Heger má dobré správy. Čoskoro budú Pfizerom očkovať 15-tisíc ľudí denne

TA3 TASR
30.3.2021 15:19

Po rokovaní Pandemickej komisie vlády vystúpil na tlačovej besede dočasný šéf ministerstva zdravotníctva Eduard Heger a oznámil, ako sa u nás vyvíja epidemická situácia.

Hospitalizovaní ubúdajú, ale je ich stále veľa

"Toto je veľký týždeň," povedal na úvod Heger. "Opäť môžeme oznamovať dobré správy v podobe poklesu čísel," oznámil zastupujúci minister, napriek tomu však počet hospitalizovaných ostáva stále vysoký a neklesá pod 3000. "Čaká nás veľký zápas," zdôraznil Heger v súvislosti s blížiacou sa Veľkou nocou.

"Ide o to, či zasadíme rozhodujúci úder pandémii," povedal Heger a vyzval ľudí, aby ostali zodpovední, špeciálne cez sviatky, keď to pre mnohých bude najnáročnejšie. "Ak by sme si teraz dopriali malý komfort, môžeme sa na míle vzdialiť cieľu," zdôraznil.

Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov. Menej pacientov tiež potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Naopak, stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, rovnako ako počty vakcín.

Očakávame ďalšie dodávky vakcín

Celá krajina sa naďalej nachádza v čiernej farbe, keďže počet hospitalizovaných neklesol pod tritisíc, povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. Očakáva, že táto hranica bude prekonaná v najbližších dňoch, alebo o týždeň. Stachura informoval, že jedným z pozitívnych trendov je aj klesajúci tpočet výjazdov k pacientom s koronavírusom v poslednom týždni.

Podľa štátnej tajomníčky Jany Ježíkovej k nám čoskoro dorazia ďalšie dodávky vakcín a od budúceho týždňa budeme denne očkovať 15 000 ľudí vakcínou Pfizer. Prvé dávky vakcíny Johnson & Johnson prídu podľa Ježíkovej 19. apríla. Touto vakcínou budú očkovať s prihliadnutím na to, že ide o jednodávkovú vakcínu.

Do konca apríla očakávame na Slovensku dodávku 347 790 vakcín Pfizer/BioNTech, 70 800 dávok vakcíny Moderna a 320 000 sávok od AstraZeneca. Spolu je to v apríli 738 590 vakcín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok