Biden vedie v Pensylvánii, v štáte Georgia prepočítajú hlasy

TA3 TASR SITA ČTK
6.11.2020 06:01

Výsledky amerických prezidentských volieb sú stále nejasné, podľa odhadov má však bližšie k víťazstvu Joe Biden. Donald Trump sa však považuje za víťaza a výsledky v štátoch, kde vyhral jeho súper, chce napadnúť. Hlasy sa ešte stále spočítavajú a čaká sa na kľúčové čísla. Biden podľa svojich slov verí vo víťazstvo. Dianie v USA sme s vami sledovali online.

Biden vedie v Pensylvánii, v štáte Georgia prepočítajú hlasy
SITA/AP

Online článok o prezidentských voľbách sme ukončili. Situáciu budeme aj naďalej sledovať.

00:18 Trump varoval v piatok svojho vyzývateľa, prezidentského kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena, aby si nenárokoval úrad prezidenta. "Joe Biden by si nemal neoprávnene nárokovať úrad prezidenta. Aj ja by som si mohol uplatňovať tento nárok. Súdne konania sa práve začínajú!" napísal Trump na Twitteri pred očakávaným prejavom Bidena.

23:30 Niektorí už začali oslavovať v uliciach, iní protestovali pri centrách, kde sa sčítavajú hlasy, zataľ čo ďalší čakali na vyhlásenie víťaza. Pri pokračovaní nezvyčajne dlhého čakania na meno nového prezidenta, Američania dávali najavo rôzne emócie, uviedli dnes svetové médiá. Opäť boli hlásené manifestácie z niekoľkých miest vrátane Philadelphie, Detroitu a Phoenixu.

22:28 Republikánska strana v Pensylvánii požiadala v piatok Najvyšší súd Spojených štátov o vydanie príkazu na nepočítanie tých hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri. Informovala o tom televízna stanica CNN.

Tieto korešpondenčné volebné lístky sú od zvyšku hlasov oddelené, čo už nariadila pensylvánska štátna tajomníčka Kathy Boockvarová, ktorá dohliada na priebeh volieb v spomínanom štáte. Republikáni nepredložili žiadne dôkazy o tom, že okresy nedodržiavajú Boockvarovej príkazy, uviedli však, že "nie je jasné, či ich všetky okresné volebné komisie v povolebnom chaose dodržiavajú", informuje agentúra AP.

22:17 V Žurnáli o 22:00 sme sa pozreli, ako sa vyvíja povolebná situácia v USA. O amerických prezidentských voľbách sme sa zhovárali s redaktorom zo zahraničnej redakcie Ivom Kunschom.

21:45 Zdroje blízke Bielemu domu tvrdia, že niektorí predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a členovia jeho kampane sa od neho začínajú v tichosti odvracať. Ako totiž naznačujú doteraz sčítané hlasy v štátoch Pensylvánia a Georgia, Trump k víťazstvu nesmeruje.

"Je koniec," povedal na margo výsledkov utorňajších prezidentských volieb v USA jeden z hlavných poradcov Trumpovej administratívy. Tento nemenovaný predstaviteľ ďalej priznal, že panujú obavy z toho, čo teraz Trump spraví, a to aj bez ohľadu na to, či prizná prehru a uzná víťazstvo demokrata Joea Bidena.

21:40 Spoločnosť Twitter v piatok oznámila, že sa rozhodla natrvalo zrušiť účet bývalého poradcu Bieleho domu Stevea Bannona, ktorý po utorkových prezidentských voľbách na tejto sociálnej sieti vyzýval na stredovekú popravu federálnych činiteľov. Spoločnosť uviedla, že Bannonov účet @WarRoomPandemic bol "natrvalo pozastavený pre porušenie pravidiel Twitteru", a to konkrétne ich politiky týkajúcej sa "glorifikácie násilia".

21:25 Demokrat Joe Biden má - podľa prognóz amerických médií - už na dosah víťazstvo v prezidentských voľbách v USA. V piatok večer washingtonského času (nadránom SEČ) plánuje vystúpiť s prejavom v národu, informovala televízna stanica CNN. Biden vystúpi v piatok večer v meste Wilmington v štáte Delaware spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. To, či sa Biden na pódium postaví už ako novozvolený prezident, ako dúfajú jeho poradcovia, záleží od stále nespočítaných hlasov v niekoľkých kľúčových štátoch, píše CNN.

20:50 Pozrite si aj dnešné Hlavné správy, venovali sme sa v nich aj americkým prezidentských voľbám.

20:08 Vplyvný republikánsky senátor Mitt Romney v piatok skritizoval úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa za spochybňovanie legitimity prezidentských volieb. "(Trump) mylne tvrdí, že voľby boli zmanipulované, skorumpované a ukradnuté - škodí tým veci slobody tu (v USA) i po celom svete, oslabuje tým inštitúcie, na ktorých je postavená táto republika a bezohľadne rozpaľuje ničivé a nebezpečné vášne," uviedol bývalý republikánsky kandidát na prezidenta Romney, ktorý je dlhoročným kritikom šéfa Bieleho domu.

19:55 Bývalý astronaut a demokratický kandidát na člena Senátu amerického Kongresu Mark Kelly vyhral v Arizone súboj s doterajšou republikánskou senátorkou Marthou McSallyovou. Informovala o tom v piatok televízna stanica CNN s odvolaním sa na predbežné výsledky utorkových volieb.

Znamená to, že Arizonu, tradične konzervatívny americký štát, budú v Senáte zastupovať výlučne členovia Demokratickej strany. Druhá senátorka z Arizony je demokratka Kyrsten Sinemanová, zvolená v roku 2018.

19:30 Philadelphská polícia vo štvrtok zadržala neďaleko centra, kde počítajú hlasy v prezidentských voľbách, dvoch ozbrojených mužov, ktorí nemali povolenie na držbu zbraní.

Polícia podľa vlastných údajov dostala informácie o vyzbrojenej dvojici, ktorá sa pohybuje po Philadelphii a vo vozidle Hummer smeruje k centru. Muži po zadržaní priznali, že auto, ktoré policajti videli v blízkosti, patrí im. Vo vozidle našli muži zákona aj ďalšiu zbraň. Oboch zadržaných obvinia z nedovoleného ozbrojovania, no zatiaľ to ešte formálne nespravili. Ich totožnosť zatiaľ nezverejnili.

19:05 Významný republikánsky senátor podľa vlastných slov nevidel dôkazy, ktoré by podporili nepodložené tvrdenia Trumpa o tom, že demokrati sa pokúšajú "ukradnúť" voľby a označil tieto slová za "veľmi znepokojujúce". Senátor Pat Toomey z Pensylvánie, ktorá je ako jeden z kľúčových štátov momentálne v centre pozornosti celého sveta, sa v piatok vyjadril, že "jednoducho nie sú žiadne dôkazy", ktoré by mu niekto ukázal, a podporovali by Trumpove štvrtkové tvrdenia o rozsiahlych podvodoch alebo korupcii.

"Prezidentove včerajšie televízne vystúpenie bolo pre mňa veľmi znepokojujúce, pretože vyslovil veľmi, veľmi vážne obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov," povedal Toomey pre reláciu CBS This Morning a dodal, že on sám hlasoval za Trumpa a podporil ho, a chce, aby prezidentom bol človek, ktorý "legitímne zvíťazí v Zbore voliteľov" a preto prijme kohokoľvek, kto to bude.

18:47 Turbulentný vývoj pri zrátavaní hlasov sledujeme už od skorého ráno. Joe Biden má našliapnuté na to, stať sa víťazom prezidentských volieb. na definitívne výsledky ešte stále čakáme. Pozrite si aktualizovanú volebnú mapu, na ktorej si ukázali, aké sú možné scenáre.

18:07 Demokratická predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nazvala demokrata Joea Bidena "novozvoleným prezidentom" USA. "Novozvolený prezident Biden má silný mandát na vedenie (krajiny)," povedala Pelosiová novinárom po tom, čo Biden začal nad Trumpom viesť v kľúčovom štáte Pensylvánia. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

"Je jasné, že (hlasovací) lístok Biden-Harrisová vyhrá Biely dom," vyhlásila Pelosiová s tým, že ju výsledok volieb, ktorý "sa blíži", "osobne teší". Pelosiová na tlačovej konferencii podľa stanice Sky News povedala, že demokrati po tom, čo prišli výsledky, "vedeli, že (Trump) bude robiť problémy". Obvinila pritom prezidenta USA zo "snahy zničiť dôveryhodnosť našich volieb". V Pensylvánii (20 voliteľov), kde od utorka viedol Trump, má Biden podľa CNN aktuálne náskok o vyše 8800 hlasov - zrátaných je 98 percent hlasov.

17:30 V prípade výmeny na poste amerického prezidenta očakáva Francúzsko zlepšenie obchodných vzťahov s USA, ako aj lepšiu spoluprácu na multilaterálnej úrovni. Uviedol to v piatok francúzsky minister obchodu Franck Riester.

"Nepochybujeme o tom, že naše vzťahy sa v prípade nástupu Joea Bidena do funkcie zlepšia," odpovedal Riester na otázku agentúry Reuters, ako vidí budúce vzťahy v prípade, že voľby vyhrá Biden. Riester dodal, že očakáva lepšiu spoluprácu aj v oblasti udržateľného rozvoja, ako aj na multilaterálnej úrovni.

17:18 Prezidentské voľby sa ešte neskončili, a až sa tak stane, bude americký prezident Donald Trump znovu zvolený do úradu. S týmto prehlásením prišiel volebný štáb šéfa Bieleho domu za situácie, kedy sa javí ako čím ďalej pravdepobnejšiie víťazstvo Joea Bidena. Trumpov tím aktuálne výsledky spochybnňuje, a opakuje zavádzajúce tvrdenia o procese sčítania hlasov.

17:05 Trump nemá v úmysle priznať svoju porážku v prezidentských voľbách, informovala v piatok americká televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Trumpovho volebného štábu.

Správa prišla po tom, Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia, ktorý Trump potrebuje k víťazstvu. Trumpov štáb v piatok zároveň zverejnil vyhlásenie, v ktorom opäť bez udania dôkazov spochybnil legitimitu voličských hlasov zaslaných poštou. "Ako sme povedali 19. júla, o týchto voľbách rozhodne americký ľud. A vláda USA je viac než schopná 'vyprevadiť' z Bieleho domu ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť," reagoval Bidenov volebný štáb, z ktorého vyhlásenia citala CNN.

16:53 Americký štát Georgia prepočíta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu.

16:47 Nad domom Joea Bidena vo Wilmingtone v Delaware bol po novom zavedený obmedzený "vzdušný priestor národnej obrany". S odvolaním sa na Federálny úrad pre letectvo to uviedla televízia CNN. Denník The Washington Post informoval, že sa ochranu Bidena rozhodla posilniť tajná služba Spojených štátov, keďže počíta s tým, že by sa demokratický politik mohol čoskoro prihlásiť za víťaza volieb.

16:06 Situácia sa turbuletne mení, a to čo platilo ráno je v túto chvíľu už úplne inak. Podstatné informácie ale sú, že Joe Biden vedie už aj v druhom kľúčovom štáte, v Pensylvánii - a jeho šanca na volebné víťazstvo sa teda markatne zvýšili. Pozrite si to na volebnej mape.

16:05 Čakanie na výsledky amerických prezidentských volieb vplýva aj na burzy. Japonské finančné trhy stúpli najviac za takmer 30 rokov. Očakávajú totiž patovú situáciu v americkom kongrese, ktorá by mala zabrániť väčším politickým zmenám. A stabilitu majú burzy rady.

15:37 Joe Biden už získal náskok aj v druhom kľúčovom štáte Pensylvánia a má tak našliapnuté k volebnému víťazstvu. Voľby vzbudili záujem nielen preto, že väčšina z nás chce poznať meno budúceho 46. prezidenta Spojených štátov, ale pozornosť vyvolalo aj sčítavanie hlasov. Práve pre otváranie obálok a tesné priebežné výsledky sa oznámenie víťaza aj naďalej odkladá. My sme sa naživo spojili s analytikom Ivanom Godárskym, ktorý sa už niekoľko týždňov v Spojených štátoch nachádza.

14:59 Biden preberá vedenie v ďalšom kľúčovom štáte - Pensylvánii. Aktuálne má o vyše 5500 hlasov viac ako Trump. Ak si vedenie udrží, stane sa prezidentom, naopak Trump stratí šancu obhájiť svoj úrad.

14:50 Časť republikánskych zákonodarcov a senátorov na Trumpove vyjadrenia reagovala kriticky, pripomína CNN, pričom viacerí zo zákonodarcov uviedli, že v prípade volebných podvodov by mali byť predložené dôkazy.

Mitt Romney, senátor z Utahu a republikánsky prezidentský kandidát z roku 2012, napísal, že súdy údajné nezrovnalosti vyšetria a prijmú rozhodnutie.

"Ak je kandidát presvedčený, že štát porušuje volebné zákony, má právo napadnúť to na súde a predložiť dôkazy, aby svoje tvrdenia podporil," napísal na svojej sociálnej sieti senátor za štát Florida Marco Rubio.

14:50 Viacerí poprední predstavitelia Republikánskej strany obhajujú nepodložené tvrdenia Trumpa v súvislosti s volebným podvodom a zmanipulovanými voľbami, informovala na svojej webovej stránke stanica CNN.

Podporu prezidentovi okrem iných vyjadril i predseda justičného výboru Senátu Lindsey Graham. Líder republikánov v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy vo štvrtok potvrdil prezidentove tvrdenia a Američanov vyzval, aby dávali pozor. "Nezostávajte v tejto súvislosti ticho," povedal. "Nesmieme dovoliť, aby sa toto dialo pred našimi očami," dodal.

USA sankcie zaviedli v reakcii na čínsky zákon o národnej bezpečnosti na území Hongkongu, ktorý vstúpil do platnosti na konci júna. Zákon bol určený i na zastavenie prodemokratických protestov. Spojené štáty zároveň zrušili osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní s USA.

14:28 Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová povedala, že ktokoľvek, kto sa stane víťazom volieb, by mal ukončiť zasahovanie USA do vnútorných záležitostí Hongkongu a Číny. Lamová vládu Trumpa obvinila, že opakovane zasahovala do záležitostí Hongkongu, a pripomenula v tejto súvislosti sankcie, ktoré USA v auguste uvalili na ňu a ďalších vysokých hongkonských predstaviteľov. "Dúfam, že sa vrátia k normálnemu stavu a uznajú, že vzťahy sa musia budovať na vzájomnom rešpekte a spolupráci," povedala Lamová.

V Georgii (16 voliteľov) Biden zvýšil aktuálne náskok na 1096 hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov.

14:10 Biden vedie v kľúčových štátoch Nevada, Arizona i Georgia, v ktorej prevzal vedenie, čím si zvýšil svoje šance v súboji o Biely dom. Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii, kde zostáva spočítať päť percent volebných lístkov, informovala televízia CNN. V Georgii (16 voliteľov) Biden zvýšil aktuálne náskok na 1096 hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov.

13:10 Povolebné protesty v Spojených štátoch pokračujú. V uliciach sú priaznivci Trumpa aj Bidena a napätie tam stúpa. Tajná služba sa rozhodla posilniť ochranu Bidena. Reagovala tak na informáciu, že demokratický kandidát by ešte mohol predniesť dôležitý prejav a vyhlásiť sa za víťaza volieb.

Prezidentské voľby v USA, v ktorých súperí Trump a Biden, so sebou už priniesli žaloby v súvislosti so zastavením sčítavania hlasov.

12:51 Prepočítanie volebných hlasov v USA závisí od pravidiel v konkrétnych štátoch. Požiadať oň môže porazený kandidát, politická strana alebo voliči na základe petície. Niektoré štáty takúto možnosť vôbec nepovoľujú. Porazený kandidát sa v nich môže odvolať na súd.

V prípade tohtoročných volieb sa všetky prepočítania hlasov musia skončiť do 8. decembra, pričom 14. decembra sa formálne zíde Zbor voliteľov, ktorý zvolí prezidenta a viceprezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Uvádza to na svojej webovej stránke mimovládna organizácia Národná konferencia štátnych zákonodarných zborov.

12:29 Najnovšie informácie sme priniesli v správach o 12:00, kolega Tomáš Verníček ukázal zmeny priamo na povolebnej mape.

11:43 Jeden sa už dvakrát neprávom vyhlásil za víťaza, zatiaľ čo druhý vyzýva na trpezlivosť a chce počkať do sčítania posledného hlasu. Ani dva dni od uzatvorenia volebných miestností v USA zatiaľ ešte nevieme s určitosťou povedať, kto bude novým americkým prezidentom. Prečo? Opýtali sme sa amerikanistu Jakuba Lepša.

11:29 Podľa agentúry The Associated Press je ešte skoro vyhlásiť Bidenovo víťazstvo v Georgii, keďže je v štáte potrebné zrátať ešte tisícky hlasov. Mnohé sa však nachádzajú v okresoch, kde viedol Biden. Je tiež šanca, že by hlasy v Georgii museli prejsť prepočítaním. Na základe tamojších zákonov možno požiadať o prepočítanie, ak je rozdiel medzi kandidátmi menší ako pol percentuálneho bodu.

11:05 V Georgii (16 voliteľov), kde donedávna viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 917 hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov.

V Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov, Biden zatiaľ vedie o 11.438 hlasov, teda menej ako jeden percentuálny bod. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone, kde demokratický kandidát vedie o 1,6 percentuálneho bodu so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta.

V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, predstavuje Trumpov náskok 1,4 percenta.

V Pensylvánii, kde sa spočítané hlasy pohybujú na úrovni 95 percent, Trump vedie o 18.229 hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, v ktorej ide o 20 hlasov voliteľov, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

10:35 CNN informuje, že Biden sa ujal vedenia v Georgii, čo je ďalší kľúčový štát. Biden vedie o 917 hlasov. V prípade víťazstva by získal 16 voliteľov, čo by mu zaručilo víťazstvo v prezidentských voľbách. Aktuálne je v Georgii spočítaných približne 99% hlasov.

10:10 Najmenší zo štátov USA už nebude mať najdlhší oficiálny názov. Voliči štátu Rhode Island na východnom pobreží totiž schválili opatrenie, ktoré z jeho oficiálneho názvu State of Rhode Island and Providence Plantations (Štát Rhode Islandu a plantáží Providence) odstráni jeho druhú časť.

Voliči tak rozhodli vo všeobecných voľbách, ktorým dominovala voľba nového prezidenta USA. Zmena, ktorú podporilo 52,9 percenta obyvateľov, bude premietnutá aj do ústavy tohto štátu. Odteraz sa bude nazývať jednoducho "State of Rhode Island".

10:02 Polícia v meste Filadelfia v kľúčovom štáte Pensylvánia, kde sa pokračuje v sčítavaní hlasov odovzdaných poštou, zadržala pred tamojšou volebnou miestnosťou dvoch mužov. Mužov zadržali na základe upozornenia, že do centra smeruje ozbrojená skupina. Ako prvá o tom informovala vo štvrtok večer televízna stanica 6ABC Action News.

Podľa ďalších médií ozbrojenci prišli na aute zo štátu Virgínia. Filadelfská polícia začala vyšetrovanie pre podozrenie z plánovania útoku na mestské kongresové centrum. K zraneniam podľa medializovaných informácií nedošlo. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman na Twitteri uviedol, že Esper nemá v úmysle odstúpiť a ani o to nebol požiadaný.

9:40 Americký minister obrany Mark Esper je pripravený na odchod z funkcie v prípade, ak by sa Trump rozhodol odvolať ho - bez ohľadu na výsledky volieb. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa viaceré zdroje z prostredia amerického ministerstva obrany.

Esper by podľa zdrojov z ministerstva rád zostal vo funkcii. Jeho vzťahy s prezidentom sa však zhoršili a minister obrany si uvedomuje, že možné je všetko a prezident Trump ho môže odvolať kedykoľvek - i v prípade volebného víťazstva Bidena.

9:05 Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270. Televízia CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

8:29 Biden podľa piatkových čiastkových výsledkov vedie v kľúčových štátoch Nevada a Arizona. Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii. V štáte Georgia je však súboj medzi oboma kandidátmi veľmi tesný, pričom Trump vedie len o približne 1800 hlasov, čo predstavuje menej ako 0,1 percenta, informovala televízia CNN.

7:50 "Miestami štvavé" vystúpenie Trumpa o údajnom prebiehajúcom volebnom podvode v prospech demokratického prezidentského kandidáta Bidena sa nezakladalo na faktoch, vyhlásil v televízii CNN bývalý republikánsky senátor za štát Pensylvánia Rick Santorum.

Republikánska strana podľa neho o podvode "v týchto chvíľach nevie", pričom je "nebezpečné, ak prezident vystúpi pred verejnosť a predloží bez dôkazov" takéto tvrdenia. "Žiaden zvolený predstaviteľ republikánov sa za toto tvrdenie nepostaví," povedal Santorum v súvislosti s obvineniami Trumpa o podvodoch s hlasovacími lístkami zaslanými poštou.

7:30 V týchto chvíľach prebieha sčítavanie hlasov v niekoľkých rozhodujúcich štátoch. Trump sa posťažoval, že vo viacerých mal výrazný náskok, kým sa rátali iba hlasy odovzdané vo volebných miestnostiach. "Predpovedal som to. Hlasovanie poštou zničilo náš systém," zdôraznil Trump. Vysvetlil, že v niekoľkých štátoch sa zastavilo hlasovanie.

"Počkali si, koľko hlasov potrebujú a potom ich akože našli. Je zaujímavé, ako sú všetky tieto hlasovacie lístky jednostranné," povedal. Pokračoval, že napríklad vo Filadelfii nechali republikánskych pozorovateľov sledovať sčítavanie hlasov z takej diaľky, že museli používať ďalekohľady. "V Detroite nám neumožnili sledovať ani jedno spočítavanie. Okná na miestnostiach zakryli kartónom, aby do nich nebolo vidno," tvrdil.

7:05 Kampaň Bidena označila tvrdenia Trumpa, ktorý na tlačovej konferencii opätovne obvinil Demokratickú stranu zo snahy o spáchanie volebného podvodu v Bidenov prospech, za "zúfalé a ničím nepodložené". Obvinenia úradujúceho prezidenta sú podľa nej navyše jasným znakom toho, "že prehráva". Krátko po Trumpovej tlačovej konferencii zverejnil na Twitteri príspevok aj samotný Biden.

"Našu demokraciu nám nikto nezoberie. Ani teraz, ani nikdy. Amerika si prešla príliš veľkým množstvom prekážok, vybojovala príliš veľa bitiek a vydržala príliš veľa na to, aby niečo také umožnila," napísal na Twitteri Biden.

6:50 Niekoľko médií v Spojených štátoch vrátane televíznych staníc MSNBC, NBC News, ABC, CBS či spravodajského portálu USA Today zámerne prerušilo prenos z tlačovej konferencie úradujúceho amerického prezidenta.

6:30 Podľa volebných odhadov televízie CNN Trump zatiaľ získal iba 213 voliteľských hlasov, Biden ich má 253. Na víťazstvo vo voľbách je potrebných 270 voliteľských hlasov.

6:15 Víťazstvo v prezidentských voľbách je na dosah. Uviedla to manažérka kampane demokratického kandidáta Joea Bidena Jen O'Malleyová Dillonová. Americký prezident Donald Trump zase oznámil, že jeho tím z dôvodu páchania volebných podvodov podnikne právne kroky vo všetkých štátoch, ktoré najnovšie, v poslednom vývoji sčítavania hlasov, získal jeho súper Joe Biden.

6:05 Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome vyhlásil, že ak sa berú do úvahy iba "legálne odovzdané hlasy", tak v prezidentských voľbách "poľahky" zvíťazil. Opätovne obvinil Demokratickú stranu, že sa snaží o volebný podvod v prospech svojho kandidáta Joea Bidena.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok