Variantov koronavírusu je už vyše 4000, výrobcovia vylepšujú vakcíny

TA3 TASR
4.2.2021 11:53

Po celom svete sa objavilo už približne 4000 variantov nového koronavírusu, ktorý vyvoláva ochorenie Covid-19. Pre televíziu Sky News to vo štvrtok uviedol Nadhim Zahawi, predstaviteľ britskej vlády poverený distribúciou vakcín.

Variantov koronavírusu je už vyše 4000, výrobcovia vylepšujú vakcíny
TASR/AP (ilu)

Zahawi, ktorý pôsobí ako štátny tajomník na britskom ministerstve zdravotníctva, však zároveň považuje za veľmi nepravdepodobné, že by voči súčasným variantom koronavírusu nezaberali existujúce vakcíny, najmä čo sa týka zníženia pravdepodobnosti vážneho priebehu ochorenia alebo hospitalizácie.

Všetci výrobcovia vakcín proti Covidu, vrátane konzorcia Pfizer/BioNTech alebo spoločností Moderna a AstraZeneca, podľa Zahawiho napriek tomu pracujú na spôsoboch, ako svoje očkovacie látky vylepšiť tak, aby boli účinné voči akémukoľvek variantu vírusu. Najväčšie obavy v súčasnosti vyvoláva tzv. britský, juhoafrický a brazílsky variant vírusu, ktoré sa zrejme šíria rýchlejšie než iné mutácie.

Podľa štúdie zverejnenej v odbornom lekárskom časopise British Medical Journal však pravdepodobne len veľmi malá časť známych variantov pozmenila koronavírus spôsobom, ktorý by bolo možné považovať za významný. "Máme najväčšie kapacity v oblasti sekvenovania genómu na svete a disponujeme databázou všetkých variantov, aby sme boli pripravení reagovať na akúkoľvek výzvu, ktorú nám vírus pripraví, a aby sme mohli pripraviť novú vakcínu," vyhlásil Zahawi.

Na koronavírus SARS-CoV-2 od začiatku pandémie zomrelo vo svete už takmer 2,27 milióna ľudí a vyše 104 miliónov sa nakazilo, vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok