Nových prípadov je takmer sto, koronavírus je v ďalšom DSS

TA3 TASR SITA ČTK
8.9.2020 10:03

Po ministrovi zdravotníctva a hlavnom hygienikovi je v dobrovoľnej karanténe aj minister práce Milan Krajniak. U jedného zo zamestnancov rezortu sa totiž preukázali príznaky koronavírusu. Ten v niektorých častiach ovplyvnil aj školský rok, na východe zatvorili až päť škôl. Ako sa bude situácia vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Nových prípadov je takmer sto, koronavírus je v ďalšom DSS
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:26 Minister zdravotníctva Marek Krajčí aj hlavný hygienik Ján Mikas majú negatívny výsledok testu na COVID-19. Šéf rezortu zdravotníctva o tom v utorok informoval na sociálnej sieti.

21:57 Počet prípadov nákazy koronavírusom v preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos sa od pondelka zdvojnásobil na 35. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestne úrady.

20:41 Politické rokovania zamerané na vytvorenie federálnej koaličnej vlády v Belgicku sú dočasne pozastavené. Dôvodom nie sú nezhody medzi politikmi, ale pandémia nového typu koronavírusu. Kráľom poverený vyjednávač Egbert Lachaert bol totiž v utorok pozitívne otestovaný na ochorenie COVID-19. To znamená, že testy teraz musia podstúpiť všetci politici, s ktorými v posledných dňoch prišiel do kontaktu.

20:21 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:21 Osoby, ktoré si v Budapešti nezakryjú predpísaným spôsobom tvár v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, budú musieť zaplatiť pokutu 8000 forintov (22 eur). Rozhodol o tom v utorok operatívny štáb maďarského hlavného mesta v záujme spomalenia šírenia nového druhu koronavírusu.

18:00 Európsky parlament zrušil v utorok plány uskutočniť budúcotýždňovú plenárnu schôdzu vo francúzskom Štrasburgu po tom, čo sa toto mesto dostalo v súvislosti s koronavírusovou pandémiou do "červenej zóny". Informovala o tom agentúra AFP s tým, že plánované zasadnutie sa bude konať v Bruseli.

17:51 Do Čiernej Hory je možné vstúpiť bez obmedzení, pri návrate však treba počítať s domácou izoláciou. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke. V krajine platia naďalej opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Je povinné nosenie rúška v interiéroch a hromadnej doprave, zhromažďovanie je povolené za účasti maximálne 40 osôb v otvorených priestoroch a 20 osôb v zatvorených priestoroch.

17:30 Na všetkých lôžkových oddeleniach Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku platí od stredy 9. septembra zákaz návštev. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

17:27 V záujme pendlerov a zachovania pracovných miest znovuotvorili v utorok na východe Maďarska maďarsko-slovenské cestné hraničné priechody Kráľ – Bánréve a Hosťovce – Tornanádaska, informovala agentúra MTI.

17:24 Ministerstvo vnútra sa dohodlo so Slovenským zväzom nepočujúcich a uhradí financie za vykonané posunkové tlmočenie na tlačových konferenciách. Ako ďalej rezort uvádza vo svojom profile na sociálnej sieti, ministerstvo tlmočníkom uhradí peniaze obratom po prijatí faktúry na vyrokovanú sumu.

16:48 Ministerstvo školstva bude s riaditeľmi škôl v súvislosti s pandémiou komunikovať cez samostatný portál Covid - školský semafor. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva školstva. Cez danú platformu chce rezort získavať informácie o vývoji epidemiologickej situácie v školách a školských zariadeniach. Rýchle informácie pomôžu rezortným odborníkom promptne reagovať na potreby škôl a aktualizovať protiepidemické opatrenia a odporúčania.

16:32 Cestujúci, ktorí počas predchádzajúcich 14 dní navštívili rizikovú krajinu a prichádzajú na Slovensko letecky, sa musia zaregistrovať na stránke korona.gov.sk. Opatrenie platí od 10. septembra od 7.00 h. Registrácia je naďalej povinná aj pre ľudí prichádzajúcich na Slovensko autom z Ukrajiny. Potvrdením o registrácii sa treba preukázať policajtom.

16:21 V českom hlavnom meste Prahe budú od stredy 9. septembra platiť nové hygienické opatrenia, ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu. Situácia v Prahe patrí z dôvodu nárastu počtu nakazených k najhorším v krajine a hygienici pripustili, že už nestíhajú sledovať kontakty všetkých nakazených osôb

16:15 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Holandsku dosiahol za uplynulý týždeň najvyššiu úroveň od konca apríla - zvýšil sa o 51 percent. Počet nových potvrdených prípadov sa za uplynulý týždeň (do utorka) zvýšil na 5427, pričom týždeň predtým ich pribudlo 3597. Celkový počet vykonaných testov sa pritom zvýšil o desať percent na vyše 180.000.

16:10 Návrat detí do škôl po letných prázdninách bojkotovala časť španielskych rodičov, ktorí sa obávajú, že by sa ich deti mohli nakaziť novým druhom koronavírusu.

15:36 Francúzsky premiér Jean Castex sa nechá otestovať na koronavírus. Viezol sa totiž v jednom aute s riaditeľom cyklistických pretekov Tour de France, ktorý se nakazil vírusom SARS-CoV-2. S odvolaním sa na premiérov úrad o tom informovala agentúra Reuters.

15:22 Rakúsky kancelár chce napriek hrozbe koronavírusu nechať cez zimu otvorené lyžiarske strediská i školy. Vláda podľa Sebastiana Kurza urobí všetko pre to, aby zabezpečila bezpečné lyžovanie. "Musíme sa pokúsiť viesť čo najnormálnejší život, ako je možné, vo všetkých oblastiach našich životov," vyjadril sa Kurz.

15:10 V Bratislave pribudli ďalšie školy, kde museli pre nový koronavírus prijať karanténne opatrenia. Týka sa to Súkromnej materskej školy na Kozej, jednej triedy v Súkromnej strednej športovej škole na M. C. Sklodowskej, žiakov prvého ročníka na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej na Gorazdovej a jednej triedy v Súkromnom gymnáziu na Českej.

14:55 Európska ekonomika má za sebou rekordný prepad, výsledok je však o niečo lepší, než odborníci pôvodne očakávali. Ukázala to aktuálna správa európskeho štatistického úradu. Z nej vyplýva aj to, že slovenské hospodárstvo dopadlo lepšie, než priemer Európskej únie.

14:45 V Sýrii sa novým druhom koronavírusu nakazilo viac než 40 členov personálu OSN a ich rodinných príslušníkov. Informoval o tom hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Jens Laerke, ktorý varoval pred šírením nákazy v tejto vojnou postihnutej krajine.

14:27 Spomedzi nových prípadov nákazy pribudlo v Bratislavskom kraji 39 infikovaných. Ide o 21 žien a 18 mužov. Najmladšie je jednoročné dieťa, najstarší je 72 ročný muž. Prípady sa podľa jej slov vyskytli vo všetkých okresoch Bratislavského kraja. "Medzi pozitívnymi osobami sú importy zo zahraničia, ako napríklad z Francúzska, Ukrajiny, Slovinska a Srbska. Ďalej evidujeme prípady, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s už pozitívnymi osobami na COVID-19 a aj sporadický výskyt v rámci celého Bratislavského kraja," uviedla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová.

14:11 Sociálna poisťovňa vyplatí v septembri posledné dávky v nezamestnanosti za predĺžené podporné obdobie. Na konci augusta sa totiž skončilo predĺžené podporné obdobie v nezamestnanosti.

13:40 Ženská tenisová jednotka Asleigh Bartyová tento rok nehrá na US Open pre obavy z koronavírusu. Najnovšie vyhlásila, že pre rovnaký dôvod vynechá aj ďalší grandslam - parížsky Roland Garros.

12:55 Tradičné vinohradnícke oberačkové slávnosti v Pezinku pre aktuálnu situáciu s pandémiou nového koronavírusu zrušili. Organizáciu Vinobrania mesto plánovalo na 18. až 20. septembra. "Z dôvodu epidemiologickej situácie a platných preventívnych opatrení v prípade usporadúvania hromadných podujatí sa Vinobranie Pezinok tento rok konať nebude," oznámila samospráva na svojom webe.

12:32 V auguste bolo v priemere každý deň zistených 40 nových pozitívnych prípadov na nový koronavírus. Vyplýva to z analýzy šírenia ochorenia Covid-19, ktorú na základe údajov z Epidemiologického informačného systému EPIS spracovali Jana Námešná a Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Analýzu zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

12:17 Prešovský samosprávny kraj je pripravený sprísniť protiepidemiologické režimy vo svojich organizáciách. Dôvodom sú rastúce čísla štatistík infikovaných pacientov na Covid-19 a lokálne ohniská na východe krajiny. Vo Svidníku zriadi karanténne centrum pre študentov z Ukrajiny.

12:05 Slováci cestujúci do Lotyšska musia absolvovať dvojtýždňovú karanténu. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. V krajine sa skončil núdzový stav a verejný život sa podľa rezortu diplomacie pomaly vracia do normálu. Slováci však môžu Lotyšsko využiť ako tranzitnú krajinu, musia to však stihnúť do 12 hodín.

11:50 V Maďarsku nariadila šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová prísny zákaz návštev vo všetkých sociálnych zariadeniach, ale aj zákaz opustenia týchto inštitúcií. Agentúru MTI o tom v utorok informoval rezort ľudských zdrojov.

11:20 Nákazu v Maďarsku potvrdili za posledný deň 341 ľuďom, čím počet doteraz infikovaných jedincov dosiahol 9304. S ochorením COVID-19 zomrel jeden pacient, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu zverejnených v utorok.

11:03 Testovanie na protilátky na ochorenie Covid-19 odhalilo, že takmer jedno percento z 10 100 testovaných prekonalo ochorenie spôsobené novým koronavírusom. Uviedol to generálny riaditeľ laboratórnej spoločnosti Alpha Medical Peter Lednický. Výsledky laboratórnych testov sú z obdobia od 16. júna do 7. septembra, v rámci preventívnych prehliadok ich bezplatne absolvovali poistenci Dôvera zdravotná poisťovňa.

10:50 Výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín diskutoval o stratégii EÚ v otázke vakcín proti koronavírusu vrátane súčasného stavu týkajúceho sa kontraktov na nákup týchto liekov. Ako uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa sekcie zdravia a bezpečnosti potravín Sandra Gallinová, na dosiahnutie dôvery voči budúcej vakcíne bude potrebná maximálna transparentnosť.

10:32 Bratislavská župa hlási ďalšie dva prípady koronavírusu, pozitívny test má jeden žiak Tanečného konzervatória Evy Jaczovej na Gorazdovej a jeden klient Domova sociálnych služieb Gaudeamus na Mokrohájskej v Bratislave. Informoval o tom Odbor komunikácie BSK.

10:28 Všeobecná zdravotná poisťovňa pripravila pre poistencov COVID balíček. Ako uviedla podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková, COVID balíček okrem štandardného COVID vyšetrenia PCR metódou obsahuje aj respiračné vyšetrenia.

10:12 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 90 pacientov. Z toho 17 sú na JIS a siedmi na umelej pľúcnej ventilácii.

10:10 Pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch: Bratislava (31), Nitra (13), Tvrdošín (6), Humenné (3), Malacky (3), Púchov (3), Senec (3), Šaľa (3), Trnava (3), Michalovce (2), Pezinok (2), Prievidza (2), Ružomberok (2), Senica (2), Skalica (2), Trebišov (2), Banská Bystrica (1), Kysucké Nové Mesto (1), Liptovský Mikuláš (1), Nové Zámky (1), Považská Bystrica (1), Prešov (1), Vranov nad Topľou (1), Zvolen (1) a Žilina (1).

10:05 Vyliečilo sa ďalších 77 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2 913. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo má koronavírus v SR 37 obetí.

10:00 Na Slovensku pribudlo 91 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 4 727 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 891 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:13 Americká federálna vláda oznámila jednotlivým štátom, aby sa pripravili na distribúciu vakcíny proti koronavírusu do 1. novembra. O dva dni neskôr sa v Spojených štátoch budú konať prezidentské voľby. Robert Redfield, riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, v liste adresovanom štátom uviedol, že "v blízkej budúcnosti" dostanú žiadosť od spoločnosti McKesson na distribúciu vakcín do miestnych nemocníc.

9:02 Izrael zaznamenal najvyšší denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín pribudlo v židovskom štáte 3392 infikovaných. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (3173) úrady naposledy zaznamenali 2. septembra.

8:33 V Českej republike pribudlo v pondelok 563 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Denný nárast počtu nakazených tak od začiatku pandémie v krajine presiahol 500 prípadov po šiesty raz.

8:22 V púchovskej Základnej škole Mládežnícka zavreli na pokyn hygienikov od utorka až do odvolania tri triedy. Dôvodom je podozrenie na ochorenie COVID-19. Škola o tom informovala na svojom profile na sociálnej sieti.

Izolovaní budú aj všetci pedagogickí zamestnanci školy, ktorí boli v úzkom kontakte s konkrétnymi podozrivými žiakmi počas vyučovania v triedach. V týchto triedach sa prechádza na dištančnú formu vzdelávania až do doby opätovného otvorenia tried podľa pokynov regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

7:51 Približne 45 miliónov ľudí v južnej Afrike trpí potravinovou neistotou, pričom počet ľudí, ktorým chýba prístup k dostatočnému množstvu cenovo dostupných a výživných potravín, oproti minulému roku stúpol o desať percent. S odvolaním sa na vyhlásenie Svetového potravinového programu o tom informovala agentúra AP.

Koronavírusová pandémia spolu s klimatickými zmenami a stagnujúcimi ekonomikami v niekoľkých krajinách sú hlavnými príčinami potravinovej neistoty, uviedli medzinárodné humanitárne organizácie na webinári organizovanom Združením zahraničných korešpondentov južnej Afriky.

7:41 V Nemecku za predošlý deň pribudlo 1499 nakazených, zomreli ďalší 4 pacienti. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha.

6:43 Talianska vláda predĺžila do 7. októbra platnosť epidemiologických opatrení vrátane nosenia rúšok či dodržiavania odstupov. Príslušné nariadenie podpísal taliansky premiér Giuseppe Conte.

Taliani tak musia aj naďalej nosiť rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy a v interiéroch verejných budov. Prekrytie dýchacích ciest zostáva povinné tiež na námestiach či miestach, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí, a to v čase od 18.00 h do 06.00 h.

6:25 V súvislosti s ochorením COVID-19 zatvorili v okrese Stará Ľubovňa od pondelka päť škôl. Potvrdil primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko s tým, že v pondelok zasadal aj okresný krízový štáb.

6:15 Do "dobrovoľnej" karantény išiel po ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím a hlavnom hygienikovi Jánovi Mikasovi aj minister práce Milan Krajniak. Informovali o tom HN s tým, že u jedného zo zamestnancov v rezorte sa preukázali príznaky koronavírusu a išlo vraj o "preventívny krok" zo strany ministra.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok