Od Sputnika cez Kollára po úspech Poláška. Top udalosti týždňa

TA3 HM
21.2.2021 17:08

Odchod Miroslava Kollára zo strany Za ľudí, odmietnutie nákupu ruskej vakcíny Sputnik V, tretie výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale i úspech slovenského tenistu Filipa Poláška na grandslamovom turnaji Australian Open. Uplynulý týždeň priniesol mnoho zaujímavých tém, vybrali sme pre vás tie najpútavejšie.

Od Sputnika cez Kollára po úspech Poláška. Top udalosti týždňa
TASR/AP (ilu)

Od vraždy Jána a Martiny uplynuli tri roky

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynuli tri roky. Na lavici obžalovaných sa ocitla štvorica Kočner, Zsuzsová, Szabó a Marček. Objednávateľ je však po troch rokoch od vraždy, ktorá otriasla Slovenskom, stále neznámy.  Pamiatku Jána a Martiny si uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vyhlásila, že udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že podozrenia, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak, boli pravdivé.

Ruskú vakcínu nenakúpime

Slovensko nenakúpi vakcínu Sputnik V. Vládny kabinet vo štvrtok neschválil uznesenie o jej nákupe. Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že uznesenie vetovala strana Za ľudí. Použitie Sputnika V sa podľa navrhovaného uznesenia malo povoliť po kladnom posúdení Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv alebo po registrácii Európskou liekovou agentúrou.

Odmietnutie nákupu vakcíny Sputnik V je prejavom protiruského postoja, ktorý bude ohrozovať záujmy ľudí na Slovensku. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico. Štvrtkový krok vlády, ktorá neprijala uznesenie o nákupe, označil za hru. V skutočnosti podľa neho vláda nechcela vakcínu zaobstarať. K ruskej vakcíne sa na tlačovej konferencii vyjadril aj premiér Igor Matovič.

Kollár opustil stranu Za ľudí

Poslanec národnej rady a primátor Hlohovca Miroslav Kollár končí vo vládnej koalícii a vystupuje z poslaneckého klubu Za ľudí. Odchod z klubu vysvetlil tým, že svojím osobným postojom nechce komplikovať pozíciu strany v koalícii. Vo svojom stanovisku poukázal na fatálne zlyhanie v politickom manažmente pandémie. Viac nám povedal osobne v štúdiu.

Predsedníčku Za ľudí Veroniku Remišovú mrzí, že poslanec Miroslav Kollár opúšťa klub Za ľudí, ako aj stranu. K tomuto kroku podľa nej smeroval, odkedy prehral v boji o predsedu strany. Kollár mal podľa Remišovej mandát od voličov Za ľudí, ktorých sklamal. Dodala, že byť nezaradeným poslancom je síce pohodlné, ale zbytočné. Na odchod straníckeho kolegu sme sa pýtali aj poslankyne Vladimíry Marcinkovej, s ktorou sa v relácii Za oponou zhovárala redaktorka Hana Kostelníková.

Dvojnásobná vražda a rukojemnícka dráma

Slovenskom v priebehu týždňa otriasla aj rukojemnícka dráma pod Tatrami. V jednom z kežmarských bytov najprv zomrel násilnou smrťou manželský pár a ich syn vzápätí v blízkom obchodnom centre zajal rukojemníčku. Hoci ju sedem hodín ohrozoval nožom, napokon vyviazla. Páchateľ je v rukách polície. Obvineného muža vzali do útekovej a preventívnej väzby.

Úspechy Poláška a Vlhovej

Slovenský tenista Filip Polášek získal prvý grandslamový titul v kariére, keď po boku Chorváta Ivana Dodiga triumfoval na Australian Open. Vo finále štvorhry zdolali ako nasadené deviatky obhajcov trofeje Američana Rajeeva Rama s Britom Joeom Salisburym 6:3, 6:4. Polášek sa stal prvým slovenským mužským grandslamovým šampiónom v histórii.

Deviatykrát v kariére sa víťazom dvojhry na Australian Open stal srbský tenista Novak Djokovič, ktorý získal osemnásty grandslamový titul. Najvyššie nasadený dvojnásobný obhajca trofeje zdolal vo finále turnajovú štvorku Rusa Daniila Medvedeva 7:5, 6:2, 6:2. Ukončil tak jeho 20-zápasovú víťaznú sériu a pripravil mu prvú tohtoročnú prehru.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala striebro v slalome na majstrovstvách sveta. V sobotnej súťaži v talianskej Cortine d'Ampezzo zaostala o sekundu za víťaznou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou. Tretia skončila Američanka Mikaela Shiffrinová s odstupom 1,98 s.

Po 10 rokoch sa opäť sčítavame

Na Slovensku sa v pondelok začalo veľké sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Na úvod týždňa sa už sčítala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ako povedala, je to jednoduché. Sčítanie by vám nemalo zabrať viac ako 10 minút.

Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. V priebehu týždňa však niektoré obce upozornili na falošných asistentov sčítania. Asistované sčítanie však momentálne pre pandemickú situáciu neprebieha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok