Prezidentka v Banskobystrickom kraji poukazuje na pozitívne príklady

TA3 SITA
28.7.2020 12:31

Sociálne témy, následky koronakrízy, ale aj investície do cestnej infraštruktúry boli témami úvodného stretnutia prezidentky Zuzany Čaputovej s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Jánom Lunterom. Hlavu štátu hostil župan v historických priestoroch Vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici, kde si aj prezrela expozície venovanej životu a dielu významného maliara.

Lunter: Stojíme na pokraji krízy

„Je pre nás veľkou cťou, že pani prezidentka si vo svojom programe našla priestor na rokovanie o témach, ktoré sú pre obyvateľov tohto kraja dôležité. Poukázali sme na viaceré pozitívne príklady dobrej praxe i na to, čo ľudí trápi, kde by sme potrebovali pomoc štátu a kde vnímame prienik s agendou pani prezidentky,“ povedal župan, ktorý na rokovaní hovoril o rekordných investíciách do cestnej infraštruktúry, o prepájaní stredných škôl s potrebami trhu práce i o hroziacej kríze v segmente sociálnych služieb.

„Vnímam, že aj BBSK, rovnako ako ďalšie kraje, zápasí s problémom kapacitného nedostatku zariadení zabezpečujúcich sociálnu starostlivosť pre seniorov. Prognózy o tom, ako sa budú ešte viac predlžovať už teraz dlhé čakacie listiny na miesto v zariadeniach sociálnych služieb, sú hrozivé. Samosprávy bez výraznejšej štátnej pomoci situáciu nezvládnu. Bude potrebné prísť s reformou v tejto oblasti. Na jej realizáciu môžu Slovensku pomôcť aj zdroje z Fondu obnovy, ktoré budú Slovensku k dispozícii,“ povedala prezidentka Čaputová.

„Podľa našich výpočtov bude v najbližších rokoch chýbať v zariadeniach sociálnych služieb na celom Slovensku asi 20-tisíc miest pre žiadateľov. Stojíme na pokraji krízy, ktorú je potrebné riešiť – my v kraji sa o to snažíme aj s pomocou odborníkov z Európskej komisie a Svetovej banky v rámci iniciatívy Dobiehajúce regióny. Podarilo sa nám spojiť jedenásť obcí do funkčného celku, ktorý si bude tieto služby zabezpečovať spoločne, efektívne a podľa potreby,“ objasnil Lunter.

Vyzdvihol činnosť rozvojovej agentúry

Predseda kraja vyzdvihol aj činnosť Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá sa venuje rozvoju sociálneho podnikania, pomoci malým obciam s písaním projektov a žiadostí o nenávratné finančné príspevky či cestovnému ruchu. Poukázal tiež na potrebu jasne definovaných pravidiel pre prípadnú druhú vlnu pandémie COVID-19 a množstvo nezodpovedaných otázok. „Na pani prezidentku sme sa obrátili s prosbou, aby dala tejto téme dôležitosť – napríklad zariadenia sociálnych služieb nemajú doteraz zadefinované štandardy prevencie v čase zdanlivého bezpečia napriek tomu, že ich obyvateľmi sú tí najzraniteľnejší,“ doplnil Lunter.

Smerom k vláde zaznela na rokovaní požiadavka byť pri rozhodovaní o tom, v akej podobe a kam budú smerovať milióny eur z podpory Európskej únie. „Samosprávne kraje by z tejto diskusie nemali byť vylúčené. Chceme byť advokátmi tém, ktoré ľudí v regiónoch zásadne trápia - ako nezamestnanosť, slabá dostupnosť zdravotníckych služieb, zlý stav cestnej infraštruktúry či integrácia verejnej dopravy,“ uviedol župan.

„Súhlasím s tým, že prostriedky, ktoré EÚ Slovensku poskytne, majú byť investované rozumne v prospech systémového riešenia problémov, ktoré Slovensko najviac trápia. Aj expertíza samospráv môže byť užitočná pri príprave kvalitného reformného plánu,“ dodala Čaputová. „Je dôležité, aby sa spojili tie najlepšie hlavy a pomohli Slovensku pripraviť plán, ktorý ho posunie zásadne vpred,“ zopakovala na stretnutí prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok