Eiffelova veža prechádza najväčšími zmenami vo svojej histórii

TA3 TASR
3.2.2021 11:59

Eiffelova veža v Paríži podstupuje najrozsiahlejšiu rekonštrukciu počas svojej 130-ročnej histórie. Vyzerať má čo najlepšie pre olympijské hry, ktoré sa vo francúzskej metropole uskutočnia v roku 2024.

Eiffelova veža prechádza najväčšími zmenami vo svojej histórii
TASR/AP

Zmení sa farba náteru kovových konštrukcií, ktorý jej dodá zlatistý odtieň. Taký si pre vežu želal aj jej staviteľ Gustave Eiffel, informovala agentúra AFP. V rámci rekonštrukcie z veže odstránia aj vrstvy z 19 predchádzajúcich náterov. Vzhľadom na to, že v minulosti sa používali farby s obsahom olova, práca natieračov bude podliehať prísnym zdravotným a bezpečnostným pravidlám. Eiffelova veža dostáva nový náter každých sedem rokov, čo slúži na ochranu kovovej konštrukcie pred vetrom, dažďom, slnkom a znečistením, ako aj na zachovanie elegantného vzhľadu.

aptopix-virus-outbreak-france105167737609_0a14036f-8196-a9af.jpg

Eiffelova veža je vysoká 324 metrov a postavená z 18-tisíc kusov kovovej konštrukcie spojených 2,5 miliónom nitov. Práce na jej renovácii sú "monumentálne" a odhadujú sa na 50 miliónov eur, uviedol podľa AFP Patrick Branco Ruivo, generálny riaditeľ spoločnosti prevádzkujúcej vežu. Práce prebiehajúce v súčasnosti sa začali ešte v roku 2019 a majú byť ukončené do roku 2022. Nový odtieň náterovej farby bude dobre viditeľný pre všetkých obyvateľov a návštevníkov Paríža. "Nie je to nič prelomové, ale keď je nad Parížom jasné modré nebo, pekne vidno metalické odblesky," dodal Patrick Branco Ruivo.

Eiffelova veža bude hrať významnú úlohu na letných olympijských hrách: v jej bezprostrednom okolí sa uskutoční triatlon i plavecké súťaže, ale aj koncerty a iné sprievodné podujatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok