Rusi si otestujú Sputnik V sami, 600 ampuliek už zo Slovenska odviezli

TA3 TASR
28.4.2021 10:15

Zo závodu Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch v stredu ráno odviezli 600 ampuliek vakcíny Sputnik V. Ministerstvo zdravotníctva SR v utorok informovalo, že si ich ruská strana odvezie na vlastnú kontrolu.

Rusi si otestujú Sputnik V sami, 600 ampuliek už zo Slovenska odviezli
TASR/AP

"Naložili sme pre ruskú stranu 600 ampúl vakcíny. Prišli pre to z DHL z Viedne, doručia to do Moskvy výrobcovi. Preprava sa deje pri teplotách nižších ako mínus 18 stupňov Celzia, ako predpisuje výrobca. To znamená, že doprava sa deje v chladenom aute a termoboxe, v ktorom je suchý ľad a kontrolovaná teplota," uviedol predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Priblížil, že sa postupovalo podľa vzorkovacieho plánu, ktorý stanovuje, akým spôsobom sa má robiť náhodný výber vzoriek.

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Kontrola vakcín má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Sputnik V bol veľkou kauzou

Vakcínu Sputnik V testovali aj v Šarišských Michaľanoch na morčatách a myšiach. Skúškou bezpečnosti, ktorá dopadla úspešne, sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

Aj po skúškach však Štátny ústav pre kontrolu liečiv neodporúčal očkovať ruskou vakcínou. Toto vyhlásenie spustilo na Slovensku búrku. Igor Matovič odcestoval do Ruska, kde mal rokovať o ďalšej budúcnosti Sputnika na Slovensku, a na následnej tlačovej konferencii zaútočil nielen na slovenský ústav, ale aj na jeho riaditeľku.

V utorok sa však ozvala aj Brazília, ktorá odmietla dovoz ruskej vakcíny a jej využívanie. Krajina tvrdí, že jej chýbajú technické údaje. "Nikdy nedovolíme, aby boli milióny Brazílčanov vystavené výrobkom bez náležitého overenia kvality, bezpečnosti a účinnosti," uviedol vo vyhlásení riaditeľ úradu Antonio Barru Torres. "Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie odráža súčasnú situáciu a bolo prijaté na základe toho, čo sa nám doteraz podarilo analyzovať," dodal Torres.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok