Žilinka už má svojho námestníka, pracoval aj na Najvyššom súde

TA3 TASR
15.12.2020 12:44

Dlhoročný prokurátor generálnej prokuratúry a bývalý sudca Najvyššieho súdu Jozef Kandera sa stal povereným 1. námestníkom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Žilinka už má svojho námestníka, pracoval aj na Najvyššom súde
TASR/Jaroslav Novák

"Našou snahou bude naplniť oprávnené očakávania verejnosti smerom k rezortu generálnej prokuratúry a prinavrátiť generálnej prokuratúre postavenie, ktoré jej v rámci tohto rezortu patrí. Aby bola pre rezort prokuratúry tým, čím je Najvyšší súd SR pre rezort justície," povedal pre Kandera, ktorý na GP SR pôsobí od roku 2010.

Postupne zastával pozície prokurátora trestného odboru GP SR, predtým bol vedúcim oddelenia násilnej a všeobecnej kriminality trestného odboru GP SR a v roku 2013 bol aj poverený výkonom funkcie riaditeľa odboru osobitného určenia GP SR. Ako prokurátor GP SR dozoroval okrem iného kauzu dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, kde je hlavný obžalovaný Branislav Adamčo a spol. Dozoroval aj prípad vraždy advokáta Ernesta Valka, kde tento rok v máji podal na Okresný súd Bratislava I obžalobu na Jozefa Radiča.

V rokoch 1990 až 1994 pôsobil na bývalom Mestskom súde v Bratislave. Následne sa stal sudcom NS SR a aj predsedom jedného zo senátov. Z NS SR odišiel v roku 2010 po sporoch s bývalým predsedom NS SR Štefanom Harabinom, ktorý na neho podal v roku 2009 návrh na disciplinárne stíhanie za údajné nekonanie v kauze kyselinárov. Ako sudca mestského súdu a NS SR bol zákonným sudcom či predsedom senátu v desiatkach mediálne známych prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok