6 spôsobov, ako bojovať proti pocitu depresie a osamelosti

TA3
15.4.2021 00:00

Pandémia koronavírusu trvá už dlho. A s ňou aj všetky obmedzenia, ktoré nám nečakane vtrhli do života a všetky naše zvyky obrátili naruby. Nemôžeme chodiť do kina, na kávu s priateľmi, dokonca aj stretnutie s rodinou v nás môže vyvolať stres. Nechceme nakaziť seba a zároveň ohroziť ostatných. Ibaže obmedzenie spoločenských kontaktov neprospieva nášmu mentálnemu zdraviu.

6 spôsobov, ako bojovať proti pocitu depresie a osamelosti
TASR/AP

Sociálny kontakt je takou základnou ľudskou potrebou, že bez neho trpíme psychicky aj fyzicky,“ hovorí doktorka Jud Brewerová, neurovedkyňa a psychiatrička pre portál Health.com. Samozrejme, je rozdiel medzi izoláciou a osamelosťou. „Izolácia je fyzické oddelenie sa od ostatných ľudí, kým osamelosť je emocionálny stav, pocit osamotenosti a odlúčenia,“ vysvetľuje. Osamelosť je úzko spätá s vysokým krvným tlakom, poruchami spánku či imunitnými stresovými reakciami. „Z pohľadu duševného zdravia vidíme medzi osamelými ľuďmi oveľa viac depresií a úzkosti,“ hodnotí doktorka.

Úzkostliví ľudia sa môžu podľa nej cítiť obzvlášť zraniteľní, pretože musia žiť v neistých časoch. „Veľa ľudí nie je zvyknutých na to, aby boli sami,“ pridala docentka na katedre psychológie na Kolumbijskej univerzite Tara Wellová. „Keď ľudia cítia úzkosť, majú prirodzenú tendenciu združovať sa s ostatnými,“ dodala s tým, že rovnaké pocity majú aj introverti.

Tí, ktorí trpia depresiou, môžu byť tiež zraniteľní počas fyzického odlúčenia. Jedným z najväčších nebezpečenstiev súčasnej doby je tendencia „stratiť sa v negatívnych myšlienkach“. Neexistuje pritom žiadny spôsob, ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu, ak človek nie je schopný hovoriť o svojich obavách.

Cieľom súčasného „nestretávania sa“ je ostať izolovaný, ale nie osamelý. Prinášame vám niekoľko tipov, ako prežiť tieto chvíle vo väčšej pohode.

Udržujte kontakt z očí do očí

Žijeme v digitálnej dobe a rovnako aj väčšina našej komunikácie prebieha v online svete. No osobný kontakt aj tak nič nenahradí. „Štandardné interakcie na sociálnych sieťach, kedy len v rýchlosti prejdeme aktivity našich priateľov, pridáme krátky komentár alebo sa zapájame do aktivít, ktoré podporujú porovnávanie našej situácie s ostatnými, nie sú užitočné a môžu nám skôr uškodiť,“ hovorí doktorka Brewerová.

Lepším spôsobom, ako tráviť čas na sociálnych sieťach je zmysluplná komunikácia len s niekoľkými ľuďmi. Pokojne si môžete prostredníctvom rôznych aplikácií dohodnúť „videohovor“ celej rodiny alebo pravidelné videokonferencie so svojimi kolegami. Rovnako ako v iných veciach, aj tu platí, že záleží viac na kvalite a nie na kvantite. Nakoniec vás môže prekvapiť, že ste svoje vzťahy viac prehĺbili ako v čase pred pandémiou.

Robte zmysluplné veci

Neustála kontrola najnovších správ či už o koronavíruse (alebo v súčasnosti o našej politickej scéne), nie je dobrou voľbou pre naše duševné zdravie. Radšej sa venujte niečomu zmysluplnejšiemu. Pokojne to môžu byť aj domáce práce, ale tiež čítanie kníh, ktoré odkladáte už od Vianoc. Tí odvážnejší sa môžu pustiť do projektu, na ktorí sa už dlho chystali, ale vždy sa vyhovárali na nedostatok času. Ak zostaneme viac angažovaní v okolitom svete, je menej pravdepodobné, že sa budeme priveľa venovať veciam, ktoré sú mimo našu kontrolu.

Venujte sa svojmu domácemu miláčikovi

Ak máte doma nejakého štvornohého maznáčika, teraz je ten správny čas spoľahnúť sa a vychutnávať si jeho prítomnosť. Už malý dotyk zvyšuje hladiny dopamínu a serotonínu, ktoré pomáhajú stabilizovať náladu a zmierňujú stres.

Udržte si svoj zmysel pre humor

Pokojne pozerajte naozaj hlúpe filmy, pri ktorých sa veľa nasmejete. Posielajte svojim priateľom vtipné videá či obrázky a urobte di dobrú náladu navzájom. Smejte sa nad situáciami, do ktorých ste sa dostali, ak sú smiešne. Nežartujte na účet iného, ale stále sa usmievajte. Bolo by jednoduché nechať sa unášať situáciou, ostať vážny, či stále na niečo nadávať. Samozrejme, že netreba zľahčovať situáciu, ktorá je vážna. Umierajú ľudia, tí ostatní prichádzajú o svojich blízkych. No napriek tomu je dôležité zachovať si svoj humor. Čierny či šibeničný humor tiež existuje z nejakého dôvodu. Aj v minulosti sa ľudia báli mnohých vecí, no práve žartovanie im pomáhalo urobiť zo strašidelných situácií a niečo znesiteľnejšie chvíle. Schopnosť ľudí nájsť humor v čomkoľvek je jednou z našich najcennejších vlastností.

Pomôžte tým, ktorí sú na tom horšie

Ak ste tak ďaleko, že sami situáciu zvládate, skúste sa zamyslieť nad vaším okolím. Možno v ňom nájdete niekoho, kto potrebuje pomôcť, utešiť, alebo sa len porozprávať. Dajte im vedieť, že nie sú sami a je tu niekto, kto im rád pomôže. Práve toto je čas, kedy môžeme najlepšie prejaviť svoju ľudskosť. Niekedy stačí zavolať či napísať a spýtať sa, ako sa váš známy má. Dnes je väčšina z nás menej zaneprázdnená ako pred rokom. Venujte svoj čas niekomu, kto to ocení.

Cvičte, najlepšie vonku

Konečne je tu jar, a tak sa môžeme tešiť na to, že viac času budeme tráviť vonku. K dobrej kondícii neodmysliteľne patrí aj cvičenie. Ak je to možné, cvičte vonku. Okrem dobrého pocitu, že ste „vypadli“ zo štyroch stien, kde trávite väčšinu času, sa na čerstvom vzduchu vírus šíri menej.

Nemusíte si hneď dať za cieľ maratón alebo nejaký olympijský výkon. Stačí ísť na turistiku alebo bicyklovať. Možno sa stretnete aj so svojimi priateľmi. Bonusom je, že vďaka slnku sa nám v tele vytvorí nielen viac vitamínu D, ale aj naša nálada bude lepšia.

Jedným z najväčších nebezpečenstiev súčasnej doby je tendencia „stratiť sa v negatívnych myšlienkach“. Neexistuje pritom žiadny spôsob, ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu, ak človek nie je schopný hovoriť o svojich obavách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok