Protestné fiasko vo Viedni. Väčšina demonštrantov zostala doma

TA3
7.2.2021 21:54

Demonštrácie proti pandemickým opatreniam v Rakúsku sa v nedeľu stretli vo Viedni len s malým záujmom - zúčastnilo sa na nich menej ľudí než bolo ohlásených a mali pokojný priebeh.

Protestné fiasko vo Viedni. Väčšina demonštrantov zostala doma
TASR/AP (ilustračné)

Na jednu z demonštrácií v centre Viedne prišlo podľa tamojšej polície namiesto ohlásených 1800 vozidiel len približne 20 osobných áut a jeden autobus. Malý počet protestujúcich sa zhromaždil i na Námestí Márie Terézie, kde bola situácia tiež pokojná. O 14.00 h sa na tam zišlo i približne 100 ľudí na neohlásenom "fašiangovom sprievode".

Niekoľko desiatok osôb sa na rovnakom mieste stretlo o hodinu neskôr na zhromaždení s názvom "Za reformu demokracie". Policajti, ktorí dohliadali na priebeh týchto akcií, vyzývali ľudí, aby mali na sebe rúško a dodržiavali dvojmetrový odstup.

V meste Feldkirch v spolkovej krajine Vorarlbersko sa v daždivom počasí na demonštrácii zúčastnilo podľa polície okolo 950 ľudí, ktorí kritizovali najmä kontroly zo strany štátu a prísne protipandemické pravidlá. Bavorská polícia v nedeľu oznámila, že na sobotňajších zhromaždeniach odporcov opatrení, ktorých rozhnevali najmä obmedzenia na hraniciach, zadržali v rakúskom Salzburgu a susednom Freilassingu na nemeckej strane tri osoby. Dve z nich sa dopustili prečinov urážky na cti a jedna osoba bola zatknutá za tzv. hitlerovský pozdrav, čiže gesto vztýčenej pravice.

Na nemeckej strane sa zišlo 1500 osôb, čo bolo omnoho viac než organizátori pôvodne oznámili. Na rakúskej strane bolo protestujúcich, naopak, len 500, čo bolo výrazne menej než 2000 ohlásených účastníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok