Koronavírus porazíme, odkázal Trump po návrate do Bieleho domu

TA3 TASR
6.10.2020 06:49

Americký prezident Donald Trump sa po hospitalizácii pre koronavírus vrátil do Bieleho domu. Krátko pred svojím prepustením z vojenskej nemocnice Walter Reed Army Medical Center prezident Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že sa "čoskoro vráti" ku kampani pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra.

Televízia CNN i ďalšie televízne stanice Trumpov odchod z nemocnice vysielali v priamom prenose. Trump - s rúškom na tvári - vyšiel najprv z budovy nemocnice a potom po schodoch zostúpil k vozidlu triedy SUV, ktoré ho odviezlo k vrtuľníku pripravenému na let k Bielemu domu, kde stroj americkej námornej pechoty pristál po krátkom lete. Po vystúpení z vrtuľníka Trump bez pomoci vyšiel po vonkajšom schodišti. Pred vchodom do budovy si sňal rúško, chvíľu postál a pózoval pre fotografov, potom zasalutoval a vošiel do svojej rezidencie.

Demokratický kandidát prezidentských volieb v USA Joe Biden kritizoval Trumpa za jeho výrok, že Američania by sa nemali báť choroby COVID-19 a nenechať ju, aby ovládla ich životy. "Povedzte to 205.000 rodinám, ktoré (počas epidémie) o niekoho prišli," odkázal Trumpovi Biden.

Trump po prepustení z nemocnice a návrate do Bieleho domu Američanom odkázal, aby koronavírusu nedovolili, aby im ovládol život. Vo videu na sociálnej sieti Twitter Trump deklaroval, že koronavírus "porazíme. Máme najlepšie lekárske vybavenie, najlepšie lieky, to všetko bolo nedávno vyvinuté." Trump dodal, že krajina a jej ekonomika sa budú aj naďalej znovu otvárať. "Choďte von, (súčasne) buďte opatrní," vyzval Trump, ktorý pri nakrúcaní videoposolstva nemal rúškom prekryté ústa ani nos. Jeho lekár, Sean Conley, pritom novinárom potvrdil, že Trump je stále infekčný.

Po vystúpení z vrtuľníka Trump bez pomoci vyšiel po vonkajšom schodišti. Pred vchodom do budovy si sňal rúško, chvíľu postál a pózoval pre fotografov, potom zasalutoval a vošiel do svojej rezidencie. Prezident USA pri odchode z nemocnice nemal žiadne vyhlásenie pre novinárov, povedal im len: "Ďakujem veľmi pekne". Niekoľkokrát bojovne zovrel v ruku v päsť alebo urobil gesto "palec hore".

Očakáva sa, že 74-ročný Trump bude pokračovať v zotavovaní v Bielom dome, kde sa o neho bude nepretržite starať tím lekárov a zdravotných sestier.
K Trumpovmu návratu z nemocnice dochádza v okamihu, keď Biely dom ešte len zisťuje veľkosť ohniska nákazy koronavírusom, ktorý zistili už u tucta blízkych kontaktov prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok