5 chýb pri sprchovaní, ktoré môžu zničiť vašu pokožku

TA3
14.4.2021 00:00

Sprchovanie patrí k nášmu každodennému rituálu. Niekto sa sprchuje večer, aby sa mu lepšie spalo, niekto uprednostňuje sprchu ráno na lepšie prebudenie. Zamysleli ste sa už ale niekedy nad tým, že by ste v sprche mohli uškodiť vašej pokožke? Niektoré zvyky ju totiž môžu vysušiť, spôsobiť svrbenie alebo dokonca otvoriť cestu nepríjemným infekciám. Zistite v našom článku, či pri sprchovaní tiež nerobíte niektorú z týchto chýb.

5 chýb pri sprchovaní, ktoré môžu zničiť vašu pokožku
TASR/AP

Vaša voda je príliš horúca

Trápi vás suchá, svrbiaca pokožka? Môže za to obarenie. „Ak pri sprchovaní vzniká množstvo pary, je vaša sprcha príliš horúca,“ vysvetľuje lekárka Melissa Piliangová, dermatologička z Clevelandskej kliniky. Varuje, že okrem vysušenia pokožky si horúcou sprchou koledujete aj o vznik ekzému.

Ak však milujete sprchu v horúcej pare, nemusíte sa jej úplne vzdať. Doktorka prezrádza jednoduchý trik – predtým, ako vojdete do sprchy, pustite horúcu vodu tak, aby sa nahromadila para. Keď vznikne para a všetko sa zohreje, znížte teplotu na takú, ktorá bude príjemná vašej pokožke, a vstúpte do sprchy. Takto si môžete vychutnať horúčavu bez podráždenia pokožky.

Používate drsné mydlo

Možno sa vám páči ten čistý pocit a až "piskľavý" zvuk pokožky po použití mydla, no gély obsahujúce antibakteriálne látky či drsnejšie prostriedky môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Dokážu totiž z povrchu tela odstrániť všetky prírodné oleje. Naopak, s dostatkom olejov ruka po pokožke hladko kĺže. Zároveň však vytvárajú bariéru, bez ktorej pokožku bičuje horúca voda, ale tiež vietor a ďalšie vonkajšie vplyvy, ktoré ju vysušujú.

Dermatologička odporúča vynechať v sprche antibakteriálne mydlá a hľadať neparfumované výrobky s pridaným obsahom zvlhčujúcich látok. Pokožka každého človeka je iná, preto vám nemusí vyhovovať sprchovací gél, ktorý si vaša kamarátka nevie vynachváliť. Treba nájsť ten pravý, vaša pokožka sa vám poďakuje.

Príliš svoje telo drhnete

Pokiaľ nie ste úplne pokrytí špinou (napríklad z celodennej práce vonku), jediné miesto, ktoré si vyžaduje väčšie mydlenie je podpazušie a slabiny. Na všetko ostatné stačí voda a jemné mydlenie, dokonca aj po tréningu, pri ktorom ste sa úplne spotili.

Okrem olejov, ktoré sme už spomínali, pokrývajú našu pokožku aj „dobré“ baktérie, ktoré sú pre zdravie kože rozhodujúce. Drsné mydlenie od hlavy po päty vás týchto baktérií, ktoré chránia pred výskytom ekzémov, akné a suchej kože, môže zbaviť.

Nečistíte si žiletku

V žiletkách sa môžu zhromažďovať baktérie a vytvárať tak dokonalé prostredie na tvorbu choroboplodných zárodkov. Žiletku je preto potrebné pred každým použitím obariť horúcou vodou. V opačnom prípade sa zahrávate s možnými infekciami. A tie nemusia hroziť len v prípade, že sa porežete. Úplne vymeniť žiletku by ste mali aspoň raz za týždeň, hovorí odborníčka.

Vynechávate „etiketu“ sprchovania v posilňovni

Hoci už máte roky na internáte za sebou, neznamená to, že by ste sa mali vzdať aj dobrých návykov, ktoré ste sa tam naučili. K jedným z nich rozhodne patrí aj používanie šľapiek pri sprchovaní v spoločných priestoroch. V opačnom prípade sa vám nielen na päty môžu nalepiť mykózy, plesne alebo iné suveníry, ktoré si z telocvične rozhodne priniesť nechcete.

Témy: Pokožka sprcha
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok