Zmluvu o nákupe Sputniku V ministerstvo konečne zverejnilo

TA3 TASR
29.4.2021 20:07

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo vo štvrtok zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V. Dostupná je v centrálnom registri zmlúv.

Advokát: Ruská strana sa zaistila voči všetkým rizikám

"Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo," povedal pre TASR lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč.

Za nežiaduce účinky podľa neho preberá tiež zodpovednosť kupujúci, teda ministerstvo zdravotníctva. Zhodnotil, že ruská strana sa zaistila voči všetkým rizikám. Slovensko podľa zmluvy môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku. Považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení. Zmluva na nákup vakcín je uzavretá na 19.900.000 amerických dolárov bez DPH. Platná je do 27. februára 2024, teda tri roky od jej uzavretia.

600 dávok odviezli na vlastnú kontrolu

O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíkov aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Ministerstvo zdravotníctva ešte v utorok 27. 4. informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Tá tak spravila v stredu ráno. Kontrola má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok