Od Brhela cez britskú mutáciu po školákov. Toto sú top udalosti týždňa

TA3 Ivona Pekárková
7.2.2021 17:00

Františka Imreczeho, Petra Brhela a ďalších poslal súd v kauze Mýtnik do väzby. Jozef Brhel putoval po zadržaní na psychiatriu. Petra Žigu navštívila NAKA. Britská mutácia koronavírusu spôsobila, že vlastne čelíme novej epidémii. A niektoré deti sa vrátia do škôl. Vybrali sme pre vás najdôležitejšie a najzaujímavejšie udalosti končiaceho sa týždňa.

Od Brhela cez britskú mutáciu po školákov. Toto sú top udalosti týždňa
TASR/Jaroslav Novák

Kauza Mýtnik, väzby a psychiatria

V pondelok nabrali spád udalosti, ktoré odštartoval ešte predošlý týždeň. V korupčnej kauze Mýtnik poslal Špecializovaný trestný súd do väzby bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho, podnikateľa Petra Brhela, a ďalších. V ten večer priletel do Viedne svojím súkromným lietadlom aj ďalší obvinený, oligarcha Jozef Brhel.

Nasledujúci deň prišiel Jozef Brhel vypovedať do Bratislavy. Údajný mecenáš Smeru sa odtiaľ domov nedostal. Po takmer šesťhodinovom výsluchu ho zadržali. V cele sa zrútil a ešte v ten večer ho previezli na psychiatriu do ružinovskej nemocnice. Odtiaľ ho v piatok eskortovali do Pezinka, kde Špecializovaný trestný súd rozhodol, že ho budú stíhať vo väzbe.

Jankovskej pokus o samovraždu

Od nedele sa hovorilo o predávkovaní liekmi Moniky Jankovskej. Jej advokát potvrdil, že sa pokúsila o samovraždu a o podrobnostiach prehovoril v utorok večer. "Je to akt zúfalstva," prezradil. Jankovská sa vraj nemôže dočkať práva na spravodlivý súdny proces a všetci degradujú jej výpovede.

Stredajšie ráno bolo rušné pre príslušníkov NAKA aj pre médiá, odštartovala ho totiž razia vo firme smeráckeho exministra Petra Žigu. Akcia s krycím názvom Drevo sa neobmedzila len na bratislavský hotel Aston. Elitní policajti v stredu zasahovali na celom území Slovenska. Čo si o tom myslí Žigov kolega z Hlasu Richard Raši? Spomenul prezumpciu neviny. O akcii sa vraj dozvedel z médií.

Chaos okolo otvárania škôl

Začiatkom týždňa zažili nemocnice rekordný nápor pacientov s koronavírusom. Aj preto zaznel z úst ministra zdravotníctva Mareka Krajčího návrh obmedziť pohyb občanov SMS priepustkami. Proti tomu sa veľmi rýchlo ohradili členovia ostatných koaličných strán.

V stredu večer si vydýchli mnohí rodičia, ale zďaleka nie všetci. Pandemická komisia rozhodla, že časť detí sa môže v pondelok vrátiť do škôl. Týka sa to len niektorých ročníkov a tento návrat je podmienený intenzívnym testovaním. Viacero samospráv už deklarovalo, že 8. február je pre ne nereálny. Niekde to nedovolí pandemická situácia, niekde majú organizačné problémy. Krajčí v piatok večer uviedol, že v okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. V bordových regiónoch má situáciu posúdiť hygienik.

Opäť Sulík a Matovič

Višňové bude. Oznámil to v stredu na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal. Tunel dostavia spoločnosť Skanska a bude to stáť 255 miliónov eur. Pripomeňme, že práce na tomto projekte sa začali ešte za vlády Vladimíra Mečiara.

Vo štvrtok sme boli opäť svedkami doťahovačiek premiéra Igora Matoviča s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Matovič sa vyjadril, že pod otváranie škôl sa majú podpísať SaS a Za ľudí, ktoré označil za populistické strany. Matovič s tým nechce mať nič spoločné. Sulík reagoval, že bude hľadať riešenie bez ohľadu na to, ktoré osoby sa zúčastnia na rokovaní. Premiér si ani ďalší deň neodpustil komentáre na Facebooku. V jednom z nich dokonca varoval pred názormi odborníkov.

Kováčika strieda Lipšic

Vo štvrtok večer oznámil premiér na Facebooku, že pretestovanie všetkých pozitívnych vzoriek zo stredy ukázalo mimoriadne vysoký podiel britskej mutácie koronavírusu. Tento nový variant sa podľa profesora Vladimíra Krčméryho správa ako celkom nová pandémia. Podľa odborníkov je práve mutácia dôvodom, prečo sa u nás situácia nezlepšuje aj napriek všetkým opatreniam.

Po obvinenom Dušanovi Kováčikovi sa novým šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry stane Daniel Lipšic, rozhodli poslanci v piatok večer. Umožnila to zmena zákona, vďaka ktorej mohol do tejto funkcie kandidovať aj neprokurátor. Koalícia verí, že Lipšic úrad očistí, opozícia hovorí o spolitizovaní prokuratúry. Nadácie Zastavme korupciu a Via Iuris majú pochybnosti o Lipšicovej nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok