Pribudli stovky nových nakazených, opäť sa testovalo primálo

TA3 SITA TASR ČTK
6.10.2020 10:02

Na Slovensku pribudlo 320 nových prípadov nákazy, najviac opäť v Bratislave. Nakazených pribúda a niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva už potrebujú pri dohľadávaní kontaktov výpomoc. Problémy má aj pošta, pandémia a núdzový stav skomplikovali doručovanie zásielok. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli stovky nových nakazených, opäť sa testovalo primálo
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:08 Portugalský futbalový reprezentant Jose Fonte sa infikoval koronavírusom a nestihne stredajší prípravný zápas proti Španielsku v Lisabone. V nominácii ho nahradil stopér Domingos Dauarte z Granady. V utorok o tom informovala Portugalská futbalová federácia na svojom webe.

23:31 Španielska vláda výrazne zhoršila prognózu vývoja ekonomiky v tomto roku. Na druhej strane, v roku 2021 očakáva väčšie zotavenie, pričom v roku 2022 by sa ekonomika mohla podľa nej vrátiť na úroveň spred pandémie.

22:28 Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley a ďalší členovia tohto zboru sú v samoizolácii. Reagovali tak na skutočnosť, že sa minulý týždeň stretli v Pentagóne s vysokopostaveným dôstojníkom, u ktorého sa neskôr potvrdila nákaza koronavírusom.

22:00 Ochorenie Covid-19 komplikuje situáciu takmer vo všetkých nemocniciach. Výnimkou nie je tá v Poprade. V uplynulých dňoch a týždňoch sa tam infikovalo až 33 zdravotníkov a traja nezdravotnícki zamestnanci. Ďalší pracovníci musia byť v karanténe. O tom, ako v takejto situácii zabezpečiť chod nemocnice, sa kolega Jozef Slivenský rozprával s hovorkyňou zariadenia Sylviou Galajda.

21:20 Bývalá prvá dáma Spojených štátov Michelle Obamová v utorok obvinila amerického prezidenta Donalda Trumpa zo zlyhania v boji proti šíreniu koronavírusu v USA. Vyjadrila sa tak vo videu na podporu prezidentského kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena, ktoré jeho tím zverejnil v utorok na Twitteri. Podľa Obamovej Trump ako "najvyšší veliteľ (amerických) ozbrojených síl zmizol z boja" proti koronavírusu a svojím svojvoľným a neprofesionálnym prístupom celú situáciu ešte zhoršil.

21:00 V univerzitných a fakultných nemocniciach by mohli pracovať aj lekári, ktorí budú pozitívne testovaní na COVID-19. Túto možnosť nevylúčil premiér Igor Matovič. Zástupcovia lekárov s takouto úvahou nateraz nesúhlasia. Je tento scenár reálny? O tom sme sa rozprávali s prezidentom Slovenskej lekárskej komory Marianom Kollárom a predsedom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským.

20:45 Univerzitnú nemocnicu v Martine zapĺňajú infikovaní pacienti z Oravy, ktorých už nedokázali prijať v Ružomberku. Zariadenie preto pripravuje ďalšie voľné lôžka na červených oddeleniach. Covid-19 pritom neobišiel ani zdravotnícky personál. Niektorí pracovníci sú už v izolácii. Pomáhať začínajú medici.

20:40 V Česku pribudlo v utorok do 18.00 h 1611 osôb nakazených novým druhom koronavírusu, čo je viac ako za rovnakú dobu v pondelok. Oproti predošlému dňu pribudlo aj 31 súvisiacich úmrtí, z ktorých však len osem pripadá na utorok. Vyplýva z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie zaznamenali v ČR 87 176 a 789 úmrtí. Momentálne je tam nakazených 37 673 ľudí, pričom z ochorenia COVID-19 sa už vyliečilo 48 714. Vyliečených osôb je tak v ČR aktuálne už o 11 000 viac než nakazených, všíma si server Novinky.cz a dodáva, že ešte pred pár dňami boli tieto počty zhruba rovnaké.

V Česku pribudlo v utorok do 18.00 h 1611 osôb nakazených novým druhom koronavírusu, čo je viac ako za rovnakú dobu v pondelok.

20:25 V slovenských nemocniciach aktuálne leží s koronavírusom 264 pacientov. V nasledujúcich dňoch ale budú ľudia na lôžkach podľa epidemiológov pribúdať. Viacerí pacienti, ktorí čakajú na plánovanú operáciu, sa v najbližšom čase na operačné stoly nedostanú. Prednosť dostanú len akútne prípady.

20:12 Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici a s ňou súvisiaci nedostatok personálu na operačných sálach sú až do odvolania zrušené všetky plánované operačné výkony. Informovala o tom v utorok nemocnica na sociálnej sieti.

19:52 Americký prezident Donald Trump, ktorého v pondelok prepustili z nemocnice, kde sa liečil po nákaze koronavírusom, nepociťuje "žiadne symptómy" ochorenia COVID-19. Oznámil to v utorok jeho lekár Sean Conle.

19:00 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

18:05 Slovenské elektrárne museli pristúpiť k odstávke Elektrárne Nováky kvôli zamestnancom, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus. Situáciu spoločnosť rieši, výpadok vo výrobe elektriny nahradila výrobou najmä z jadrových elektrární.

17:45 Americký prezident Donald Trump v utorok na sociálnej sieti Twitter napísal, že sa teší na ďalšiu prezidentskú debatu s demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorá sa má konať 15. októbra. Trump to vyhlásil napriek tomu, že len v pondelok ho prepustili z nemocnice, kde sa liečil na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom.

17:10 V Štátnom divadle Košice zatiaľ potvrdili nákazu novým koronavírusom približne v 20 prípadoch. Umelci tvoria tretinu z toho, zvyšok je technický personál. Pre TASR to uviedol Svjatoslav Dohovič z útvaru marketingu ŠDK s tým, že v pondelok (5. 10.) v divadle v súlade s pandemickým plánom obnovili skúšobný proces. S obnovením hrania počítajú počas nasledujúceho týždňa.

17:02 S druhou vlnou pandémie koronavírusu sa pasuje aj Univerzitná nemocnica v Bratislave. Ako to aktuálne vyzerá na infekčnom oddelení, nám povedala primárka kliniky infektológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alena Koščálová.

16:45 Prešovský kraj eviduje infikovaných vo viacerých zariadeniach sociálnych služieb i stredných školách vo svojej pôsobnosti. Prvé potvrdené prípady ochorenia zaznamenal v jednej zo svojich kultúrnych inštitúcií i v samotnom úrade krajskej samosprávy.

16:31 Epidémie sú tu od nepamäti. Akými opatreniami sa ľudia snažili ochrániť svoje zdravie kedysi? Ministerstvo vnútra zdieľa na Facebooku príspevok o zaujímavých archívnych dokumentoch.

16:14 Niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva potrebujú pri dohľadávaní kontaktov pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus výpomoc. Ako vyplýva zo stanoviska ÚVZ, pre prudký nárast počtu nových pozitívne testovaných je to aktuálne prípad RÚVZ v Dolnom Kubíne, Bardejove a Humennom. Posilnenie kapacít očakáva ÚVZ počas októbra.

16:05 Prevádzku Základnej školy Laca Novomeského v Košiciach od utorka pre nákazu novým koronavírusom pozastavili, dôvodom sú štyria pozitívne testovaní žiaci. Vyučovanie sa realizuje dištančnou formou, riadne vyučovanie je naplánované od pondelka 12. 10.

16:02 Českej futbalovej reprezentácii nepomôžu v októbrových zápasoch na Cypre, v Izraeli a v Škótsku ani traja futbalisti Viktorie Plzeň Jan Kopic, Lukáš Kalvach a Zdeněk Ondrášek. Jeden z nich mal pozitívny test na koronavírus, a keďže bol v kontakte s klubovými spoluhráčmi, všetci traja národný tím opustili a zamierili do karantény.

15:45 Od utorka 13. októbra sú pacienti nastupujúci na plánovanú hospitalizáciu, operáciu či zákrok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina povinní preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako päť dní odo dňa jeho absolvovania, upozorňuje nemocnica na Facebooku.

15:27 Predseda vlády uznáva, že umelci i športovci patria k najviac postihnutým profesijným skupinám počas pandémie. V prípade pomoci, ktorá má kompenzovať ekonomické dosahy na ich príjmy, sa však naďalej spolieha na kompetentných ministrov. Uviedol to počas utorkovej pracovnej cesty na východnom Slovensku.

15:11 "Vo videu, ktoré bolo zdieľané aj slovenskými konšpirátormi, tento nemecký lekár plače a hovorí o prípadoch nemeckých detí, ktoré zomreli, lebo nosili rúška. K jednému z prípadov sa vyjadrila aj regionálna nemecká polícia a poprela ho," píše Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

14:47 Európsky parlament v Bruseli má od pondelka - od otvorenia októbrového plenárneho zasadnutia - k dispozícii vlastné testovacie centrum na nový typ koronavírusu. Toto zariadenie je od 5. októbra plne funkčné a má kapacitu vykonať 200 testov za deň. Podľa minulotýždňovej informácie kvestorov Európskeho parlamentu však ide iba o počiatočnú kapacitu a už v najbližšom čase bude možné vykonať oveľa viac denných testov.

14:38 Nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech a jej americký partner Pfizer v utorok oznámili, že svojho hlavného kandidáta na vakcínu proti novému druhu koronavírusu odovzdali regulačnému úradu Európskej únie na zrýchlené posúdenie, ktoré môže viesť k schváleniu tejto očkovacej látky.

14:25 Paríž je v stave najvyššej pohotovosti. Bary a kaviarne sú tam od utorka zatvorené z dôvodu narastajúceho počtu infekcií koronavírusom. Podrobnosti si pre nás prichystala naša spolupracovníčka Alena Vrbovská.

14:22 Talianska vláda zvažuje zavedenie celoplošnej povinnosti nosiť rúška na tvárach aj vo vonkajších priestoroch. Počet nových prípadov Covid-19 posledných deväť týždňov kontinuálne rastie. Minister zdravotníctva Roberto Speranza preto považuje za potrebný návrat k reštriktívnym opatreniam.

13:50 V Afrike sa koná 15 klinických testov potenciálnych vakcín proti ochoreniu Covid-19. V poznámke, ktorá vyšla v odbornom žurnále Nature, to uviedlo Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Päť testov sa koná v Juhoafrickej republike, štyri v Egypte a po jednom v Guinei-Bissau, Ghane, Ugande, Keni, Zambii a Zimbabwe.

13:23 Poľsko hlásilo v utorok denný rekord 58 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Na Twitteri to napísalo ministerstvo zdravotníctva. Údaje ukázali aj prudký nárast v počtoch ľudí napojených na pľúcny ventilátor a nemocničných lôžok obsadených pacientmi s ochorením Covid-19. Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov zaznamenalo celkovo 104.316 prípadov infekcie a tiež 2717 úmrtí, ale to sú oveľa nižšie údaje než v mnohých iných európskych krajinách.

13:21 Čína vedie rokovania, aby jej lokálne vyrábané vakcíny proti ochoreniu Covid-19 posúdila Svetová zdravotnícka organizácia, čo je krok smerujúci k poskytnutiu týchto vakcín na medzinárodné použitie. Lokálne vyrábané očkovacie látky podali v Číne státisícom najnutnejších pracovníkov a iným skupinám obyvateľov pokladaných za vysoko ohrozených koronavírusom, hoci klinické testy ešte neboli úplne ukončené.

13:01 Porušenie zákona má súvisieť najmä s nedostatkom vecnej pôsobnosti ÚVZ na vydávanie opatrení po vyhlásení mimoriadnej situácie a núdzového stavu, ako aj s právnou formou týchto opatrení.

12:58 Úrad verejného zdravotníctva SR porušil zákon pri vydávaní opatrení v čase prvého vyhláseného núdzového stavu pre koronavírusovú pandémiu. Skonštatovala to Generálna prokuratúra SR, ktorá poslala ÚVZ SR upozornenie prokurátora.

12:32 V zariadení sociálnych služieb v okrese Nové Zámky malo pozitívny výsledok testov na koronavírus 44 ľudí. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR, pozitívnych je tam 32 klientov a 12 pracovníkov.

12:22 Írska vláda zavádza prísnejšie opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy Covid-19, aby tak predišla lockdownu navrhovanému Národným tímom pre mimoriadny stav verejného zdravia. Vládna koalícia odmietla zaviesť piaty a zároveň najvyšší stupeň ochrany z vládneho "Plánu na život s COVIDom-19", a namiesto toho sa rozhodla zaviesť miernejšie, treťostupňové opatrenia.

12:10 Japonské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že obchodným cestujúcim z Južnej Kórey od štvrtka 8. októbra povolí vstup do krajiny bez povinnosti absolvovať 14-dňovú karanténu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra Jonhap.

11:44 Lekári si uvedomujú, že môže prísť krízová situácia, keď budú musieť pomáhať pacientom, hoci budú sami pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Takáto situácia v nemocniciach dnes rozhodne nie je. Uviedol to predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Ani podľa Slovenskej lekárskej komory nie je v tejto chvíli namieste hovoriť o tom, že pacientom budú poskytovať zdravotnú starostlivosť pozitívne testovaní lekári. Organizácie tak reagovali na slová premiéra Igora Matoviča.

11:30 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok varovala európske krajiny pred "únavou z pandémie", ktorá podľa nej ohrozuje na kontinente úsilie zamerané na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. "Aj keď sa únava (z krízy) zisťuje rôznymi spôsobmi a jej úroveň sa v jednotlivých krajinách líši, odhaduje sa, že v niektorých prípadoch teraz dosahuje viac ako 60 percent," uviedol šéf sekcie WHO pre Európu Hans Kluge

11:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

10:57 Vláda Spojených štátov zablokovala novú smernicu Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, ktorej účelom bolo overiť bezpečnosť vakcíny na ochorenie Covid-19 pred jej schválením na použitie. Nemenovaný americký činiteľ uviedol, že na zavedenie tejto smernice, ktorá by oneskorila uvedenie vakcíny na trh, "nie je klinický ani lekársky dôvod".

10:42 Testy všetkých zamestnancov základnej školy a materskej školy v Záhorskej Bystrici boli negatívne. Informuje o tom mestská časť Bratislava-Záhorská Bystrica na sociálnej sieti. Samospráva spresnila, že v pondelok (5. 10.) absolvovali testy všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy vrátane zamestnancov firmy, ktorá vydáva v škole a škôlke stravu.

10:29 Slováci sa musia pri vstupe do viacerých afrických krajín preukázať negatívnym testom na Covid-19. Ako informuje ministerstvo zahraničných vecí, osoby, ktoré priletia do Rwandy, musia mať negatívny výsledok testu na ochorenie Covid-19. Akceptované sú iba SARS-CoV 2 testy vykonané do piatich dní od odletu, pričom testy typu RDT nie sú rwandskými úradmi akceptované.

10:13 Máme 264 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Na JIS je 13 ľudí, 24 sú na umelej pľúcnej ventilácii.

10:10 Vyliečilo sa ďalších 162 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 5027.

10:05 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (27), Prešov (24), Banská Bystrica (22), Bardejov (22), Košice (20), Dolný Kubín (17), Trenčín (17), Stará Ľubovňa (16), Trnava (15), Nitra (12), Myjava (9), Brezno (7), Detva (7), Skalica (7), Gelnica (6), Svidník (6) a Trebišov (6). Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Námestovo, Sabinov a Zvolen, štyri prípady mali okresy Košice a okolie, Krupina, Piešťany, Stropkov a po tri prípady mali okresy Humenné, Levice, Michalovce, Spišská Nová Ves a Tvrdošín.

Dva prípady boli v okresoch Bánovce nad Bebravou, Čadca, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Nové Zámky, Pezinok, Prievidza, Sobrance, Topoľčany, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žilina, jeden prípad zaznamenali okresy Dunajská Streda, Ilava, Levoča, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Senec, Senica, Snina a Šaľa.

10:00 Na Slovensku pribudlo 320 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 13812 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3750 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:46 Počet nakazených na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 4348 na celkovo 234 584, informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform. Chorobe Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 90 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 4520.

9:38 V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 818 potvrdených prípadov nákazy a na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo rekordných 20 pacientov. Informovala o tom vláda v utorok na svojej stránke koronaviru.gov.hu. Celkový počet infikovaných dosiahol už 32.298 a počet úmrtí stúpol na 853.

9:31 Počet prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Indii za posledných 24 hodín o 61.267, v utorok ráno teda dosiahol 6,69 milióna. Ukázali to údaje indického ministerstva zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.
Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované koronavírusom narástol o 884 na celkových 103.569, informovalo tiež ministerstvo.

9:20 Krízový štáb Žilinského samosprávneho kraja zakázal návštevy v interiéroch zariadení sociálnych služieb, v zariadeniach v červených regiónoch platí zákaz aj vonku. Krízový štáb rozhodol vzhľadom na zhoršujúci sa vývoj epidemiologickej situácie. Nariadenie platí do odvolania.

9:10 Po považskobystrickom viceprimátorovi Jánovi Panákovi mal pozitívny test na nový koronavírus aj primátor mesta Karol Janas.

Najhoršia situácia je v okrese Uherské Hradiště, kde sa vírus za posledný týždeň potvrdil u viac ako 380 osôb na 100.000 obyvateľov.

9:03 V Českej republike pribudlo za pondelok 3119 nových prípadov nákazy, vyplýva z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s COVID-19 eviduje Česko 758 úmrtí, v pondelok ich tak pribudlo 11. Počet aktívnych prípadov je 38.172 a z ochorenia sa vyliečilo 46.636 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 1242 pacientov.

8:45 Kanadská provincia Québec, ktorá čelí nárastu počtu prípadov ľudí nakazených koronavírusom, nariadila nosenie rúšok v školských triedach a zatvorenie telocviční. Opatrenia sa týkajú najviac zasiahnutých - červených - zón provincie.

Osemmiliónový Québec je spomedzi kanadských regiónov najviac zasiahnutý. Nové opatrenia v oblasti verejného zdravia prichádzajú v čase, keď tam evidujú 1191 nových prípadov nákazy, pričom posledné štyri dni po sebe bola prekročená hranica 1000 nových prípadov denne.

Nové opatrenia nadobudnú účinnosť vo štvrtok a platiť budú tri týždne.

8:20 Počas pandémie celosvetovo stúpla počítačová kriminalita, najmä v prípadoch podvodov na internete a detskej pornografie. Vyplýva to z najnovšej správy európskeho policajného úradu Europol. K nárastu internetových podvodov výrazne prispel fakt, že ľudia počas pandémie trávia omnoho viac času na internete ako za normálnych okolností, ako aj strach z nákazy, približuje tohtoročná správa na tému počítačovej kriminality.

"Podvodníci rýchlo využili pandémiu tak, aby zaútočili na nevinných ľudí s cieľom predať im produkty, o ktorých tvrdili, že zabránia (ochoreniu) COVID-19 alebo ho vyliečia," píše sa v správe. V počiatočných fázach karanténnych opatrení  Europol tiež zaznamenal nárast množstva detskej pornografie a materiálov s obsahom sexuálneho zneužívania mladistvých, zverejnených na tzv. darkwebe.

7:55 Jeho lekár novinárom potvrdil, že Trump je stále infekčný.

7:30 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz a členovia jeho vlády mali negatívny výsledok testov na koronavírus. Podstúpili ich po tom, ako bol pozitívne otestovaný Kurzov blízky spolupracovník. Ako informoval denník Der Standard, Kurz sa v utorok vráti do práce, ale pracovné záležitosti bude vybavovať v režime videokonferencie alebo telefonátov.

7:00 Umelecká obec adresovala premiérovi Igorovi Matovičovi otvorený list. Podpísalo sa pod neho šestnásť organizácií, ktoré združujú ľudí v kultúrnom a kreatívnom priemysle, vrátane takzvaných "robotníkov kultúry".

6:30 Možnosť dobrovoľne odísť z internátov Univerzity Komenského v Bratislave počas uplynulého týždňa využilo niekoľko tisíc študentov. Na najväčších univerzitných internátoch Mlyny UK a na internáte Družba ostalo k pondelku 2340 ubytovaných, čo je 26 percent ubytovacej kapacity oboch internátov. Vedenie univerzity očakávalo, že do konca pondelka tento počet ešte klesne.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok