Komisia sprísni opatrenia. Musíme sa chrániť, vyhlásil Matovič

TA3 SITA TASR ČTK
10.10.2020 20:06

Počty infikovaných prudko stúpajú. Na Slovensku pribudlo rekordných 1887 prípadov nákazy, premiér Igor Matovič avizoval aj nové opatrenia. Skokový nárast hlásia aj zo susedného Česka, kde pribudlo o 3000 prípadov viac, ako bolo doterajšie maximum v krajine. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Komisia sprísni opatrenia. Musíme sa chrániť, vyhlásil Matovič
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:50 Česká futbalová reprezentácia by mala odohrať v Lige národov zápas zajtra v Izraeli. Koronavírus jej však spôsobil vážne problémy, pričom do dejiska zápasu odletelo iba deväť hráčov.

22:11 V Česku pribudlo v sobotu do 18.00 h 2604 potvrdených prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 a 11 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, informoval spravodajský server Novinky.cz.

21:43 Odporcovia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua opäť organizovali protesty na viacerých miestach v krajine aj napriek obmedzeniam v spojitosti s koronavírusom, ktoré zhromaždenia zakazujú. Tisíce ľudí sa podľa správ médií zhromaždili v uliciach, na križovatkách a na mostoch po celej krajine. Opatrenia však na protestných zhromaždeniach povoľujú účasť maximálne 20 osôb, ktoré sa nesmú vzdialiť viac ako jeden kilometer od svojich domovov.

isra_0a140370-0f48-3087.jpg

21:02 Americký prezident Donald Trump v Bielom dome absolvoval prvé verejné vystúpenie, odkedy bol 2. októbra pozitívne testovaný na nový druh koronavírusu. Trump sa z balkóna prihovoril niekoľkým stovkám svojich podporovateľov. Prezident povedal, že na vakcíne proti ochoreniu COVID-19 sa pracuje, uvádza CBS. Vírus, v spojitosti s ktorým v USA zomrelo už viac ako 210.000 ľudí, sa podľa prezidenta "stráca".

20:23 Pozrite si aj celé vyhlásenie premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa po rokovaní pandemickej komisie.

20:14 Minister zdravotníctva Marek Krajčí aj hlavný hygienik Ján Mikas na tlačovom brífingu potvrdili, že opatrenia chcú sprísniť. Podľa premiéra Igora Matoviča sa musíme chrániť.

20:04 Pandemická komisia prijala súbor nových opatrení, zajtra ich predloží na ústredný krízový štáb. Oznámil to premiér Igor Matovič na brífingu po rokovaní komisie.

19:30 Pozrite si aj Hlavné správy s prehľadom najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

19:06 S druhou vlnou pandémie nebojujeme len na Slovensku. Nové rekordy v počte nakazených hlásia aj naši susedia. V Česku za jediný deň pribudlo vyše 8800 infikovaných. A zatiaľ čo Rakúsko sa pripravuje na zimnú turistickú sezónu, v Poľsku zvažujú vyhlásiť núdzový stav.

18:33 Počty nových prípadov koronavírusu na Slovensku naďalej lámu rekordy. Už zajtra sa zrejme dozvieme nové opatrenia, ktoré majú pomôcť zastaviť šírenie vírusu. Pozrite si reportáž o aktuálnej situácii z našich Hlavných správ.

Za piatok totiž pribudlo v ČR 8618 potvrdených prípadov nákazy, čo je doterajší denný rekord.

18:32 Český premiér Andrej Babiš apeloval na sobotňajšej mimoriadnej tlačovej konferencii na ľudí, aby dodržiavali opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Zdôraznil, aby prevádzkovatelia zatvárali reštaurácie o 20.00 h a ľudia sa pred nimi nezhlukovali. Babiš zároveň požiadal všetkých, ktorí majú ísť na testy, aby na ne skutočne išli.

18:19 Pozrite si mimoriadne štúdio TA3. O pandémii sme sa porozprávali s premiérom Igorom Matovičom, infektológom a odborníkom na tropickú medicínu Vladimírom Krčmérym, Alexandrou Bražinovou z Ústavu epidemiológie LF UK a hlavnou odborníčkou MZ pre deti a dorast, Elenou Prokopovou.

17:25 Asociácie, ktoré zastupujú lekárov, nemocnice a iných zdravotníckych pracovníkov, sa sťažujú na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Tvrdia, že s nimi nekomunikuje a nekoordinuje ich v období zhoršenej pandemickej situácie. Minister sa bráni a asociáciám odkazuje, že dvere jeho ministerstva majú vždy otvorené.

16:50 Francúzsky najvyšší stav pohotovosti počas pandémie koronavírusu vstúpil v sobotu do platnosti v mestách Lyon, Lille, Grenoble a Saint Étienne, keďže krajina sa zo všetkých síl snaží zastaviť šírenie nákazy. Denný počet pozitívnych prípadov vo Francúzsku dosiahol v piatok nový rekord vyše 20.000. Pribudlo aj ďalších 62 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom, takže ich celkový počet je od 1. marca 32.630.

16:32 Tisíce ľudí sa zúčastnili na tichom pochode v Berlíne, aby vyjadrili nesúhlas s údajnou vládou podporovanou "kampaňou strachu" spojenou s koronavírusom SARS-CoV-2, ktorá porušuje práva jednotlivcov. Informovala o tom agentúra DPA.

Zhromaždenie malo názov "Tichý pochod proti rasizmu a za naše ľudské práva". Podľa organizátorov sa naň prihlásilo 20.000 ľudí. Účastníci mali zakryté tváre a počas pochodu dodržiavali medzi sebou rozstupy, ktoré vyplývajú z opatrení zdravotníckych úradov.

berlin_0a140371-c679-4080.jpg

16:19 Nárast počtu nakazených koronavírusom v Česku je enormný. Reprodukčné číslo sa zvýšilo na 1,4, čo naznačuje nutnosť sprísniť opatrenia, povedal Českej televízii minister zdravotníctva Roman Prymula. V piatok pribudlo 8618 potvrdených prípadov nákazy.

16:09 Rekordné čísla zmobilizovali politikov a epidemiológov. Od 14. hodiny mimoriadne zasadá pandemická komisia vlády.

15:37 Eurokomisárka Marija Gabrielová v sobotu oznámila, že mala pozitívny test na ochorenie COVID-19. Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová už v pondelok oznámila, že nastúpi do domácej izolácie po tom, ako mal jeden z jej spolupracovníkov pozitívny test. Gabrielová podľa svojich vyjadrení na Twitteri prvý test absolvovala už v pondelok. Výsledok však bol negatívny.

14:50 Úplné uzatvorenie Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Jahodnej v okrese Dunajská Streda nariadil príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Pre zamestnancov a klientov platí od piatka zákaz opustiť zariadenie. Dôvodom je epidemický výskyt ochorenia COVID-19. Zo 73 klientov pozitívne testovali 55 klientov a z 54 zamestnancov do uvedeného termínu ôsmich. Uvádza to RÚVZ Dunajská Streda v rozhodnutí o opatreniach, ktoré vydal.

14:20 Nový koronavírus sa v Bratislavskom kraji opäť vyskytol v školských zariadeniach a pri voľnočasových aktivitách detí. Na sociálnej sieti na to upozornil Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

14:10 Členovia Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Monika Kavecká a Richard Raši si myslia, že v boji s pandémiou nového koronavírusu môže pomôcť silná informačná kampaň, ktorá bude vyvracať dezinformácie o ochorení COVID-19, hovoriť o dôležitosti nosenia rúška, dodržiavania odstupov, hygieny rúk a zodpovednosti jednotlivca. Zhodli sa na tom v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Obaja ocenili prácu zdravotníckych pracovníkov.

13:35 Severokórejský vodca Kim Čong-un v sobotu v prejave na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu vyhlásil, že je vďačný, že "ani jediný človek" v jeho krajine sa nenakazil novým koronavírusom. Povedal tiež, že želá uzdravenie všetkým ľuďom vo svete, ktorí trpia touto nákazou.

13:20 Zasadnutie Ústredného krízového štábu sa uskutoční v nedeľu 11. októbra o 10.00 h v priestoroch úradu vlády v Bratislave.

13:00 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5728 na celkovo 256.266. Za rovnaký čas zomrelo 108 infikovaných, čím počet úmrtí od vypuknutia pandémie v krajine dosiahol 4887.

12:50 Úrad verejného zdravotníctva vzhľadom na výrazne zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu navrhne prijatie prísnejších opatrení a ďalších odporúčaní. Najvýraznejší nárast ochorenia zaznamenáva v územnej pôsobnosti regionálnych úradov v Bardejove a Dolnom Kubíne. Väčšina ochorení súvisí so svadbami či rodinnými oslavami.

12:45 Začala sa chrípková sezóna. Tento rok ju však výrazne ovplyvní rozmáhajúca sa epidémia koronavírusu. Obe ochorenia majú veľmi podobný priebeh. Do úvahy prichádza aj situácia, že človek bude trpieť chrípkou aj COVIDom naraz, čo môže pacientovi spôsobiť vážne komplikácie.

12:10 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku sa od piatka zvýšil o 5300 infekcií, čo je nový denný rekord, a celkový počet nakazených tak stúpol na 121.638. V sobotu dopoludnia o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 53 ľudí, celkovo ich v krajine zaznamenali 2972.

11:40 Rakúsko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 1235 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva zo sobotňajších oficiálnych údajov. V krajine hlásili tiež ďalších desať úmrtí, ktorých celkový počet sa zvýšil na 852.

11:30 Krátko po úspešnom semifinálovom zápase baráže o postup na Majstrovstvá Európy čakajú našu futbalovú reprezentáciu dve stretnutia Ligy národov. V tom prvom privíta Hapalovu družinu Škótsko. Trénerovi však bude okrem stopéra Milana Škriniara chýbať aj stredopoliar Jaroslav Mihálik. On a jeden člen realizačného tímu boli pozitívne testovaní na koronavírus, čo nám potvrdila hovorkyňa zväzu Monika Jurigová.

11:20 Pandémia nového koronavírusu negatívne ovplyvnila aj duševné zdravie veľkej skupiny obyvateľstva. Počet ľudí, ktorí za posledné mesiace vyhľadávajú odbornú pomoc, prudko narastá, zhoršuje sa i stav stabilizovaných pacientov. Povedal to prednosta I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Jozef Dragašek pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia. Ako tiež nemocnica podotýka, podpora duševného zdravia obyvateľov je dôležitá nielen z medicínskeho, ale i ekonomického hľadiska.

10:40 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín stúpol počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 na 1174, pričom až 110 z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Testy potvrdili ďalších 1374 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s uvedeným ochorením zomrelo 20 pacientov, uviedol v sobotu vládny server koronavirus.gov.hu.

10:30 V Rusku malo za uplynulých 24 hodín pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 ďalších 12.846 ľudí. Ide o najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie, vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených v sobotu.

10:0 Premiér Igor Matovič očakáva od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího bezodkladné zvolanie pandemickej komisie ešte počas soboty, oznámil to v súvislosti s nárastom nakazených novým koronavírusom.

10:10 Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji (543). Nasleduje Prešovský kraj (406), Trenčiansky kraj (198), Košický kraj (188), Trnavský kraj (156), Bratislavský kraj (148), Banskobystrický kraj (128) a Nitriansky kraj (120). Pozitívne testy malo 992 žien a 895 mužov vo veku od niekoľko mesiacov do 94 rokov, najviac vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov.

9:50 Na Slovensku pribudlo 1887 prípadov nákazy, laboratória urobili 11 123 testov, oznámil to na Facebooku Igor Matovič. Premiér verí, že "idioti ako Marián Kotleba či Robert Fico a spol." si aspoň v tejto mimoriadnej situácii uvedomia, že za ich "bludy a posmešky z rúšok" teraz desiatky ľudí doplatia životom.

9:35 Zdravotnícke úrady v Nemecku hlásili za uplynulých 24 hodín 4721 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha zo sobotňajšieho rána.

Počet novoinfikovaných v Nemecku prudko stúpol zo stredy na štvrtok - z 2828 na 4058 - a v piatok krajina zaznamenala denný nárast 4516 prípadov nákazy.

9:25 Komisia pre prezidentské debaty zrušila v poradí druhú prezidentskú debatu medzi republikánom Donaldom Trumpom a jeho demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorá sa mala konať 15. októbra. Organizátori debaty, ktorá sa mala uskutočniť budúci štvrtok v Miami, o jej oficiálnom zrušení rozhodli deň po tom, ako oznámili, že sa bude konať virtuálne z dôvodu, že Trump je nakazený novým koronavírusom.

8:20 Americký prezident Donald Trump, ktorému minulý štvrtok testy potvrdili nákazu koronavírusom, v rozhovore odvysielanom v piatok v televízii Fox News vyhlásil, že už neberie nijaké lieky.

7:40 V Česku pribudlo v piatok 8618 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, ako vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na sobotu. Je to vôbec najvyšší prírastok od začiatku pandémie a počas tohto týždňa už štvrtý rekord za sebou, píše internetová stránka televízie Nova.

7:30 Ministerstvo kultúry zverejnilo na svojej stránke registračný formulár. Vďaka nemu chce dohľadať všetkých ľudí pracujúcich v kultúrno-kreatívnom odvetví, aby im vedelo adresne poslať pomoc.

7:10 Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že dostal zoznam 67 nemocníc, kde budú potrebovať pomoc armády. Zatiaľ nasadia niekoľko stoviek vojakov.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok