Tri zmeny, ktoré vám pomôžu pri chudnutí

TA3
11.4.2021 06:00

Vidíte na sebe pár kilogramov, ktoré by ste chceli zhodiť, ale nemáte žiadny plán ako na to? Ak to myslíte s chudnutím vážne, prinášame vám tri overené rady, ktoré vám pomôžu.

Tri zmeny, ktoré vám pomôžu pri chudnutí
TASR/AP

Ak chcete skutočne schudnúť, vyžaduje si to permanentnú zmenu životného štýlu. Neexistujú žiadne rýchle riešenia,“ hovorí britská dietologička Mascha Davisová. „V opačnom prípade je chudnutie len dočasné a dostaví sa jojo efekt, akonáhle sa vrátite späť k starým zvykom,“ dodáva.

Jedlo

Na začiatku chudnutia odporúča Davisová, aby človek zhodnotil tri oblasti svojho života – jedlo, pohyb a spánok. Práve tieto tri veci sú nevyhnuté pre udržanie procesu chudnutia. A čo môžete začať robiť inak? Napríklad pridať do jedálnička viac zeleniny bohatej na vlákninu a snažiť sa piť viac vody.

Pohyb

O niečo komplikovanejšie to môže byť s pohybom. Väčšia fyzická aktivita môže znamenať pre niekoho to, že si ráno o hodinu privstane a zacvičí si. V prípade, že máte sedavé zamestnanie, môžete si dopriať viac pohybu napríklad tým, že pôjdete po schodoch namiesto výťahom či zaparkujete auto o niečo ďalej od práce a prejdete sa.

Spánok

Na chudnutie je nevyhnutný aj kvalitný spánok. Množstvo ľudí poctivo dodržiava všetky pravidlá jedálnička, cvičí či chodí do posilňovne, no len málokto si uvedomuje, že práve nedostatok spánku mu škodí. Ak ste neustále unavení a celý deň pijete kávu, asi budete musieť niečo zmeniť. „Väčšina dospelých potrebuje sedem až osem hodín spánku, niektorí dokonca deväť. Mnoho ľudí však trpí nedostatkom spánku a to je zle. Čím menej totiž spíte, tým vyššia je vaša hmotnosť,“ hovorí Davisová.

Rozdeľte si cieľ na menšie etapy

Implementácia zmien správania a stratégií môže byť veľmi užitočná pri dosahovaní cieľov. Stanovte si minimálne konkrétne ciele a týždenne si ich vyhodnocujte. Napríklad si určite, že každý deň si dáte 15-minútovú prechádzku, pokojne aj počas obednej pauzy. Takéto čiastkové ciele pomôžu oveľa ľahšie dosiahnuť celkový cieľ, ktorým je úbytok váhy. Rozdelíte si ho na dosiahnuteľnejšie etapy, ktoré ľahšie splníte, a teda nestratíte motiváciu.

Ďalšou dôležitou zmenou môže byť intuitívne stravovanie. Počúvajte signály svojho tela – kedy vám hovorí, že má hlad a kedy je naopak sýte. Pri jedení sa tak zbavíte zbytočného pocitu deprivácie.

Telo sa bráni

Mnohým ľuďom sa môže javiť predstava – menej jesť a viac sa hýbať, veľmi jednoduchá a pritom zároveň zložitá. V skutočnosti existuje fyziologický dôvod, prečo je to také ťažké. Akonáhle stratíme čo i len malé množstvo hmotnosti znížením kalórií, naše telo bojuje s obranou „pôvodnej“ hmotnosti. Robí to čiastočným znížením metabolizmu a zvýšením chuti do jedla. To môže viesť k frustrácii a túžbe vzdať sa. „Vďaka“ tomu sa môže stať, že napriek našim najlepším úmyslom získame späť pôvodnú váhu a dokonca ešte aj niečo navyše. Netreba sa však vzdávať.

Kedy zájsť za odborníkom

Ak sa ani po niekoľkých mesiacoch nedostavia výsledky, je vhodné navštíviť odborníka, ktorý s vami prejde vaše zvyky a dokáže prispôsobiť dietetický plán na základe preferencií každého človeka. Pre tých, ktorí majú zdravotné problémy, je obzvlášť dôležité vyhnúť sa „módnym“ diétam alebo diétam vylučujúcim určite druhy potravín. Najlepším krokom je návšteva dietologického odborníka.

Vylúčenie sacharidov môže byť pre človeka s cukrovkou nebezpečné, pričom on sám si to vôbec nemusí uvedomiť,“ vysvetľuje dietologička. Podobne, niekto s ochorením obličiek možno bude musieť obmedziť príjem bielkovín a vyhýbať sa diétam s ich vysokým prísunom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok