V karanténe je aj šéf parlamentu Kollár. Pribudlo 178 nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
10.9.2020 14:12

Na Slovensku máme 178 nových prípadov nákazy, čo je druhé najvyššie číslo od začiatku pandémie. Po ministrovi práce Milanovi Krajniakovi je v dobrovoľnej karanténe aj šéf NR SR Boris Kollár. Situácia sa postupne zhoršuje aj v okolitých krajinách, Česko zaznamenalo druhý denný prírastok nad 1000 nových prípadov nákazy. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

V karanténe je aj šéf parlamentu Kollár. Pribudlo 178 nakazených
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:26 Rakúska metropola Viedeň zostane v rámci takzvaného semaforového systému naďalej v žltej zóne, a to napriek narastajúcemu počtu prípadov osôb nakazených koronavírusom, pre ktorý jej hrozilo preradenie do oranžového, a teda tretieho stupňa.

Semaforový systém má štyri stupne. Zelená farba predstavuje nízke riziko nákazy, žltá stredné, oranžová vysoké a červená veľmi vysoké.

23:00 Hokejové kluby z celého Slovenska sa spojili a pred zápasmi domáceho pohára zorganizovali protest. Dôvodom je nespokojnosť s opatreniami vlády, pre ktoré kluby prichádzajú o potrebné financie.

21:30 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa s našimi hosťami rozprávali o aktuálnej pandemickej situácii. Ako to vyzerá v Tvrdošíne, ktorý sa stal rizikovým? Stíhajú hygienici dohľadávať kontakty? A aké opatrenia sprísnili v Prahe? Odpovedali naši hostia Monika Kavecká, poslankyňa NR SR, starostka obce Kunerád, Richard Raši, poslanec NR SR, David Vozdecký, redaktor TV TA3 v Prahe a Peter Bielik, generálny riaditeľ NCZI.

21:02 Francúzsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín ďalších 9843 prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, čo predstavuje rekordný počet od začiatku pandeémie. Predchádzajúci rekordný nárast hlásili francúzske úrady 4. septembra, a to 8975 infikovaných.

20:51 Vyše 28 miliónov infikovaných a tristotisíc úmrtí na celom svete. To sú aktuálne počty od začiatku šírenia nového koronavírusu. Najmä v Európe pribúdajú v uplynulých dňoch rekordné počty nakazených. Viaceré krajiny hlásia podobný priebeh a sprísňujú opatrenia.

19:01 V tíme hádzanárok Iuventy Michalovce je podozrenie na ochorenie COVID-19. Vedenie nadnárodnej MOL ligy preto odložilo na sobotu plánovaný duel Iuventy v 3. kole súťaže na ihrisku DHC Sokol Poruba. "Môžem potvrdiť, že jedna z našich hráčok mala pozitívny test na koronavírus. Druhý jej už vyšiel negatívny, no ešte ju čaká tretí, ktorého výsledok zaváži," uviedol športový riaditeľ Iuventy Michalovce Ján Beňadik.

18:04 Biotechnologická spoločnosť, ktorá na Slovensku ako jediná vyvíja vakcínu proti novému koronavírusu, úspešne dokončila predklinickú fázu jej testovania. Štúdia zatiaľ preukázala účinnosť vakcíny na živom víruse.

17:34 Za uplynulé dni pribudlo v Česku rekordných vyše 1100 prípadov nákazy. Doposiaľ boli maximá na úrovni maximálne 600 či 700. V reakcii na tento stav sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo prijať viaceré opatrenia. Pomôžu zmierniť priebeh nákazy? Pýtali sme sa epidemiológa Petra Smejkala.

17:00 Veľkokapacitné mobilné odberové miesta otvorili už v štyroch krajských mestách. Ako prvé spustilo prevádzku veľkokapacitné MOM v Bratislave. Ďalšie už funguje v Trenčíne, nasledovala Nitra a najnovšie pribudlo aj v Banskej Bystrici. Pacienti sa na testovanie do MOM objednajú cez COVID pass prostredníctvom korona.gov.sk.

16:45 Piati študenti Prešovskej univerzity v Prešove pochádzajúci z Ukrajiny boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Podľa prorektorky univerzity Jany Burgerovej sú v dobrom zdravotnom stave izolovaní na samostatnej izbe a zostávajú v karanténnom zariadení do absolvovania ďalšieho testu.

16:30 Prípady ochorenia Covid-19 bez epidemiologickej súvislosti zaznamenali už aj v okrese Košice. Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti uviedol, že v prípade tohto tzv. sporadického výskytu ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie. Ostatné prípady potvrdené v stredu v okrese Košice sú zväčša importy zo zahraničia a kontakty potvrdených prípadov ochorenia Covid-19.

15:50 Farmaceutická firma AstraZeneca uviedla, že jej vakcína proti koronavírusu môže byť k dispozícii už koncom tohto roka, a to napriek pozastaveniu testov. Britsko-švédska firma v stredu oznámila, že dočasne prerušila klinické testy vakcíny po tom, čo sa u jedného z pacientov zapojených do testovania prejavilo bližšie nešpecifikované ochorenie.

15:20 Francúzsko zaznamenalo v uplynulých dňoch vysoký nárast počtu nakazených koronavírusom. Za posledný týždeň testy odhalili vyše 35-tisíc infikovaných, čo je po Španielsku najviac v Európe. Podľa odborníkov ale stojí za týmto nárastom komplexnejšie testovanie.

15:10 Zbor väzenskej a justičnej stráže vo štvrtok potvrdil ochorenie Covid-19 u ďalšieho zo svojich príslušníkov, ktorý zostáva v domácej karanténe. "Dňa 8. septembra Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave potvrdil u príslušníka zboru služobne zaradeného na generálnom riaditeľstve podozrenie na infekčné ochorenie Covid-19. Osobám, ktoré boli v priamom kontakte, bola v tejto súvislosti nariadená domáca karanténa," dodala hovorkyňa ZVJS.

15:01 Epidemiologická situácia sa zhoršila aj na hornej Orave. V poslednom týždni pribudli v okrese Tvrdošín desiatky infikovaných ľudí. Krízový štáb preto zaradil región na červený zoznam. Prísnejšie opatrenia budú platiť od piatka.

14:30 Ministerstvo vnútra zaznamenalo v lete zvýšený nárast počtu občanov, ktorí vyhľadávali pomoc v informačných kanceláriách pre obete trestných činov. Dialo sa tak v čase po uvoľnení karanténnych obmedzení súvisiacich s pandémiou. Najviac klientov vyhľadalo informačnú kanceláriu v Bratislave.

14:08 Predseda NR SR Boris Kollár zrušil plánované piatkové vyhlásenie, na ktorom mal informovať o vyhlásení voľby kandidátov na generálneho prokurátora. Dôvodom je dobrovoľná päťdňová karanténa po návrate zo zahraničia. Keďže nebol v krajine, ktorá by bola zaradená medzi rizikové, rozhodol sa pre dobrovoľnú karanténu preventívne aj vzhľadom na aktuálnu situáciu.

14:07 Demokratický odborový zväz pedagógov v Maďarsku vyzval vládu, aby s okamžitou platnosťou nariadila na školách všeobecné testovanie na nový druh koronavírusu, pretože v opačnom prípade hrozí masové zatváranie škôl, informovali odbory na webovej stránke nedolgozzingyen.hu.

14:01 Slováci môžu cestovať na Cyprus len s negatívnym testom na koronavírus. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí. Pandemické opatrenia, ktoré v krajine platia, sa týkajú najmä povinnosti nosenia rúšok v interiéroch či počtu osôb cestujúcich v hromadnej doprave. V pobrežnom meste Limassol sa nemôže združovať viac ako desať ľudí.

13:44 V ubytovacom zariadení Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove, ktoré slúži ako karanténne centrum pre študentov, ktorí prídu na Slovensko z rizikových krajín, sa nachádza 55 zahraničných študentov. Vo štvrtok sa plánuje príchod ďalšej skupiny študentov, malo by ich byť okolo 50. Potvrdil to hovorca STU v Bratislave Fedor Blaščák.

13:23 "Chcel som to zakaždým zľahčovať," povedal 19. marca Trump v rozhovore s investigatívnym novinárom Bobom Woodwardom, len niekoľko dní po tom, čo v krajine vyhlásil stav núdze. "A aj naďalej to rád zľahčujem, pretože nechcem vytvárať paniku," pokračoval Trump.

13:01 Júlové dáta k priemyselnej produkcii potvrdili predpoklad, že dno už má priemysel zrejme za sebou. No vyhliadky ohrozuje podľa analytikov nástup druhej vlny pandémie. Nasledujúce mesiace zaostane priemyselná produkcia zrejme za úrovňami spred roka. S predkrízovými hodnotami analytici počítajú až v budúcom roku, resp. v úvode roka 2022. Tatra banka nepredpokladá, že priemysel bude v najbližších mesiacoch schopný ďalších razantnejších pozitívnych "skokov" v produkcii.

12:48 Žiakov prešovskej základnej školy, ktorú museli zatvoriť po tom, ako dvom učiteľkám potvrdili koronavírus, čaká v piatok testovanie.

12:33 Epidemiologická situácia sa zhoršuje aj na hornej Orave. V poslednom týždni pribudli v okrese Tvrdošín desiatky infikovaných ľudí. Zasadá preto aj krízový štáb, ktorý zvažuje zaradenie regiónu na červený zoznam.

12:20 Cirkevný súd v ruskom meste Jekaterinburg exkomunikoval pravoslávneho mnícha Sergeja, ktorý bol predtým civilným súdom odsúdený na zaplatenie pokuty vo výške 90.000 rubľov, v prepočte 1100 eur, za šírenie falošných správ o koronavíruse. Jeho exkomunikáciu musí ešte potvrdiť príslušný biskup.

12:01 V Rakúsku za posledných 24 hodín pribudlo 664 nových prípadov nákazy. Je to najvyšší denný prírastok od 29. marca, informovalo rakúske ministerstvo zdravotníctva. Najvyšší nárast hlási Viedeň.

11:45 V Bratislavskej Vrakuni zatvorili základnú školu Žitavská, osem detí prišlo do kontaktu s nakazeným koronavírusom. Rozhodol o tom krízový štáb mestskej časti.

11:15 Americký prezident Donald Trump vedel, že Covid-19 je smrteľnejší ako chrípka už predtým, ako ochorenie zasiahlo Spojené štáty, no rozhodol sa krízu zľahčovať. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že toto odhalenie prináša nová kniha novinára Boba Woodwarda. Rešpektovaný žurnalista, ktorý sa podieľal na zverejnení škandálu Watergate, sa s Trumpom 18-krát zhováral medzi decembrom a júlom.

11:10 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

10:50 V nemocniciach je s potvrdeným ochorením Covid-19 hospitalizovaných 95 pacientov. Na JIS je 16 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem pacientov.

10:40 Tri statusy obsahujúce nepravdivé a manipulatívne informácie týkajúce sa vírusu Covid-19 boli do svojho zmazania zdieľané viac ako päťtisíc krát, čo znamená, že odhadom sa dostali aj k viac ako 100-tisíc užívateľom sociálnej siete.

10:17 Maďarskí záchranári strojnásobili v uplynulých dňoch testovanie. Za posledný deň odhalili v krajine 476 prípadov potvrdených infikovaných, vyplýva z údajov na koronavirus.gov.hu. V súvislosti s chorobou Covid-19, spôsobovanou vírusom SARS-CoV-2, zomreli dvaja pacienti, čím počet obetí koronavírusu stúpol na 630.

10:14 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 33 nakazených. Nasledujú Michalovce, kde pribudlo 17 infikovaných, Lučenec a Nitra majú 12 nových prípadov, Košice 11, Stará Ľubovňa 10.

10:05 Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 54 pacientov, spolu ich je už 3001. Nepribudlo žiadne úmrtie.

10:00 Na Slovensku pribudlo 178 nových prípadov nákazy, čo je po 226 prípadoch zo 4 septembra druhý najvyšší denný prírastok nakazených. Celkovo evidujeme 5066 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5021 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Na celosvetový rozvoz vakcín proti koronavírusu bude potrebných 8000 lietadiel typu Boeing 747, vyplýva z najnovšej správy Medzinárodného združenia leteckých dopravcov. Združenie vyvíja plán na globálnu distribúciu očkovacej látky aj napriek tomu, že účinná vakcína ešte neexistuje. Plán pritom počíta len s jednou dávkou na osobu.

9:20 Ministerstvo obrany prerozdelí medzi profesionálnych vojakov a zamestnancov rezortu odmeny za boj v prvej línii proti pandémii. „Môžem potvrdiť, že sme sa rozhodli alokovať peniaze v prospech 6 972 profesionálnych vojakov a vojačiek a civilných zamestnancov, ktorí boli v priamom styku v prvej línii. Celkovo to pre náš rezort znamená približne 4,67 milióna eur,“ povedal minister Jaroslav Naď.

9:05 Vysoké školy sú pripravené na nový akademický rok 2020/2021. Zhodli sa na tom rektori univerzít a vysokých škôl na stredajšom stretnutí Slovenskej rektorskej konferencie. Hlavnou témou spoločnej diskusie bola príprava na nový akademický rok v závislosti od pandemickej situácie, výmena informácií a skúseností s organizáciou výučby v podmienkach prechodu na dištančné vzdelávanie, ale aj požiadavky na kompenzáciu nákladov vyvolaných prísnymi hygienickými a bezpečnostnými opatreniami v podmienkach pandemickej krízy.

8:55 V Nemecku vzrástol počet odhalených prípadov nákazy o 1892. Krajina s približne 83 miliónmi obyvateľov má teraz celkovo potvrdených 255 366 nakazených. Vyplýva to zo štatistiky nemeckého Inštitútu Roberta Kocha. Podľa jeho údajov zomrelo v krajine od začiatku epidémie 9341 ľudí, z toho za posledný deň tri osoby s ochorením Covid-19.

8:20 Ceny ropy sa vo štvrtok ráno stabilizovali po prudkom stredajšom zotavení z utorkového pádu. Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.47 h SELČ predával po 38,00 USD (32,28 eura). To bolo o 5 centov alebo o 0,13 % menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v stredu polepšil o 1,29 USD alebo približne 3,5 % a uzavrel na 38,05 USD za barel. V utorok WTI stratila až 7,6 % a uzavrela na 3-mesačnom minime.

7:30 Česko zaznamenalo druhý denný prírastok nad 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom, v stredu laboratóriá potvrdili 1161 pozitívnych testov. V utorok pribudlo 1164 prípadov. Počet aktuálne nakazených už presiahol 10 000, s ochorením Covid-19 zápasí 10 218 ľudí, najviac od začiatku pandémie.

U väčšiny z nich má ochorenie mierny priebeh. V posledných týždňoch však pribudlo hospitalizovaných. Za uplynulý mesiac ich počet vzrástol na viac než dvojnásobok, počet ľudí vo vážnom stave potom na viac než trojnásobok. V nemocnici je podľa údajov na webe ministerstva zdravotníctva 244 ľudí, z toho 57 vo vážnom stave.

V Česku pribudlo 1161 nových prípadov nákazy.

7:00 Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo u riaditeľa českého Štátneho zdravotného ústavu Pavla Březovského. V stredu večer o tom informoval český spravodajský server Seznam Zprávy. Po hlavnej hygieničke Jarmile Rážovej a riaditeľovi českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislavovi Dušekovi sa tak nakazil ďalší popredný predstaviteľ českého ministerstva zdravotníctva, pod ktoré zmienené inštitúcie spadajú.

6:35 Všetci občania Českej republiky starší ako 60 rokov dostanú od štátu jeden respirátor a päť rúšok. Na sociálnej sieti Twitter to v stredu večer oznámil český minister vnútra Jan Hamáček s tým, že takéto opatrenie schválila vláda.

6:10 Ľudia zo zdravotníctva, ktorí počas pandémie riskovali "v prvej línii", napokon dostanú viac peňazí, spolu 77 miliónov eur. Minister zdravotníctva Marek Krajčí upresnil, o koho pôjde. Odmeny dostanú zdravotníci v ústavných zariadeniach a ambulanciách (vrátane lekárov), záchranári, dopravná zdravotná služba a farmaceuti. Odmeny budú v sume od 300 do 500 eur.

6:05 Od štvrtka vstúpili do platnosti nové opatrenia, ktoré zjednotia podmienky organizácie hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy. Informoval o tom Marek Eliáš z Komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok