Štáty by nemali meniť pravidlá tak často, odporúča WHO

TA3 TASR
28.7.2020 00:19

Krajiny by si mali zvoliť dlhodobejšie opatrenia v boji proti koronavírusu a nemali by svoj prístup často a výrazne meniť. Povedal to riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie Mike Ryan. "Je to náročné pre verejnosť, je to ťažké pre školy, pre podnikanie, ak sa pravidlá hry menia každé dva dni," vyjadril sa na tlačovej konferencii v Ženeve.

Štáty by nemali meniť pravidlá tak často, odporúča WHO
SITA/AP (ilu)

"Ľudia odmietajú pravidlá, keď sa menia takto rýchlo," varoval Ryan. Taktiež dodal, že nariadenia by po zavedení mali určitú chvíľu platiť, aby sa "predišlo chaosu a aby bolo možné posúdiť ich následky". Ryan nemenoval žiadnu konkrétnu krajinu, viacero štátov však za posledné dni zmenilo opatrenia v oblasti cestovania.

Británia narýchlo zaviedla povinnú dvojtýždňovú karanténu pre všetkých cestujúcich zo Španielska. Rakúsko malo zaviesť prísnejšiu karanténu pre návraty zo zahraničia, na poslednú chvíľu ich uviedlo do platnosti už vo štvrtok. Americkú vládu zas viacerí kritizujú za mätúce nariadenia, ktoré sa týkajú nosenia rúšok na verejnosti alebo organizácie väčších podujatí.

Nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom je podľa Ryana "priamym následkom" uvoľňovania epidemiologických a reštriktívnych opatrení. Pandémia nového koronavírusu sa "naďalej zrýchľuje" - za posledných šesť týždňov sa počet prípadov nákazy vo svete zdvojnásobil, vyjadril sa generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa Tedrosa Svetovej zdravotníckej organizácii doposiaľ nahlásili takmer 16 miliónov prípadov nákazy a vyše 640.000 súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok