Uvoľňujeme, no zákazy trvajú. Politici v núdzovom stave už nevidia zmysel

TA3
27.4.2021 21:16

Dokedy potrvá núdzový stav? Túto otázku si kladú mnohí. Vláda ho predĺžila o ďalších 30 dní, aj keď mal končiť už túto stredu. Následne ho má ešte odobriť parlament, avšak viacerí politici sa vyjadrili s tým, že núdzový stav už nepodporia. Búria sa aj hlasy z koalície. V Téme dňa sme s Erikom Tomášom (Hlas-SD), Ondrejom Dostálom (SaS), Milanom Vetrákom (OĽANO) a Miroslavom Kollárom (Spolu) diskutovali o aktuálnej pandemickej situácii aj o testovacej stratégii.

Uvoľňujeme, no zákazy trvajú. Politici v núdzovom stave už nevidia zmysel
TA3

Podporu v parlamente možno nenájde

Je možné, že parlament núdzový stav už nepodporí? "V tejto chvíli nikto nevie, ako to dopadne. Aj v klube vládnej koalície sú poslanci, ktorí majú s predĺžením núdzového stavu problém. Je pravdepodobný scenár, že podporu v parlamente už nenájde," uviedol Dostál. Podľa Vetráka treba ešte počúvať odborníkov, pandemická komisia núdzový stav odporučila. Tomáš zostáva kritický, podľa neho len pokračuje šikana ľudí na Slovensku. "Núdzový stav tu už dávno nemal byť, budeme hlasovať proti, nevidíme už dôvod na to, aby tu bol. Naďalej chcú len obmedzovať práva ľudí, pandemický zákon stále nie je na stole," uviedol.

Na pandemický zákon, ktorý by mohol fungovať namiesto núdzového stavu, sa stále čaká. "Základným problémom vlády je, že všetko robí na poslednú chvíľu, dostáva pod tlak aj poslancov. Opatrenia nedávajú zmysel a ľudia strácajú dôveru," uviedol Kollár. Dostál tvrdí, že ak aj parlament vysloví nesúhlas s núdzovým stavom, neznamená to ešte, že vláda konala nelegitímne. To môže urobiť len Ústavný súd. "Parlament môže povedať, že núdzový stav považuje za neopodstatnený," dodal Vetrák.

Podľa Dostála však už nie je dôvod na zákaz zhromažďovania a vychádzania. Aj podľa Kollára ide o vážny zásah do ľudských práv a má byť využívaný len na nevyhnutný čas. "Treba s tým narábať opatrne, zákony mohli byť pripravené už skôr," dodal. Vetrák ako príklad uviedol český pandemický zákon, v ktorom je zakotvený zákaz zhromažďovania sa alebo aj testovanie, avšak nie samotné obmedzenie slobody pohybu.

Bojujme efektívnejšie

Politici už nevidia zmysel ani v plošnom testovaní. "Na testovanie idú absurdné sumy, s pandémiou sa dá bojovať aj efektívnejšie, proti testovaniu ako takému nie som, ale malo by byť v ohniskách alebo u zamestnávateľov," uviedol Kollár s tým, že 7-dňové antigénové testy majú nulovú výpovednú hodnotu. Súhlasí aj Vetrák, podľa ktorého to malo zmysel na začiatku, už je to však neracionálne a vysoko nákladné, rovnaký názor má vraj aj premiér Heger.

"Aj SaS mala dlhodobo problém s testovaním, veci by sa nemali robiť plošne, ale regionálne," dodal Dostál. Erik Tomáš zase nešetril kritikou, plošné testovanie bolo podľa neho absolútne nevhodné a stálo veľa peňazí. Aj napriek uvoľňovaniu opatrení si však ešte nemôžeme vydýchnuť, Kollár vyzval najmä na to, aby sme neprestali systémovo riešiť pandémiu, aj keď prestávame testovať. Do úvahy prichádza aj opätovné preočkovanie. Vetrák ešte na záver spresnil, že o pandemickom zákone sa aktuálne diskutuje a sú rôzne predstavy o tom, čo všetko má byť jeho obsahom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok