Pribudli ďalší nakazení, hlásia ich zo západu aj východu SR

TA3 TASR SITA ČTK
28.7.2020 09:25

Na Slovensku pribudlo 23 nových nakazených, vyliečených však bolo viac, až 28. V Česku opäť zaznamenali takmer dvesto nových prípadov nákazy. Ďalším liekom, ktorý by mohol pomôcť proti Covid-19, je protizápalový tocilizumab. Testujú ho v rámci rozsiahleho Oxfordského projektu. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli ďalší nakazení, hlásia ich zo západu aj východu SR
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Minimálne 65 zo skupiny 94 zachránených migrantov, ktorých priviezli na Maltu, malo pozitívny test na koronavírus. Ide o najväčší jednorazový výskyt koronavírusu na Malte, odkedy sa na tomto stredomorskom ostrove začiatkom marca potvrdil prvý prípad nákazy. Maltské úrady zatiaľ skompletizovali testy v prípade 85 zachránených migrantov. Národnosti infikovaných neboli zverejnené.

0:00 Nemocnica Svet zdravia Banská Štiavnica zavádza od utorka zákaz návštev. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 platí od dnešného dňa v Nemocnici Svet zdravia Banská Štiavnica zákaz návštev na lôžkových oddeleniach,“ uviedla Fedáková.

23:30 Taliansky operný spevák Andrea Bocelli sa priznal k porušeniu reštriktívnych opatrení, ktoré obmedzovali pohyb občanov a zároveň aj šírenie koronavírusu počas najhoršieho obdobia pandémie v Taliansku. Vyjadril sa tak v talianskom Senáte. Obmedzenia pohybu 61-ročný Bocelli podľa vlastných slov porušil, pretože si myslel, že "zostať doma v mojom veku nebolo správne ani zdravé. Už mám určitý vek a potrebujem slnko a vitamín D". Ďalšie detaily o svojom priestupku neposkytol.

23:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:30 Aktuálny ročník medzinárodného filmového festivalu v Benátkach bude menej pompézny než tie predošlé. Z veľkej časti za to môže pandémia nového koronavírusu, ktorá výrazne narušila fungovanie filmového priemyslu.

Program nachádzajúceho 77. ročníka MFF v Benátkach, ktorý bude prebiehať od 2. do 12. septembra, predstavili jeho organizátori. Riaditeľ festivalu Alberto Barbera pritom uviedol, že "srdce" podujatia bude uchované, pripustil však, že "zrejme pôjde o trochu menší festival".

22:00 Traja členovia českej hokejovej reprezentácie do 20 rokov mali pozitívne testy na nový koronavírus po trojici prípravných zápasov so slovenskou "dvadsiatkou".

21:30 Belgická futbalová liga odštartuje nasledujúcu sezónu bez divákov na tribúnach a vyzvala fanúšikov, aby sa pri podpore svojich tímov vyhli hromadným stretnutiam. Vedenie súťaže dospelo k tomuto rozhodnutiu v súvislosti s nárastom počtu pozitívnych testov v krajine, po ktorých vláda výrazne sprísnila opatrenia na boj proti pandémii.

21:00 Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter zakázala najstaršiemu synovi amerického prezidenta Donalda Trumpa na 12 hodín zverejňovať príspevky na svojej platforme. Stalo sa tak po tom, ako Donald Trump Jr. zverejnil video, v ktorom opisovali pozitívne účinky hydroxychlorochínu.

20:30 Nový dotazník maďarskej vlády vyplnilo už niečo vyše milióna občanov Maďarska. Dotazník sa okrem iného týka aj zdravotných, hospodárskych a medzinárodných súvislostí pandémie koronavírusu.

Občania sa môžu v rámci ďalšej "národnej konzultácie" vyjadriť k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu, prípadne k tomu, či by sa banky a nadnárodné spoločnosti nemali podieľať väčšou mierou na znášaní spoločnej ťarchy. Vláda dotazníky s 13 otázkami rozoslala v priebehu júna. Občania ich môžu vrátiť vyplnené do 15. augusta.

20:00 Čerstvý španielsky futbalový majster Real Madrid hlási pozitívny prípad na nový koronavírus. Nakazil sa ním útočník z Dominikánskej republiky Mariano Diaz.

19:30 Grécko od stredy sprísňuje pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok v uzavretých verejných priestoroch, ako sú banky, obchody či výťahy. Krajina okrem toho od soboty znovu otvorí šesť veľkých prístavov pre výletné lode.

V druhej polovici júla Grécko zaznamenalo mierny nárast počtu nových prípadov, a tak bude nosenie rúšok povinné aj pre zákazníkov obchodov, bánk a pekární, či pre ľudí cestujúcich vo výťahu. Už desať dní sú v Grécku povinné rúška v supermarketoch a vo verejnej hromadnej doprave.

19:00 Kríza, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu, pripravila globálny cestovný ruch v období medzi januárom a májom o tržby vo výške 320 miliárd USD (272,11 miliardy eur). Ukázal to prvý komplexný pohľad na vplyv pandémie na počty turistov a stratené príjmy, ktorý zverejnila Svetová organizácia OSN pre cestovný ruch UNWTO.

18:30 Lukašenko od začiatku pandémie odmietal v Bielorusku zaviesť karanténne opatrenia či napríklad len zakázať športové podujatia.

18:00 Čína a Európska únia urýchlia rokovania, aby do konca tohto roka dokončili investičnú dohodu, uviedol čínsky vicepremiér Liou Che. Čína a EÚ budú tiež pracovať na prevencii pred koronavírusom, vývoji vakcíny a vymieňať si expertov v rámci ďalšej bilaterálnej spolupráce. Takisto rozšíria obchod s poľnohospodárskymi produktmi, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva obchodu.

17:30 Americká centrálna banka (predlžuje svoje núdzové úverové programy o tri mesiace do konca roka. Mimoriadna odpoveď Fedu na pandémiu ochorenia COVID-19 spoločne s podporou ministerstva financií hrala podľa ministra financií Stevena Mnuchina dôležitú úlohu pri zlepšení likvidity a obnovení fungovania trhu. "Týmto predĺžením budeme pokračovať v podpore toku úverov pre amerických pracovníkov, firmy a samosprávy."

17:00 Letnú charterovú sezónu v Košiciach otvoril v utorok 28. júla let do Larnaky. Toto cyperské letovisko nateraz ostáva jedinou dovolenkovou destináciou dostupnou s odletom z Košíc. Lety do Larnaky bude každý utorok prevádzkovať slovenská spoločnosť Air Explore svojimi lietadlami s kapacitou 189 sedadiel.

16:42 Výsledky pitvy pacienta s ochorením Covid-19, ktorý zomrel minulý týždeň vo Fakultnej nemocnici Trenčín, by mali byť známe do konca tohto týždňa. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

16:25 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí občanom odporučilo, aby sa vyhli cestám do troch oblastí Španielska, v ktorých zaznamenali nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Odporúčanie sa vzťahuje na Katalánsko vrátane metropoly Barcelona a ďalšie španielske autonómne spoločenstvá Aragónsko a Navarra.

16:16 Irán zaznamenal za posledný deň rekordných 235 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Celkový počet úmrtí sa tak v Iráne zvýšil na 16 147, uviedla hovorkyňa ministerstva Símá Láríová. Za posledný deň pribudlo aj 2600 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na takmer 300 000.

16:00 Inštitút Roberta Kocha považuje rýchly nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku za veľmi znepokojivý a vyzýva občanov, aby dodržiavali odstup a zakrývali si dýchacie cesty. "Musíme predísť tomu, aby sa tento vírus opäť začal šíriť rýchlo a nekontrolovateľne," povedal riaditeľ RKI Lothar Wieler. "Ja, ako aj my všetci tu v RKI sme najnovším vývojom v počte prípadov (ochorenia) COVID-19 veľmi znepokojení," dodal.

15:41 Francúzska vláda ponechala v platnosti maximálny počet divákov na futbalových štadiónoch. V súčasnosti platí limit päťtisíc ľudí, pre nárast nových prípadov koronavírusu zostane opatrenie v platnosti minimálne do konca augusta.

15:18 Slováci môžu z Chorvátska naďalej cestovať cez Slovinsko, tranzit však musia vykonať do 12 hodín. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojej stránke. Reaguje tak na to, že Slovinci zaradili Chorvátsko do zoznamu takzvaných žltých krajín, po návšteve ktorých sa vyžaduje absolvovanie dvojtýždennej karantény.

15:07 Grécko od stredy sprísňuje pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok v uzavretých verejných priestoroch, ako sú banky, obchody či výťahy. Krajina okrem toho od soboty znovu otvorí šesť veľkých prístavov pre výletné lode. Okrem aténskeho prístavu Pireus sú to aj prístavy na ostrovoch Rodos a Korfu a v mestách Volos, Katakolo a Iraklio.

14:41 Maďarskí hudobníci sa podľa komerčnej televízie ATV sťažujú, že vláda v rámci uvoľňovania epidemiologických opatrení povolila futbalové zápasy, avšak hudobné koncerty nie. Štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör pre ATV v utorok uviedol, že kabinet v stredu rozhodne, či po 15. auguste povolí podujatia s návštevnosťou nad 500 osôb.

14:22 Regionálna vláda v Madride nariadila povinne nosiť ochranné rúška na všetkých verejných miestach v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Predstaviteľka vlády Isabel Díaz Ayuso povedala, že na súkromných stretnutiach sa môže zúčastniť maximálne desať ľudí. Nočné podniky musia zatvoriť dvere o 1:00, čo je oveľa skôr ako počas bežnej letnej sezóny v Španielsku.

14:10 Kúpaliská sú počas horúcich dní útechou pre mnohých ľudí. Tento rok je však pre pandémiu koronavírusu iný ako tie predošlé. O opatreniach, ktoré je pri kúpaní potrebné dodržiavať, sme sa rozprávali s riaditeľom Správy telovýchovy a rekreačných zariadení Ladislavom Križanom.

13:28 Koronavírus se nespráva sezónne ako napríklad chrípka. "Ľudia stále premýšľajú o koronavíruse sezónne... Toto je však nový vírus, ktorý se správa odlišne," uviedla hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie Margaret Harrisová. "Bude to jedna veľká vlna, ktorá bude stúpať a klesať," dodala.

13:05 Francúzska automobilka PSA Groupe dosiahla v prvom polroku tohto roka zisk, hoci pandémia koronavírusu spôsobila výrazný pokles predaja. Firma uviedla, že jej zisk za prvý polrok klesol na 595 mil. eur z úrovne 1,83 mld. eur v rovnakom období vlaňajška.

12:50 Slovenskí občania už pri cestách do Británie nemusia ísť do karantény. Opatrenie sa vzťahuje okrem Anglicka už aj na Škótsko. Vlády Walesu a Severného Írska o uvoľnení opatrení zatiaľ nerozhodli.

12:47 Európska centrálna banka vyzvala banky v eurozóne, aby sa do konca tohto roka zdržali vyplácania dividend a spätného odkupu akcií, a boli tiež extrémne opatrné a umiernené pri vyplácaní odmien v snahe zabezpečiť, že budú mať dostatočné rezervy na zvládnutie hospodárskej krízy, ktorú vyvolala pandémia nového koronavírusu.

12:36 Prezidentka Zuzana Čaputová je na dvojdňovej návšteve Banskobystrického kraja. Chce ňou poukázať na pozitívne príklady, ktoré ukazujú cestu, akou sa môže Slovensko vydať po koronakríze. Podrobnosti si pripravil kolega Martin Dušička.

12:24 Testy z 29 odberov v osade Pod Kortínou v Žiari nad Hronom, kde u jednej ženy zistili ochorenie na Covid-19, potvrdili len jedného pozitívneho, a to manžela tejto ženy. Obidvaja sa vrátili z ČR, pričom 46-ročná žena bola už 23. júla hospitalizovaná na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici a ihneď jej urobili vyšetrenie na Covid-19 s pozitívnym výsledkom.

12:08 Chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová oznámila, že vzhľadom na situáciu s pandémiou je veľmi spokojná s počtom turistov v krajine, ktorý predstavuje 50 percent minuloročného počtu.

rijeka_0a14036f-fa9c-b515.jpg

11:50 V Myjave stúpa počet nakazených novým koronavírusom, ktorý sa rozšíril po rodinnej oslave v neďalekej obci Poriadie. Mesto preto zvolalo na pondelok krízový štáb a prijalo opatrenia, ktoré by mali zabrániť ďalšiemu nárastu nakazených.

11:47 Pakistanské úrady vyzvali občanov, aby kupovali obetné zvieratá online, alebo aspoň pri návšteve dobytčích trhov nosili rúška. Príprava na nadchádzajúci moslimský sviatok íd al-adhá totiž vyvoláva obavy, že sa opäť zvýši počet infekcií novým koronavírusom, informovala agentúra Reuters.

11:30 Po 1000 eur pokuty museli zaplatiť maďarské dvojčatá, ktoré v lietadle smerujúcom z Budapešti do Mníchova odmietli použiť rúška. Posádka lietadla viackrát vyzvala 37-ročné ženy, aby si v súlade s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu nasadili rúška. Namiesto toho však jedna z nich členovi posádky lietadla ukázala prostredník.

11:12 Ďalším liekom, ktorý by mohol pomôcť proti ochoreniu Covid-19, je protizápalový tocilizumab, ktorý sa používa na liečbu rôznych foriem artritídy. Účinný totiž je aj pri cytokínovej búrke, keď dochádza k prehnanej imunitnej reakcii organizmu pri liečbe rakoviny upravenými T-lymfocytmi. "Je veľmi jasné, že najvážnejšia forma COVID-19, ktorá zabíja, je spojená viac s reakciou tela na vírus než s vírusom samotným. Riešime, ako možno potlačiť túto reakciu," povedala denníku The Daily Mail lekárka Taryn Youngsteinová z londýnskej Imperiál College.

10:50 Šéf čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Kao Fu v utorok vyhlásil, že si dal injekciou vpichnúť experimentálnu očkovaciu látku proti novému koronavírusu a snaží sa tak presvedčiť verejnosť, aby ho nasledovala, keď už bude vakcína schválená.

10:33 Juhoafrická republika sa blíži k pol miliónu potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Krajina, ktorá zároveň zaregistrovala takmer tristo úmrtí za deň, zatiaľ hlási 452 529 prípadov nákazy a 7 067 obetí ochorenia Covid-19. Juhoafrická republika pritom predstavuje viac ako polovicu všetkých potvrdených prípadov na africkom kontinente a patrí jej piate miesto na svete.

10:15 Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5395 na celkovo 823 515 nakazených osôb. Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8888 a dosiahol 612 217, čo predstavuje 74 percent zo všetkých nakazených, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum.

10:05 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo osem prípadov nákazy. Počet aktívnych nakazených už piaty deň stúpa, aktuálne ich je 529, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu. Od sprísnenia opatrení pri vstupe do krajiny, ktoré platí od polovice júla, stúpa počet osôb absolvujúcich po návrate zo zahraničia povinnú domácu karanténu. V utorok ich bolo 8970.

10:03 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:54 Vietnam uzavrel na dva týždne do karantény svoje tretie najväčšie mesto Danang, pretože v tamojšej nemocnici zistili 15 prípadov ochorenia Covid-19. Verejná doprava do a z mesta Danang, na pobreží Juhočínskeho mora, bola zastavená. Cez víkend museli zrušiť letnú dovolenku v tejto obľúbenej plážovej destinácii tisíce turistov, väčšinou vietnamských.

9:38 Nárast v počte prípadov ochorenia Covid-19 v Česku po víkendovom spomalení sa v pondelok znovu zrýchlil, pribudlo ich 195.

9:36 Máme 14 hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:33 Pribudlo až 28 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1644.

9:32 Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2204 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1548 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:23 Máme 23 nových potvrdených prípadov nákazy. Po tri nové prípady hlásia v okresoch Bánovce nad Bebravou, Michalovce a v Bratislave. Dvoch nakazených má Čadca, Dolný Kubín, Piešťany a Žilina. V Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove, Prievidzi, Žarnovici a Žiari nad Hronom majú jeden nový prípad nákazy koronavírusom. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-utorok1140_0a140370-d3fc-d2c7.jpg

Veľká Británia rozhodla 24. júla o tom, že považuje Slovensko za bezpečnú krajinu.

9:10 Slováci môžu oddnes cestovať bez nutnosti absolvovania karantény aj do Škótska. Vyplýva to z údajov na webe škótskej vlády, ktorá sa rozhodla nasledovať kroky Veľkej Británie. Tá oznámila uvoľnenie opatrení pre občanov SR v piatok 24. júla.

„Od utorka 28. júla budú cestujúci z Estónska, Lotyšska, Slovinska, Slovenska oslobodení od karanténnych pravidiel. Toto rozhodnutie nasleduje po preskúmaní miery výskytu infekcie koronavírusu,“ píše sa stránke škótskej vlády. O tom, či Slováci budú môcť cestovať do všetkých častí Spojeného kráľovstva, však ešte musia rozhodnúť vlády Walesu a Severného Írska.

8:35 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 919 na celkovo 66.575, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Celkovo sa v ČR nakazilo už 15.516 ľudí, z nich 373 zomrelo - jeden práve v pondelok.

8:30 Nárast v počte prípadov ochorenia COVID-19 v Česku po víkendovom spomalení sa v pondelok znovu zrýchlil, pribudlo ich 195. V utorok ráno pred 06.00 h SELČ o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené po polnoci.

8:03 Zvyšné peniaze, ktoré nebudú využité na letné školy, pôjdu na regionálne školstvo. Potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

"Finančné prostriedky, ktoré ostali z letných škôl, sa budeme snažiť investovať od septembra v prípade nejakej druhej vlny, aby sme vedeli zabezpečiť tlač materiálov v oblastiach, kde nevieme zabezpečiť dištančné vzdelávanie," priblížil Gröhling.

7:30 Británia vydala v pondelok v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu varovanie pred vycestovaním aj na španielske ostrovy po tom, čo ich v sobotu spočiatku z karanténnej povinnosti vyňala.

7:00 V turisticky vyhľadávanej hornorakúskej obci St. Wolfgang im Salzkammergut zaznamenali do pondelňajšieho večera 62 prípadov nákazy koronavírusom, ktorá sa rozšírila medzi zamestnancami tamojších hotelov. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie krízového štábu spolkovej krajiny Horné Rakúsko.

V Belgicku dosiaľ potvrdili 66.026 prípadov nákazy koronavírusom a 9821 súvisiacich úmrtí. V pomere k počtu obyvateľov je Belgicko jednou z najťažšie zasiahnutých krajín.

6:40 V Antverpách, druhom najväčšom belgickom meste, zaviedli v pondelok nočný zákaz vychádzania. Dôvodom je nárast počtu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pre ktorý v rovnaký deň sprísnili epidemiologické opatrenia taktiež v celom Belgicku.

V prístavnom meste Antverpy budú teraz musieť bary i reštaurácie zatvoriť svoje prevádzky najneskôr o 23.00 h. Obyvatelia sa do svojich domovov budú musieť vrátiť do 23.30 h a znova ich opustiť budú môcť najskôr o 6.00 h ráno.

6:30 Krajiny by si mali zvoliť dlhodobejšie opatrenia v boji proti koronavírusu a nemali by svoj prístup často a výrazne meniť. Povedal to riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie Mike Ryan.

6:20 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch predstavil systém stupňov pohotovosti v oblasti ochrany verejného zdravia. Jednotlivými stupňami by sa mali hygienici riadiť pri vyhlasovaní karanténnych opatrení v rámci okresov v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom.

6:10 Vládny špeciál ministerstva vnútra priviezol z Kene do Bratislavy 40 repatriantov, medzi ktorými bolo aj sedem občanov Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti o tom informovalo MV SR.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok