NAKA zadržala šéfa SIS, mal prijať úplatok od veľkopodnikateľa

TA3 TASR
11.3.2021 07:22

Národná kriminálna agentúra zadržala vo štvrtok ráno riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Dôvodom majú byť podozrenia z korupcie.

Zoroslav Kollár a úplatok

Informoval o tom Denník N, podľa ktorého zadržanie prebehlo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová k prípadu podrobnosti neuviedla. "K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa ÚŠP nebude vyjadrovať," oznámila.

Zdroje portálu Aktuality.sk spresňujú, že malo ísť o úplatok od veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára, ktorého mala SIS odpočúvať a rozpracovávať. "Na pokyn nového šéfa SIS Pčolinského mali tieto aktivity údajne zastaviť a Kollára ďalej neriešiť," píše portál. Polícia Zoroslava Kollára zatkla koncom októbra 2020, stále je vo väzbe.

Pčolinského údajne usvedčuje jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorý mu úplatok podľa vyšetrovateľov odovzdal. Beňu zadržali počas akcie Judáš v decembri minulého roku, Pčolinský ho následne odvolal.

Pčolinský v apríli 2020 na poste vystriedal Antona Šafárika, ktorý stál na čele tajnej služby od júla 2016. Bol nominantom hnutia Sme rodina. V minulosti pôsobil aj v KDH, ktoré podľa vlastných slov opustil v roku 2007.

SIS má po zadržaní Vladimíra Pčolinského viesť jeho námestník Milan Pudelka.

Namiesto Lipšica bude konať jeho zástupca

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic avizoval, že vo veci zadržania Pčolinského nebude vykonávať úkony. "V danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie aj na základe výpovede môjho bývalého klienta, a Vladimír Pčolinský bol v minulosti mojím blízkym spolupracovníkom na Ministerstve vnútra SR," zdôvodnil svoje rozhodnutie.

"Z uvedeného dôvodu v súlade so zákonom a mojím verejným prísľubom počas kandidatúry na funkciu špeciálneho prokurátora, vykonáva všetky úkony nadriadeného prokurátora v tejto veci vrátane nevyhnutných aprobačných úkonov môj zástupca," doplnil.

Pčolinského bude zastupovať obhajkyňa a dlhoročná bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková. "Pán Pčolinský si ma zvolil za obhajkyňu a ja som príslušnú zložku prijala," uviedla s tým, že v danej chvíli sa vzhľadom na vykonávanie úkonov k veci vyjadrovať nemôže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok