Pandémia ovplyvnila aj mestá, vyjdú z nej značne zmenené

TA3 TASR
7.2.2021 12:18

Mestá a samosprávy na celom svete vyjdú zo súčasnej pandémie koronavírusu značne transformované. Upozornil na to na webe Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) humánny geograf Samuel Achberger zo Sekcie verejných priestorov MIB.

Pandémia ovplyvnila aj mestá, vyjdú z nej značne zmenené
SITA/Diana Černáková (ilu)

Pandémie menili podľa neho mestá od nepamäti a aj teraz ich čaká nová transformácia. Moderné mestá, ako tvrdí Achberger, neboli navrhnuté s ohľadom na vysoko prenosné choroby. Zároveň boli historicky formované práve pandémiami. "Krízy, ktoré choroby vyvolali naprieč históriou, spustili bezprecedentné pozitívne zmeny v mestotvorbe a je nepravdepodobné, že tentoraz to bude inak," píše Achberger. Ako nedávny príklad uvádza Hongkong, kde zistenie o prenose vírusu SARS cez prepojené vodovodné potrubia viedlo k reformám v správe a sanitácii odpadovej a pitnej vody. "To rapídne zvýšilo jej kvalitu," poznamenal s tým, že v Londýne počas 19. storočia rastúce obavy z nedostatočnej hygieny viedli k zavedeniu moderného systému kanalizácie, k reforme modrej infraštruktúry a k otvoreniu prvých verejných parkov.

"Vysoko nákazlivé choroby ovplyvnili dizajn miest naprieč niekoľkými vrstvami," vraví Achberger. Mesto, ktoré neposkytuje rovnomerné rozloženie širokého spektra služieb, kvalitného verejného priestoru a neprioritizuje lokálny život a obyvateľov, skôr či neskôr podľa Achbergera narazí na problémy. "Poučenie zo súčasnej pandémie by malo viesť k uvedomeniu si dôležitosti komplexného prístupu k mestotvorbe," tvrdí. Pandémia koronavírusu podľa neho urýchlila transformácie mestského prostredia, keďže potreba trávenia času v kvalitnom verejnom priestore sa za posledné mesiace stala "viditeľnou hodnotovou prioritou" pre všetkých obyvateľov.

"Presun spoločenského, kultúrneho, politického a ekonomického života do verejného priestoru je jednou z najviac viditeľných zmien a výziev v správe miest a obcí po celom svete," skonštatoval s tým, že nie je jasné, koľké zo zmien zostanú aj po pandémii. Tá zanechá podľa neho hlbokú stopu na mestách po celom svete. "Prioritou miest by nemalo byť vytvoriť iba mesto pre peších, iba zelené mesto či iba mesto rezistentné na choroby," uviedol Achberger. Podobne ako v minulosti aj dnes je podľa neho preto potrebné reflektovať na neustále meniace sa toky ľudí, zdrojov, financií či dát za účelom tvorby skutočne odolných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok