Kollár v TA3: Premiér nezvláda riadenie. Toto nie je počítačová hra

TA3
17.2.2021 12:42

Poslanec NR SR a starosta mesta Hlohovec Miroslav Kollár končí vo vládnej koalícii a vystupuje z poslaneckého klubu Za ľudí. Vo svojom stanovisku poukazuje na fatálne zlyhanie v politickom manažmente pandémie. Viac nám povedal osobne.

"Dlhodobo som sa snažil najskôr interne a potom aj verejne tlačiť na to, aby sme začali manažovať pandémiu s väčším vypočutím hlasov odborníkov a s menším pretláčaním politických názorov premiéra. Hovoril som to aj ako primátor," vysvetlil Kollár. Výsledkom tohto niekoľkomesačného procesu podľa neho je, že sme najhoršia krajina v počte úmrtí na počet obyvateľov.

"Neviem sa na to pozerať, pochopil som, že nemám žiadny vplyv ani možnosť zmeniť to zvnútra a nechcem sa na tom podieľať, preto som povedal, že máme prevziať politickú zodpovednosť, mal by skončiť minister zdravotníctva a myslím si, že hlavnú zodpovednosť má premiér Matovič," povedal Kollár s tým, že nechce byť ďalej vládnym poslancom Igora Matoviča, ktorý nezvláda manažment pandémie na Slovensku.

"V rámci samospráv robíme všetko, čo vieme," vyjadril sa Kollár. "Nevieme, či robíme dobre, či sú to dostatočné kroky," povedal. Kompetencie však majú orgány štátu a rozhodnutia robí vláda. "Neurobili sme správne rozhodnutia v správnom čase," priznal primátor Hlohovca. Poukázal na to, že keď bolo pred Vianocami potrebné zaviesť tvrdý lockdown, tak sa rozhodnutie populisticky odďaľovalo.

"Premiér nepočúva názory odborníkov, potom len dobiehame a minimalizujeme škody. Namiesto toho, aby sme zverili manažment pandémie krízovému manažérovi, odborníkovi či odborníčke, premiér pokračuje v nakrúcaní videí a ankiet o tom, či sa budeme očkovať Sputnikom. Toto nie je počítačová hra, tu umierajú konkrétni ľudia," uzavrel Kollár.

Kollár oznámil v stredu ráno odchod z koalície aj zo strany Za ľudí. V stanovisku poukázal na zlú situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a vysoké počty úmrtí. Opatrenia vlády podľa neho nefungujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok