Strany reagujú na zadržanie šéfa SIS: Mohla korupcia siahať tak vysoko?

TA3 TASR
11.3.2021 11:14

Strana SaS je zadržaním riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského zaskočená. Hnutie OĽANO po zásahu NAKA reagovalo, že polícia a prokuratúra má po 12 rokoch úplne rozviazané ruky a koná nezávisle.

Po 12 rokoch má polícia voľné ruky

"Veríme, že Národná kriminálna agentúra koná nezávisle a správne na základe dôkazov," uviedla strana SaS v reakcii na zadržanie šéfa SIS. SaS dodala, že v súvislosti so zadržaním disponuje len informáciami z médií. "Je však skutočne namieste sa pýtať, či mohla korupcia siahať aj na najvyššie posty tajnej služby, čo by otriaslo už aj tak pošramotenou dôverou v túto inštitúciu," spresnila.

"Polícia a prokuratúra má po 12 rokoch vlád Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) úplne rozviazané ruky a koná nezávisle. To sme sľúbili voličom pred voľbami, a tak to aj zostane," uviedol hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky.

Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok ráno. Dôvodom majú byť podozrenia z korupcie.

Dôkaz, že neexistuje politický vplyv

Aj vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že orgány činné v trestnom konaní sú nezávislé. "Spravodlivosť spolu s riešením pandémie je pre túto vládu najväčšia priorita," dodala.

Zadržanie šéfa SIS je mimoriadne vážne a zároveň je dôkazom, že polícia a prokuratúra majú voľné ruky a neexistuje žiaden politický vplyv na orgány činné v trestnom konaní. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga zo Za ľudí. Podpredseda parlamentu očakáva, že prezidentka v tejto súvislosti postaví riaditeľa SIS mimo službu. "O týchto skutočnostiach bude, samozrejme, rokovať výbor na kontrolu činnosti SIS," spresnil.

Zaskočená je aj Kolíková

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) informácia o zadržaní Pčolinského zaskočila. "Je preto dôležité, aby sme dostali skoré a jasné vyjadrenie od tých, ktorí teraz majú kompetenciu v tejto veci konať," uviedla. Jej reakciu poskytol hovorca ministerstva Peter Bubla.

Dodala, že ide o vážne podozrenia. "Navyše vo vzťahu k riaditeľovi informačnej služby, ktorej úlohou je chrániť krajinu pred tými najzávažnejšími bezpečnostnými hrozbami," zdôraznila. Pozitívne vníma žiadosť predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o dočasné postavenie šéfa SIS mimo službu.

Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok ráno. Dôvodom majú byť podozrenia z korupcie. Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ zadržanie nekomentoval. Pčolinský je nominantom Sme rodina. Vo funkcii je od apríla 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok