac. Reči o "zlomyseľných ľuďoch" si však neodpustil. Vyjadril sa, že Ministerstvo zdravotníctva SR zrejme už má niektoré výsledky troch šarží preverovaných v Maďarsku k dispozícii.

V súvislosti s vyostrenými vzťahmi medzi Ruskom a Českom zareagoval aj Európsky parlament. Europoslanci sa jasne postavili za Česko a vyzvali krajiny Európskej únie, aby koordinovane vyhostili ruských diplomatov.

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok konečne zverejnilo zmluvu o nákupe vakcín Sputnik. Odborník o nej nemá vysokú mienku. "Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo," povedal advokát Peter Kováč. Zmluvy sa zastal Heger. Premiér ju považuje za výhodnú a samozrejme sa opäť odvoláva na Matovičov prieskum.

Zmätky v čakárni

Po otvorení čakárne spôsobili rozruch prípady, keď pozvánku na očkovanie dostali expresne ani nie osemnásťroční tínedžeri. Matovič vyjadril vo facebookovom statuse výhrady a ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že termíny mladým záujemcom preplánujú. Uvoľnené kapacity poslúžia tým, ktorí sa zaregistrovali neskôr a spĺňajú podmienku veku nad 60 rokov, a tiež chronicky chorým pacientom.

Heger o Matovičovi, odvody a protesty

Expresne pozývať na očkovanie najmladších záujemcov bola podľa Hegera chyba, v sobotu povedal, že je rád, že Lengvarský to zastavil. "Chyby sa dejú, toto je jedna z ďalších chýb," skonštatoval. Heger sa vyjadril aj na margo Matovičovho piatkového statusu o očkovaní mladých. "Predseda strany má právo komentovať akékoľvek veci a toto je veľmi politicky citlivá otázka," postavil sa na stranu ministra financií Heger.

Krásne sobotné počasie sa niektorí rozhodli využiť na protesty. V Bratislave na Námestí slobody a Hodžovom námestí sa zišli ľudia, aby dali najavo svoj odpor voči vláde SR a pandemickým opatreniam. Neodradil ich ani núdzový stav a opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Expremiér a šéf rezortu financií na Faceboku zverejnil zámer podporiť pôrodnosť v krajine. Nazval to pokusom o "zázrak v poslednej chvíli" ."Ja pripravím plán finančný ... a vy zatiaľ nezabúdajte na podstatné - milujte sa a množte sa", vyzval Matovič.

Ďalší míľnik v očkovaní

V nedeľu informovalo ministerstvo zdravotníctva, že sme dosiahli v očkovaní ďalší míľnik. Druhú dávku vakcíny na Slovensku dostalo už vyše pol milióna ľudí. "Druhú dávku vakcíny už dostalo 502.947 ľudí," oznámil rezort. Prvú dávku už dostalo celkovo 1 093 258 ľudí. Miliónová hranica bola prekročená minulý víkend v sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok