Nových prípadov nákazy je výrazne viac, zomreli dvaja pacienti

TA3 TASR SITA ČTK
9.9.2020 10:03

Najnovšie máme 161 prípadov nákazy. Čísla stúpajú aj u susedov. Praha i Budapešť sprísňujú opatrenia. Česko zavádza povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch budov. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Nových prípadov nákazy je výrazne viac, zomreli dvaja pacienti
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:49 Vo Francúzsku pribudlo 8577 nových prípadov nakazených, čo je približne o 2000 viac než predchádzajúci deň. Podľa agentúry Reuters ide o druhý najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie.

19:53 Nemecko s platnosťou od štvrtka zaradilo českú metropolu Praha v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na zoznam rizikových oblastí. Oznámil to Inštitút Roberta Kocha. Rozhodnutie označiť Prahu za mesto s vysokým rizikom nákazy prijali v stredu večer predstavitelia nemeckých ministerstiev zahraničných vecí, zdravotníctva a vnútra.

19:19 Členovia Slovenskej rektorskej konferencie deklarujú pripravenosť slovenských vysokých škôl a univerzít na nový akademický rok 2020/2021, ako aj dodržiavanie hygienických a bezpečnostných opatrení v záujme ochrany študentov a zamestnancov. V stredu počas zasadnutia SRK na Akadémii Policajného zboru v Bratislave to uviedlo 26 rektorov vysokých škôl a univerzít.

18:14 Nemecké bezpečnostné orgány tvrdia, že na demonštrácii proti opatreniam, ktoré súvisia s pandémiou koronavírusu, sa minulý mesiac zúčastnili tisíce extrémistov. Protest vtedy vyvrcholil pokusom niektorých demonštrantov zaútočiť na parlament.

Šéf spravodajskej služby v Berlíne Michael Fischer pred zákonodarcami uviedol, že predbežná kontrola záberov z 29. augusta naznačuje, že na protestoch sa zúčastnilo najmenej 2500 až 3000 pravicových extrémistov a príslušníkov skupín s označením Ríšski občania, ktorí odmietajú legitimitu moderného nemeckého štátu. Tí tvrdia, že Nemecká ríša naďalej existuje v ohraničení spred druhej svetovej vojny a riadi ju ríšska alebo exilová vláda.

18:00 Pápež František prvýkrát predstúpil v rúšku pred veriacich na pravidelnej generálnej audiencii vo Vatikáne. Išlo v poradí o druhú generálnu audienciu od 26. februára, kedy boli z dôvodu pandémie koronavírusu na polroka prerušené. Prvá sa konala 2. septembra. Audiencia pre zhruba 500 ľudí sa v stredu uskutočnila na uzatvorenom nádvorí Apoštolského paláca vo Vatikáne, a nie na Námestí svätého Petra.

17:23 Mestská polícia v Banskej Bystrici sa chystá kontrolovať cestujúcich MHD, či dodržiavajú hygienické opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 v autobusoch a trolejbusoch. Zaznamenala podnety, ktoré sa týkajú nedostatočného dodržiavania hygienických opatrení. Upozornila na to MsP na sociálnej sieti.

16:52 Medzinárodný menový fond varoval, že koronakríza sa "zďaleka neskončila", a že je potrebná ďalšia podpora ekonomík. Fond zdôraznil nevyhnutnosť mnohostrannej spolupráce na zabezpečenie dostatočných dodávok potom, čo bude k dispozícii vakcína.

16:42 Matovič v mene všetkých troch krajín apeloval na ľudí, aby boli aj počas druhej vlny pandémie zodpovední. "Tento boj naozaj vyhráme vtedy, keď budeme spoločne zodpovední. Keď si uvedomíme, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii," vyhlásil Matovič. "Myslíme si, že aj obyčajné rúško chráni životy," pokračoval s tým, že nosenie rúšok zostane popri zodpovednom správaní kľúčovým nástrojom boja proti pandémii aj v druhej vlne.

16:35 Premiér Igor Matovič tlačovej konferencii po stretnutí predsedov vlád Slavkovského formátu vo Viedni ubezpečil, že hranice medzi Slovenskom, Českou republikou a Rakúskom zostávajú nateraz otvorené. Pozrite si celú tlačovú besedu.

16:05 Podľa prezidenta futbalovej La Ligy Javiera Tebasa sa fanúšikovia na tribúny štadiónov najvyššej španielskej futbalovej súťaže vrátia až vtedy, keď bude k dispozícii očkovacia vakcína proti ochoreniu Covid-19.

15:50 Mestské hotely, reštaurácie a subjekty podnikajúce v krajských a okresných mestách sa obracajú na vládu otvoreným listom a žiadajú o pomoc. Poukazujú na nulové tržby, čo pre mnohé z nich môže byť likvidačné, a chcú zabrániť hromadnému prepúšťaniu. Ako možné riešenia navrhujú príspevok na fixné náklady, zníženie DPH na ubytovacie a reštauračné služby či odpustenie sociálnych odvodov.

15:37 Od štvrtka vstúpia do platnosti nové opatrenia, ktoré zjednotia podmienky organizácie hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy. Informoval o tom Marek Eliáš z Komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pre všetky hromadné podujatia bude platiť obmedzenie na 1000 osôb v jednom okamihu pre exteriér a 500 osôb v jednom okamihu v interiéroch. Platí to rovnako aj pre svadobné a pohrebné obrady, cirkevné i civilné, ako aj výkon bohoslužieb, prvého svätého prijímania a sviatosti birmovania.

15:16 V Bratislavskom kraji je aktuálne zavretých 12 predškolských a školských zariadení. Početnejší výskyt ochorení Covid-19 za utorok evidujú úrady v Bratislave a Dolnom Kubíne. Medzi pozitívnymi osobami v Bratislavskom kraji sú importy zo zahraničia a tiež osoby, ktoré prišli do kontaktu s Covid-19. V utorok potvrdili aj sporadický výskyt prípadov v rámci celého kraja. Výchovno-vzdelávací proces je doposiaľ prerušený v 12 predškolských a školských zariadeniach.

15:10 V Holandsku za posledných 24 hodín potvrdili 1140 prípadov nákazy koronavírusom. To je najviac od 17. apríla, informoval holandský inštitút verejného zdravia RIVM. Počet nakazených v krajine po potlačení vírusu od konce júla opät stúpa.

14:22 V Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok dnes zomrel 78-ročný pacient s ochorením Covid-19. Ležal na Anestéziologicko-resuscitačnom oddelení pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková, presnú príčinu úmrtia určí až pitva.

14:15 Belgicko sa v utorok rozhodlo zaradiť hlavné mesto ČR Praha do červenej zóny na koronavírusovom semafore, po návrate z ktorej je potrebné absolvovať 14-dňovú karanténu a test na ochorenie Covid-19. Zvyšok Českej republiky patrí do oranžovej zóny, pre ktorú sú karanténa a test odporúčané. Informovalo o tom české veľvyslanectvo v Belgicku.

13:52 Suma na odmeny pre pracovníkov, ktorí v čase prvej vlny pandémie pracovali v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, sa zvýši na 77 miliónov eur. Pôvodne sa malo rozdeľovať 50 miliónov eur. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister financií Eduard Heger.

13:45 Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo prekročil hranicu 27 a štvrť milióna. Ochoreniu Covid-19 podľahlo viac ako 891-tisíc pacientov. Najviac nakazených už dlhodobo hlásia Spojené štáty. Pozrite si viac v správach TA3 po 13. hodine.

13:30 Nemecko podľa diplomatických zdrojov ČTK od štvrtka s najväčšou pravdepodobnosťou zaradí Prahu na zoznam rizikových oblastí. Rozhodnutie oznámi Berlín oficiálne dnes večer.

13:08 Testy odpadových vôd na prítomnosť nového druhu koronavírusu v Maďarsku vykonané v 36. týždni naznačili, že na väčšine územia krajiny sa začalo komunitné šírenie nákazy, pričom najpravdepodobnejšími ohniskami infekcie vírusom SARS-CoV-2 budú v nadchádzajúcich dňoch mestá Nyíregyháza, Budapešť a Debrecín.

13:01 Európska komisia v stredu uzavrela kontaktné rokovania s farmaceutickou spoločnosťou BioNTech-Pfizer o kúpe potenciálnej vakcíny proti nákaze Covid-19. Ide už o šiestu spoločnosť, s ktorou eurokomisia uzavrela podobné rokovania. Doteraz sa exekutíva EÚ o nákupe účinnej vakcíny dohodla so spoločnosťami Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac a Moderna. Prvá zmluva podpísaná s koncernom AstraZeneca vstúpila do platnosti 27. augusta.

12:58 Počet prípadov nákazy v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 421 a dosiahol 71 497. V utorok ochoreniu Covid-19 podľahlo v Poľsku ďalších 11 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 2147.

12:56 Jedným z prvých, ktorí sa prišli otestovať na novom mieste v Banskej Bystrici, bol šéf ĽSNS Marian Kotleba, ktorý pred pár dňami po návrate z dovolenky nastúpil do povinnej karantény. Prišiel bez rúška.

12:54 Dnes spustilo testovanie na Covid-19 ďalšie veľkokapacitné odberové miesto, tentokrát v Banskej Bystrici. Dennú kapacitu odberu vzoriek zvýši z 50 na 300 ľudí denne.

12:36 Prezidentka Čaputová opätovne nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zákon bude platiť aj napriek tomu. Úrad verejného zdravotníctva tak bude môcť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko krajiny má byť do výšky 5000 eur.

12:20 V Slovinsku zaznamenali za utorok 79 pozitívnych testov na koronavírus z 2560 urobených, vyplýva z údajov tamojšej vlády. Ide o najvyšší denný prírastok prípadov od začiatku pandémie.

12:08 V priebehu tohto týždňa prebehlo testovanie na ochorenie Covid-19 zamestnancov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach. Vyšetrení boli aj pracovníci pobočiek úradu v Želiezovciach a v Šahách. Podľa slov námestníčky nemocnice Heleny Dudášovej vykonal odberový tím celkovo 200 rýchlotestov. "Našťastie, všetky boli negatívne," skonštatovala.

11:45 Kapacity zdravotníkov sa posilnia aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

11:45 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 11. hodine.

11:33 V celej Českej republike bude od štvrtka platiť povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch budov. Oznámil to v stredu minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorý sa na tom zhodol s odborníkmi. Vojtěch avizoval sprísnenie opatrení pre celú republiku v deň, keď začali platiť nové pravidlá pre nosenie rúšok v hlavnom meste Praha, ktorá je jediná "oranžová" na takzvanom koronavírusovom semafore.

11:18 Na margo toho, že ľudia nechcú byť obmedzovaní opatreniami, Krajčí hovorí, že ak by sa rúška nosili, obmedzenia by byť nemuseli. "Pokiaľ sa rúška nosia a dodržuje sa to, čo sme sa dohodli, tak sa žiadne celoplošné opatrenia nebudú musieť prijímať," poznamenal.

11:01 Ústavný súd SR eviduje 41 podaní týkajúcich sa povinnej štátnej karantény alebo iných opatrení prijatých v súvislosti so šírením pandémie. "V 32 prípadoch sú sťažovateľmi fyzické osoby a v deviatich prípadoch sú sťažovateľmi právnické osoby," konštatovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. Tri z podaní boli podľa jej slov vybavené odložením, ďalšími sa ÚS stále zaoberá.

10:56 Pozrite si tlačovú besedu Petra Pellegriniho. Hovoril o návrhu zákona o zvýšení pandemickej OČR. Tento návrh už predložil do Národnej rady SR.

10:51 Rusko zaznamenalo v stredu 142 nových úmrtí v dôsledku Covid-19 v priebehu posledných 24 hodín, čím celkový počet obetí epidémie v krajine prekročil 18 000. Vyplýva to z údajov protivírusového krízového centra. Počet infikovaných stúpol o 5 128, čo je najviac od polovice augusta. Celkovo sa nakazilo už 1 041 007 ľudí.

10:51 Venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhol, aby sa všetci kandidáti v parlamentných voľbách naplánovaných na začiatok decembra nechali zaočkovať ruskou vakcínou proti chorobe Covid-19.

10:45 Nákazu potvrdili laboratórne testy v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 411 ľuďom. S ochorením Covid-19 zomreli dvaja muži vo veku 103 a 72 rokov, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

10:40 Zatváranie hraníc je z pohľadu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka krajné riešenie. Uviedol to pred rokovaním vlády v súvislosti so stúpajúcimi počtami nakazených. "Osobne sa prihováram za to, aby sme hľadali také riešenia, ktoré nám pred týmto uzatvorením hraníc dajú určitú flexibilitu. Samozrejme, nemôžeme nevidieť, že v susedných krajinách, osobitne v Česku a Rakúsku, dramaticky narástli čísla infikovaných," povedal Korčok.

10:25 Krajčí potvrdil, že v súvislosti s novým koronavírusom zomrelo 15-ročné dievča. Dievča malo podľa neho aj iné zdravotné ťažkosti a veľký stupeň obezity, čo je rizikový faktor pri nákaze ochorením Covid-19. To, či bol dievčaťu podaný liek s účinnou látkou remdezivir, Krajčí komentovať nechcel.

10:17 Pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch: Bratislava (44), Tvrdošín (17), Prešov (9), Nitra (8), Stará Ľubovňa (7), Žilina (7), Malacky (5), Michalovce (5), Senec (5), Trenčín (5), Komárno (4), Pezinok (4), Trnava (4), Galanta (3), Košice (3), Nové Zámky (3), Prievidza (3), Snina (3), Dunajská Streda (2), Poprad (2), Šaľa (2), Banská Bystrica (1), Brezno (1), Detva (1), Gelnica (1), Hlohovec (1), Ilava (1), Liptovský Mikuláš (1), Lučenec (1), Nové Mesto nad Váhom (1), Partizánske (1), Považská Bystrica (1), Rimavská Sobota (1), Sabinov (1), Skalica (1), Sobrance (1) a Svidník (1).

10:08 "Stúpajú nám počty hospitalizovaných. Na JIS je 17 ľudí, na pľúcnej ventilácii sedem," priblížil na brifingu minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa neho čelíme obrovskej dezinformačnej kampani a zďaleka nie sme jednotní v dodržiavaní opatrení.

10:06 Vyliečilo sa ďalších 34 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2947. Máme 98 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19.

10:00 Na Slovensku pribudlo 161 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 4888 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5309 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:40 V nitrianskej nemocnici zomrelo len 15-ročné dievča, u ktorého predtým potvrdili nákazu koronavírusom.

9:00 Farmaceutická firma AstraZeneca prerušila testy vakcíny proti koronavírusu po tom, čo sa u jedného z účastníkov prejavili vedľajšie účinky, uviedla v utorok hovorkyňa spoločnosti Michele Meixellová.

8:50 Spotrebiteľské ceny v Číne pokračovali v raste aj v auguste, tempo rastu sa však spomalilo. Podpísalo sa pod to najmä zmiernenie rastu cien bravčového mäsa.

8:25 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 2551 na celkovo 143 030, vyplýva z údajov zverejnených v stredu na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 45 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2979. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1157 ľudí, od začiatku pandémie už 64 703.

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2 podľahlo v krajine ďalších 45 ľudí.

7:59 Taliansko v utorok dokončilo evakuáciu preplnených záchytných stredísk na ostrove Lampedusa. Medzi viac ako 2500 migrantmi na piatich lodiach bolo najmenej 220 ľudí infikovaných novým koronavírusom.

7:35 Niekoľko veľkých požiarov vypuklo v noci z utorka na stredu vo vnútri a okolí preplneného utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos.

7:05 Zhromaždenia viac ako šiestich ľudí budú od pondelka v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu v Anglicku zakázané.

6:30 Osoby, ktoré si v Budapešti nezakryjú predpísaným spôsobom tvár v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, budú musieť zaplatiť pokutu 8000 forintov (22 eur). Rozhodol o tom v utorok operatívny štáb maďarského hlavného mesta v záujme spomalenia šírenia nového druhu koronavírusu.

6:20 V utorok pribudlo v Česku rekordných 1164 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, doterajším maximom pritom bolo piatkových 796 prípadov. Rekordný je tiež počet aktuálne chorých, ktorých 9272. U väčšiny z nich má ochorenie mierny priebeh, mnohí sú bez príznakov. Hospitalizovaných s Covid-19 je 234 ľudí, vo vážnom stave je podľa posledných údajov ministerstva zdravotníctva 62 pacientov, najviac od 29. apríla.

6:15 V Prahe od stredy 9. septembra platia nové hygienické opatrenia, ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu. Situácia v Prahe patrí z dôvodu nárastu počtu nakazených k najhorším v krajine a hygienici pripustili, že už nestíhajú sledovať kontakty všetkých nakazených osôb.

6:05 Konzílium epidemiológov a infektológov je plne funkčné. Na sociálnej sieti to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že všetci, vrátane jeho a hlavného hygienika Jána Mikasa, majú výsledok testov na ochorenie COVID19 negatívny.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok