Pribudli ďalšie desiatky prípadov, najviac v hlavnom meste

TA3 TASR SITA ČTK
23.7.2020 09:24

Najnovšie na Slovensku pribudlo 31 prípadov nákazy, z toho deväť v Bratislave. V susednej ČR už druhý deň po sebe pribudlo vyše 200 infikovaných. Tamojšia vláda preto zvažuje opätovné sprísnenie opatrení. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli ďalšie desiatky prípadov, najviac v hlavnom meste
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:40 Európa zaznamenala celkovo vyše tri milióny prípadov nákazy koronavírusom. Výrazný nárast v počtoch infekcií hlásia po celom svete od Belgicka po Tokio a Melbourne, čo donútilo úrady znovu zaviesť obmedzenia pre občanov.

22:36 Pandémia koronavírusu ešte viac prehĺbila krízu v krajinách Latinskej Ameriky, ktorá je zároveň so Severnou Amerikou najviac zasiahnutá novým vírusom. Zastavili sa príjmy z turizmu a v obchodoch je nedostatok potravín a liekov. O tom, aká je situácia v jednotlivých krajinách sa rozprávala naša kolegyňa Patrícia Kordiaková s partnerom analytickej spoločnosti ProRate.

22:10 Bolívia z dôvodu pandémie nového koronavírusu už druhýkrát presunula parlamentné a prezidentské voľby. Tentoraz sa majú uskutočniť 18. októbra.

21:30 Francúzsko hlásilo vo štvrtok večer výrazný denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorých v krajine za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 1000. Výskumníci zároveň oznámili, že opäť našli stopy ochorenia COVID-19 v kanalizačnej sieti v Paríži.

21:21 Španielske zdravotnícke úrady potvrdili vo štvrtok 971 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín. Ide o najväčší denný prírastok odvtedy, čo sa podarilo pandémiu COVID-19 dostať v krajine pod kontrolu. Vládna virologička María Sierrová vyzvala na striktnejšie dodržiavanie spoločenského odstupu a hygienických nariadení.

20:13 ŠK Slovan Bratislava podstúpil testy na koronavírus. Odberový tím otestoval 29 futbalistov a 15 členov realizačného tímu, pričom všetky testované vzorky boli negatívne. Belasí tak môžu odštartovať prípravu na novú sezónu.

19:39 Pre pandémiu koronavírusu prišli o prácu najmä sociálne slabšie skupiny. Analytici Inštitútu finančnej politiky poukazujú na to, že majú povolania, ktoré nie je možné vykonávať z domu. Podporu v nezamestnanosti v súčasnosti poberá vyše 64-tisíc ľudí, čo je dvojnásobne viac ako vlani. Odborníci očakávajú, že koronakríza zmení aj trh práce.

19:01 Pozrite si aj spravodajský blok v správach TA3 o koronavíruse.

18:47 Štátny ústav pre kontrolu liečiv pri cielenej inšpekcii odhalil falošné testy na ochorenie COVID-19. Ako potvrdila hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková, išlo o inšpekciu v spoločnosti Unipharma. Dané testy so sfalšovanými údajmi sú od spoločnosti Laverna Trade.

"Počas inšpekcie bol kontrolovaný aj test na COVID-19 od spoločnosti Laverna Trade. Na vonkajšom obale testu sa nachádzajú falošné údaje, ktoré navodzujú dojem, že ide o samotest na domáce použitie. Testu tiež chýba potrebná certifikácia," doplnila Jurkemíková s tým, že nálezy inšpekcie vyhodnotí v najkratšom možnom termíne a prijme potrebné kroky v súlade s platnou legislatívou.

JAR zaznamenala zatiaľ najvyšší počet infekcií na africkom kontinente, konkrétne 408.052, a tiež 5940 mŕtvych.

18:30 Koronavírusom sa v Juhoafrickej republike nakazilo približne 13.000 zdravotníkov a zomrelo naň vyše 100 z nich, informovalo ministerstvo zdravotníctva. Nákaza si berie obete aj z radov opatrovateľov v prvej línii, pripomenula tlačová agentúra AFP.

18:12 Vzhľadom na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom ohlásila česká vláda vo štvrtok nové plošné opatrenia. Od soboty bude v krajine znova povinné nosiť rúška na hromadných akciách s účasťou nad 100 osôb a od pondelka bude platiť obmedzenie vnútorných akcií na maximálne 500 účastníkov. Oznámil to minister zdravotníctva Adam Vojtěch, podľa ktorého ide o reakciu na nepriaznivý vývoj epidémie.

17:40 V USA sa koronavírusom podľa agentúry Reuters nakazili už viac ako 4 milióny ľudí. Každú hodinu pribúda v priemere 2600 prípadov, čo je najviac na svete.

17:20 Belgicko sprísnilo pravidlá pre nosenie rúšok a vyhlásilo ich za povinné na vonkajších trhoviskách a v rušných nákupných areáloch, keďže silnejú obavy z nového rýchleho šírenia koronavírusu. Premiérka Sophie Wilmesová vydala nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti v sobotu 25. júla, pričom odložila plány na ďalšie uvoľňovanie protipandemických obmedzení budúci mesiac.

16:53 Väčšina podnikateľov v gastrobiznise sa ani nedostane k štátnej pomoci poskytovanej v súvislosti s novým koronavírusom. Uviedla to Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú podporuje skoro 600 reštaurácií a gastroprevádzok.

16:50 Približne 100 holandských múzeí varovalo, že im kvôli koronakríze hrozí ukončenie činnosti, ak nedostanú finančnú pomoc. Uviedlo to vo štvrtok združenie holandských múzeí. Po troch mesiacoch uzavretia holandské múzeá opätovne otvorili svoje brány 1. júna pre obmedzený počet návštevníkov.

16:41 Ministerstvo zdravotníctva pripravilo nový pandemický plán. V piatok ho má odobriť Pandemická komisia vlády SR. Ako informovalo ministerstvo, cieľom plánu je zabezpečenie pripravenosti Slovenska na pandémiu, eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, stanovenie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zaisťujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia.

Nový plán bude koordinovať postupy v prípade druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19. "Slovenské zdravotníctvo je s prihliadnutím na pandemický plán pripravené na prípadnú druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19," zdôraznilo MZ SR.

16:22 Počet nezamestnaných Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o štátnu podporu, stúpol na 1,4 mil. z úrovne 1,3 mil. v predchádzajúcom týždni. Išlo o prvý rast počtu nových nezamestnaných od marca, kedy USA zasiahla pandémia koronavírusu. Pred pandémiou sa nikdy nestalo, aby v krajine v priebehu týždňa pribudlo viac ako 700 tis. nových nezamestnaných.

16:00 O zaradení Slovenska medzi bezpečné krajiny sa v Spojenom kráľovstve rozhodne v najbližších dňoch. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po stretnutí s odchádzajúcim veľvyslancom Spojeného kráľovstva Andrewom Garthom. V spoločnom rozhovore sa zhodli na tom, že napriek odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie ostávajú obe krajiny blízkymi spojencami a partnermi.

15:57 Český minister vnútra Jan Hamáček vyzval ľudí, aby bez ohľadu na nariadenie ministerstva zdravotníctva dobrovoľne nosili vo vnútorných priestoroch rúška. Vývoj je alarmujúci, varoval podľa portálu Českej televízie. Celkovo je v ČR aktuálne 5062 aktívnych prípadov nákazy.

15:52 Extrémne dobré časy na trhu práce z pohľadu zamestnancov sú nateraz preč. Aké sú aktuálne trendy vo firmách a ako to ovplyvňuje pracujúcich, tomu sme sa venovali s hosťom Františkom Foltánom, odborníkom na pracovný trh zo spoločnosti Trexima Bratislava.

15:25 Bezpečnostná rada českého Moravskosliezskeho kraja zmierni od piatkového rána niektoré plošné opatrenia opätovne zavedené v dôsledku pandémie. Informoval o tom portál iDNES.cz. Kultúrne podujatia bude môcť v kraji znova navštíviť až 1000 ľudí, v okrese Bruntál navyše bez rúšok. Reštaurácie v celom kraji budú môcť byť otvorené až do polnoci, teda o hodinu dlhšie ako doteraz.

15:13 V prípade druhej vlny pandémie sa školy nebudú zatvárať plošne. Podľa ministra školstva by zatvorili len tie, kde bude najväčší problém so šírením koronavírusu. V rámci plánovanej redukcie učiva budú môcť učitelia niektoré časti v učebniciach úplne vynechať. Viac sme sa na tému rozprávali s ministrom školstva a riaditeľkou Štátneho pedagogického ústavu.

14:28 Dočasné vyplácanie nepodmieneného základného príjmu takmer trom miliardám obyvateľov najchudobnejších krajín sveta by pomohlo spomaliť šírenie koronavírusu, keďže ľudia by si mohli dovoliť nechodiť do práce. Vyplýva to z novej správy, ktorú zverejnil Rozvojový program OSN.

14:20 Povinnosť nosiť rúška bude v Rakúsku platiť aj pre návštevníkov opatrovateľských zariadení, nemocníc, kúpeľov či čerpacích staníc. Rozširuje sa tak nariadenie z utorka, podľa ktorého sa od piatka opäť zavádza povinnosť nosiť rúška v supermarketoch, v bankách a na poštách. "Povinnosť nosiť rúška platí pre návštevníkov všetkých miest, kde sa poskytuje zdravotnícka a ošetrovateľská starostlivosť," uvádza sa v nariadení.

13:52 Situácia v gastro sektore je zlá, opatrenia zo strany vlády a štátu sú nepostačujúce, neadresné a likvidačné. Podnikatelia upozorňujú na byrokratickú náročnosť pri žiadaní o podporu, potrebovali by práve v týchto časoch zníženie administratívnej záťaže a predovšetkým sociálnych odvodov. Aj také sú zistenia ankety "Ako je na tom gastro po znovuotvorení" iniciatívy Pomoc pre gastro na vzorke takmer 500 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastro prevádzok, ktorú realizovali začiatkom júla.

13:37 Hospodárska kríza, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu, ohrozuje približne 300 000 pracovných miest v nemeckom kovospracujúcom a elektrotechnickom priemysle. Vyhlásil to člen správnej rady odborovej organizácie IG Metall Jürgen Kerner.

13:05 Pandémia sa aj napriek zavedeniu nových opatrení v Austrálii šíri rýchlo ďalej. Krajina hlási po strede 400 nových prípadov. Ohnisko nákazy sa rozšírilo v štáte Viktória. Vláda chce motivovať ľudí, aby sa otestovali a pri čakaní na výsledky zostali doma. Zaplatí im za to 300 dolárov.

12:58 V myjavskom okrese sa na oslave narodenín nakazilo niekoľko ľudí, informuje o tom portál noviny.sk. Podľa portálu ide o ôsmich pozitívnych. Podľa RÚVZ v Trenčíne je predpoklad, že počet bude stúpať.

12:50 Jeden z výrobcov dezinfekcie spod Tatier upozorňuje, že veľa prostriedkov na našom trhu poškodzuje zdravie. Podľa metodiky Svetovej zdravotníckej organizácie by mali obsahovať 96 percentný etylalkohol. Sám dezinfekčné prostriedky vyrába a vie, že ak má byť táto podmienka splnená, musel by výrobca zaplatiť štátu spotrebnú daň a to výrobok neúmerne predraží.

12:48 Francúzska ekonomika by mala na budúci rok zaznamenať zotavenie a na úroveň z obdobia spred koronakrízy by sa mohla dostať v roku 2022. Povedal to francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Minister na pôde Národného zhromaždenia uviedol, že v budúcom roku by ekonomika mala vzrásť približne o 8 %. Vyhliadky sú však podľa neho stále neisté a veľa bude závisieť od skutočného rozsahu recesie v tomto roku.

12:30 V Českej republike už druhý deň po sebe pribudlo vyše 200 infikovaných novým koronavírusom. Jedno z najnovších ohnísk vzniklo v Prahe, kde sa v nočnom klube nakazilo 76 ľudí. České ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 247, čo je najviac od 28. júna.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch v tejto súvislosti uviedol, že vláda prediskutuje možný návrat k celoštátnym reštrikciám. Ak budú zavedené nové opatrenia, budú platiť od pondelka. Rozhodnutie oznámia v piatok.

12:08 Austrália by mala v súčasnom fiškálnom roku v dôsledku opatrení proti šíreniu pandémie zaznamenať rozpočtový schodok 184,5 miliardy austrálskych dolárov (114,32 miliardy eur). To je najvyšší rozpočtový deficit Austrálie od skončenia druhej svetovej vojny, uviedol austrálsky minister financií Josh Frydenberg.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:45 Viac ako 2000 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu evidujú v súvislosti s najväčším nemeckým bitúnkom, ktorý sa nachádza v okrese Gütersloh v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovali o tom vo štvrtok nemecké médiá.

11:21 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v dôsledku tlaku verejnosti rozhodol vymenovať popredného odborníka v oblasti verejného zdravia za koordinátora pre boj s koronavírusom. Funkcie sa zhostil Ronni Gamzu, riaditeľ hlavnej telavivskej nemocnice, ktorý v minulosti pôsobil aj na ministerstve zdravotníctva.

11:11 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 14 ľuďom. Celkový počet infikovaných tak v krajine stúpol na 4380. Na ochorenie Covid-19 nezomrel za posledný deň nikto, počet obetí zostáva 596, vyplýva z údajov informačného servera vlády koronavirus.gov.hu zverejnených vo štvrtok.

10:54 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Juhoafrickej republike sa blíži k 400-tisíc. Krajina zaznamenala aj najvyšší denný nárast úmrtí - 572, čím sa počet obetí ochorenia Covid-19 v JAR vyšplhal na 5 940. Juhoafrická republika sa pritom s 394 948 potvrdenými prípadmi dostala do prvej päťky najzasiahnutejších krajín na svete a pripadá na ňu viac ako polovica nakazených na africkom kontinente.

10:46 India zaznamenala za uplynulých 24 hodín ďalších 685 úmrtí súvisiacich s koronavírusom a do štatistík doplnila aj 444 dosiaľ nenahlásených obetí, čím celkový doterajší počet mŕtvych dosiahol 29 861. India taktiež hlási nový rekordný prírastok nakazených - 45 720, čím sa celkový doterajší počet potvrdených prípadov v Indii vyšplhal na 1 238 635. Viaceré indické štáty začali v tejto súvislosti znovu zavádzať opatrenia proti šíreniu pandémie.

india_0a14036f-4ffe-77f8.jpg

Situácia na trhu sa podľa firmy zlepšuje a dopyt po jej modeloch stúpa.

10:42 Spoločnosť Kia Motors Slovakia zastaví vo svojom závode v Tepličke nad Váhom na prelome júla a augusta na dva týždne výrobu, dôvodom je celozávodná dovolenka. Už od septembra by však fabrika mala nabehnúť na plnú trojzmennú prevádzku, kým od apríla kvôli karanténnym opatreniam a poklesu dopytu po nových automobiloch funguje iba na dvoch zmenách. Firma hovorí o zlepšujúcej sa situácii na trhu a vyššom dopyte po jej modeloch.

10:35 Francúzsko je pripravené pomôcť štátnej železničnej spoločnosti SNCF prekonať krízu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu. Uviedol to francúzsky minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari, podľa ktorého by vláda mala firme poskytnúť niekoľko miliárd eur.

10:14 Pokutu 800 eur a šesťmesačný podmienečný trest odňatia slobody dostala v stredu v Rakúsku žena nakazená koronavírusom, ktorá počas choroby porušila domácu karanténu a opustila svoj príbytok. Informoval o tom denník Kurier. Ženu vo veku 49 rokov pôvodom z Bosny uznal krajinský súd v meste Klagenfurt za vinnú z úmyselného ohrozenia ľudí prenosnými chorobami. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

10:05 Zamestnanec stravovacieho zariadenia Bieleho domu vo Washingtone mal pozitívny test na nový koronavírus. S odvolaním sa na tri zdroje administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa o tom informoval spravodajský portál NBC News. Kafetéria a jedáleň v budovách Eisenhower Executive Office Building a New Executive Office Building, ktoré sú súčasťou komplexu Bieleho domu a nachádzajú sa blízko Západného krídla, boli tento týždeň - po odhalení prípadu - zatvorené.

10:03 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:50 V druhom najľudnatejšom austrálskom meste Melbourne je od štvrtka povinné nosiť na verejnosti rúška alebo iné prekrytie horných dýchacích ciest. Austrálsky štát Viktória a najmä jeho metropola Melbourne sú momentálne hlavným ohniskom nákazy novým koronavírusom v krajine. Z Viktórie vo štvrtok hlásili 403 nových prípadov nákazy koronavírusom. To je o niečo menej než v stredu, keď tam zaznamenali rekordný denný prírastok - 484 infikovaných.

9:36 Máme desať hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:31 Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti. Celkovo máme 1 556 vyliečených.

9:30 Celkovo evidujeme 2089 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2251 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:23 Na Slovensku pribudlo 31 nových prípadov nákazy. Najviac nových prípadov hlási Bratislava, a to deväť. Nové Mesto nad Váhom má tri nové prípady nákazy, rovnako aj okresy Prievidza a Trenčín. Po dva prípady hlási Banská Bystrica, Malacky a Myjava. V okresoch Galanta, Košice, Nitra, Prešov, Revúca, Zlaté Moravce a Žilina evidujú jeden prípad nákazy. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:17 Ako a kde sa nechať otestovať na Covid-19? Národné centrum zdravotníckych informácií odporúča takýto postup.

9:02 Papua Nová Guinea požiadala Svetovú zdravotnícku organizáciu o pomoc v boji proti pandémii nového koronavírusu. Stalo sa tak po tom, ako v tejto ostrovnej krajine zaznamenali výrazný nárast počtu prípadov nákazy.

8:42 Talianska vláda schválila dodatočné výdavky vo výške 25 miliárd eur. Je to tretia veľká injekcia na podporu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, ktorú zdecimovala pandémia nového koronavírusu.

8:00 Lekár, odborník na tropickú medicínu, infektológiu, vysokoškolský pedagóg Vladimír Krčméry je zakladateľom zdravotníckych a sociálnych zariadení a humanitárnych misií v krajinách tretieho sveta. Vo štvrtok 23. júla sa na ďalšej misii v zahraničí dožíva 60 rokov.

7:45 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre zaznamenal za utorok ďalších 11 laboratórne potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 u ľudí, ktorí sú ubytovaní v ubytovni pri Nitre.

7:28 Všetci cestujúci prichádzajúci do Nemecka z vysoko rizikových krajín sa budú musieť na nemeckých letiskách podrobiť testu na koronavírus, navrhlo v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

6:40 Kalifornia v stredu v počte prípadov nákazy koronavírusom prekonala New York a stala sa epidémiou najťažšie zasiahnutým americkým štátom. Kalifornia celkovo zaznamenala 415 763 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. New York eviduje 415 094 prípadov.

6:20 Brazília zaznamenala vo štvrtok v priebehu uplynulých 24 hodín rekordný denný nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom. Nakazilo sa 67 860 ľudí. Celkovo sa v tejto najväčšej juhoamerickej krajine od začiatku epidémie infikovalo už 2,2 milióna ľudí. Počet úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, stúpol vo štvrtok o 1284 na 82.771.

6:10 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch po stretnutí s premiérom Andrejom Babišom v stredu povedal, že ak bude počet nových prípadov nákazy koronavírusom stúpať aj naďalej, bude namieste urobiť niektoré opatrenia, ktoré však nešpecifikoval.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok